2010-10-22

ACTA: Regringen har missat den moderna samhällsdebatten


Nu när frågan om ACTA-avtalet närmar sig slutspurten, börjar konfliktlinjerna formeras.

Det är intressant att se hur många borgerliga politiker i EU är oerhört tveksamma till avtalet. (Se till exempel onsdagens debatt i Europaparlamentet.) Detta är intressant och viktigt. Vi ser nu ett motstånd mot ACTA formeras, som verkar gå igenom alla traditionella politiska linjer.

På andra sidan finns EU-kommissionen och de flesta nationella regeringar i EU. Deras ståndpunkt kännetecknas av fyrkantigt tänkande och en konservatism som är direkt fientlig mot informationssamhället som sådant.

Den svenska, borgerliga, regeringen finns i det lägret. Vilket på något sätt är väldigt typiskt. Den svenska borgerligheten har inte bara släppt kontakten med sin ideologi. Den har även fjärmat sig från den intellektuella och filosofiska debatten. Den har stelnat i visionslös pragmatism.

Därför kan det vara på sin plats att upplysa de delar av den svenska borgerligheten som – till äventyrs – ännu inte helt har stängt dörren till den moderna samhällsdebatten om vad som är på gång. I det borgerliga, libertarianska avant gardet sker just nu väldigt mycket som rör upphovsrätt och intellektuell egendom. Glädjande nog sker detta inte minst i USA – där ledande debattörer är oerhört kritiska till till exempel ACTA-avtalet. Vilket är något som svensk borgerlighet inte ens känner till att den inte känner till.

Svensk borgerlighet håller helt enkelt på att bli akterseglad i denna del av samhällsdebatten. Vilket kommer att göra den omodern, irrelevant och oförmögen att hantera framtidsfrågorna på ett förnuftigt sätt.

6 kommentarer:

 1. Låt mig vara lite bitter här en stund:

  Det är just att regeringen är "omodern, irrelevant och oförmögen" som den har kommit till makten. Samma egenskaper höll sossarna vid makten tidigare. Nödvändiga egenskaper, men dock inte tillräckliga, så klart.

  SvaraRadera
 2. Men om det nu är så, borde ni inte kunna uppmuntra några positivt inställda EPP-ledamöter att åka till Sverige för att tala med sina partikamrater?

  SvaraRadera
 3. @ Mikael Nilsson on Social Democrats

  And then, suddenly, time started to move and shift. And they where lost.

  SvaraRadera
 4. Malo Periculosam Libertatem Quam Quietum Servitium!

  SvaraRadera
 5. Den internationella aktivistorganisation Avaaz har just nu en protestlista mot Acta. Skriv på och sprid länken.

  Avaaz namninsamling mot Acta

  SvaraRadera
 6. Den intellektuella stimulansen för politiken måste komma från samhälls- och kulturdebatten i övrigt. Politiker är aldrig intresserade av utveckling.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.