2010-11-18

Assange begärs häktad

Wikileaks talesman Julian Assange har begärts häktad.

Skälet sägs vara att han inte kunnat nås för nya förhör i fallet med den misstänkta våldtäkten i somras. Vilket ju i så fall är jävligt klantigt av honom och hans advokat. Nu lär Assange bli inlåst till dess åklagaren lyckas räkna ut vad som skall ske sedan - möjligen ända fram till rättegång - vilket kan dra ut på tiden.

Särskilt olyckligt är detta för Assange, eftersom han nu är farligt nära att få en internationell arresteringsorder på sig. Och om britterna, tyskarna eller fransmännen får anledning att plocka in honom - då är kanske en sprucken kondom inte deras främsta prioritering...

Uppdatering: Han blev häktad.

Uppdatering 2: Det verkar som om åklagaren, fram tills nu, inte har varit speciellt intresserad av att förhöra Assange ytterligare. Läs mer här. Om den information som framkommer i advokat Hurtigs brev stämmer, då verkar det som om åklagaren inte brytt sig speciellt mycket om varken Brottsbalken eller Europakonventionen.

Uppdatering 3: Assanges advokat: Åklagaren missbrukar sin makt

Uppdatering 4: Nu är Assange tydligen internationellt efterlyst. Vilket är rena frislaget för alla som vill åt honom, av andra skäl.

SR, SvD, DN, AftonbladetExpressen, SVT, SVT 2, TV4Nyheter24, BBC

32 kommentarer:

 1. Vet du hur allvarliga försök att nå honom som gjorts?

  SvaraRadera
 2. Nope. Men åklagaren bör ju i vart fall ha varit i kontakt med advokaten vid mer än ett tillfälle...

  Om det nu inte är så att man söker en anledning att ta honom ur trafik.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte låta bli att undra att om den tidigare läckta informationen om vad det hela handlar om stämmer om det kommer att bli några konsekvenser för Marianne Ny. Om rubricerandet som våldtäkt är så befängt som den andra åklagaren tyckte, kommer Ny då att få sparken? Kan hon komma att åtalas för tjänstefel?

  Det måste väl finnas vissa begränsningar på det tolkningar en åklagare kan göra? Speciellt när det kommer till frihetsberövande.

  Eller blir det så att det är staten som får betala skadestånd utan några påföljder för Marianne Ny?

  SvaraRadera
 4. Kan inte ni piratpartister sluta vara så konspiratoriska. Låt rättsprocessen ha sin gång. Man ska varken döma eller fria i förväg. Att USA m.fl. länder ogillat Wikileaks är ingen anledning till att frångå svensk eller internationell rätt!

  Det är ytterst osannolikt att Assange skulle kunna infångas och dömas på falska grunder av något av de nämnda länderna!

  /Janne P

  SvaraRadera
 5. @Anonym (Janne P), 12:32:

  "Det är ytterst osannolikt att Assange skulle kunna infångas och dömas på falska grunder av något av de nämnda länderna!"

  Osannolikt enligt vem då? Dig?

  SvaraRadera
 6. Janne P:

  Jo, jag noterade ju att JA har varit rätt klantig.

  Sedan behöver man inte vara konspiratorisk för att konstatera att USA uttryckligen har sagt att man skulle vilja ha ett snack med Assange om saker och ting. En internationell arresteringsorder kan öppna tillfällen för sådant.

  SvaraRadera
 7. Det är osannolikt pågrund av dagens informationsintensiva samhälle, internationell rätt och den uppmärksamhet något sådant skulle få. Dessa länder har heller inte så mycket att vinna på att döma Assange. Det är Wikileaks de vill åt om något.

  Jag ställer mig också undrande till vad de skulle döma honom för??

  /Janne P

  SvaraRadera
 8. Att de vill snacka med honom är väll inte så konstigt HAX?

  /Janne P

  SvaraRadera
 9. Bara en stilla undran.

  Troligtvis kommer Aftonbladet att ha någon usändning därifrån.
  Länk:- [http://www.aftonbladet.se/].
  JL

  SvaraRadera
 10. Man kan ju inte låta bli att undra varför de inte har velat förhöra honom förrän nu? Varför vänta tills han har försvunnit ur landet igen, så att man blir tvungen att häkta honom? Hur har utredningen överhuvudtaget kunnat ta så lång tid - de har väl sagt att det har varit "nästan färdigt" i snart en månad?

  SvaraRadera
 11. Bara en stilla undran.
  Det blev visst ingen utsändning.
  JL

  SvaraRadera
 12. Uttalande av Assanges advokat/rådgivare Mark Stephens:

  "
  The only way the accused and his lawyers have been able to discover any substantive information regarding the investigation against him has been through the media Over the last three months, despite numerous demands, neither Mr. Assange, nor his legal counsel has received a single word in writing from the Swedish authorities relating to the allegations; a clear contravention to Article 6 of the European Convention, which states that every accused must “be informed promptly, in a language which he understands and in detail, of the nature and cause of the accusation against him”. The actions by the Swedish authorities constitute a blatant and deliberate disregard for his rights under the Convention."
  [...]
  "Assange asked to be interviewed by the prosecution on several occasions in relation to the allegations, staying over a month in Stockholm, at considerable expense and despite many engagements elsewhere, in order to clear his name. Eventually the prosecution told his Swedish lawyer Bjorn Hurtig that he was free to leave the country, without interview, which he did."

  http://www.twitlonger.com/show/71l2t1

  Om det stämmer så är det ju åklagaren som antingen är helt inkompetent (inte så otroligt) eller så är det gjort med avsikt för att de ska ha en ursäkt för att utfärda en internationell arresteringorder (lite konspiratoriskt, men vafan... hur inkompetent kan man egentligen vara?).

  SvaraRadera
 13. Nu kanske västvärlden kan få stopp på talibanmedarbetaren Assange åtminstone för ett tag

  SvaraRadera
 14. Johan K´s anonyma spammande har ingen ände och ingen logik.

  SvaraRadera
 15. @JanneP's första inlägg: jo, principen är faktisk att man är och ska betraktas som oskyldig fram till dess att motsatsen har visats.

  @ANNM: tack för den länken - mycket informativ! Jag tycker att hanteringen av detta, både juridiskt och medialt, är katastrofal, och varför framgår väldigt tydligt på den länken. Jag tror att en av (de största?) anledningarna till att de nu går ut med en anhållning till slut är att de inte vill tappa ansiktet ännu mera och/eller riskera åtal själva...

  SvaraRadera
 16. Advokat Hurtigs kommentarer är rätt talande - något är extremt skevt i den här historien:
  http://www.twitlonger.com/show/71m62q

  SvaraRadera
 17. G Edward Griffin, LOL
  Samma snubbe hävdar att noaks ark
  har hittats i fossil form :)
  Dom flesta konspirationsteoretiker i den där bankväsendet konspiratioen är kristna fanatiker påhejade av
  folk som tror på ödlomännsikor och lite ufo's.
  Kan hålla med om att det pågår något bakom kulliserna men om du verkligen LÄSER ron pauls bok om fed så ser du att han även debunkar en del missförstånd
  från folk som Griffin.

  SvaraRadera
 18. De är ju ändå rätt intressant, att åklagare nu flera månader senare väljer att förhöra anklagad person?!
  Vad för en slags baklänges utredning börjar inte med att ta reda på båda parters historier om en "ord mot ord" händelse för att jämföra likheter/skillnader?!
  De vet väl var enda jävel som kollar på CIA på måndagar, gör inte polisen de? man kan ju tycka efter deras "24- Jack Bouer" gryningsräder de gör att de inspireras väldigt mycket av TV

  SvaraRadera
 19. Finns det verkligen människor som är förvånade över detta med att han nu är internationellt efterlyst?

  SvaraRadera
 20. Ett utifrån perspektiv på den svenska sjukan.
  http://www.israelshamir.net/English/Assange.htm

  SvaraRadera
 21. Man kan ju tycka att folk som tror att allt som händer bara är en ren slump och allt sköts precis som det ska är lite väl naiva. Konspirationsteoretiker eller barnsligt naiv, vad är värst?

  SvaraRadera
 22. Jag är övertygad om att Cia har betalat pengar både till regeringen, åklagaren, advokaten och fruntimren och att vi har en alldeles felaktig lagstiftning.
  Våld bör inte utredas om våldsmannen är ikon för en politisk rörelse som tippar åt höger.

  Jag ser fram emot en särlagstiftning där.

  SvaraRadera
 23. Säga vad man vill om Assange, men höger är han inte. Han tycker till och med att liberaler är usla svikare.

  SvaraRadera
 24. Läs tredje stycket sidan 12 i det här PDF-dokumentet: Den nya kvinnofridslagen

  "Genom en lagföring lyfter rättsväsendet över ansvaret på den som tillgriper våld. Marianne Ny menar att lagföringen har en god effekt som skydd för kvinnan, även i de fall gärningsmannen åtalas men inte döms."

  Till skillnad från Ask har hon juristutbildning. Som minimum kan man konstatera att teorin att Marianne Ny inte är främmande för att använda utredningsåtgärder som bestraffning är plausibel.

  Det är nog bra att det här fallet kom, sådana här missförhållanden i rättsapparaten behöver ut i ljuset.

  SvaraRadera
 25. Min kommentar var helt i fel post, om någon undrar.

  SvaraRadera
 26. @Swertop

  Finns dokumentet Hurtig skriver om (det han undrar om han får skicka till myndigheterna) publicerat nånstans?

  SvaraRadera
 27. Något är skumt när åklagaren tackar nej till ett flertal erbjudanden om att höra Assange, och sen går ut med en internationell efterlysning, utan att ens ha informerat Assange eller hans advokater om anklagelsepunkterna som ligger till grund för efterlysningen.
  Vilket tycks vara ett brott mot Europakonventionen.
  Luktar riggat lång väg .....

  Och Borgström, "våldtäktsoffrens" advokat, tycker att häktning är rätt medicin eftersom "Assange håller sig undan". Var har han gömt sig på senare år, eftersom han inte känner till att Assange är "på resande fot" mest hela tiden?

  Kustus

  SvaraRadera
 28. Vad är det för en djävla fjant när folk håller på och ursäktar sig för att det är "konspiratoriskt" som om det skulle vara något fel på det?

  Som om det är förbjudet eller fult att dra slutsatsen att något är resultatet av en eller flera konspirationer.

  Konspirationer är REGEL. INTE UNDANTAG. Ok! Punkt slut.

  SvaraRadera
 29. Konspirationer finns överallt och har alltid funnits, i familjer, på arbetsplatser, i organisationer, i politiken, i finansvärlden,etc och de flesta brott är resultatet av konspirationer.

  KONSPIRATIONER ÄR REGEL, INTE UNDANTAG.DE FINNS ÖVERALLT HELA TIDEN OCH HAR ALLTID FUNNITS. DE ÄR EN DJUPT INTEGRERAD DEL AV MÄNNISKANS NATUR.

  Ska det vara så svårt att fatta!

  I princip allt som verkligen påverkar SAMHÄLLET är resultatet av konspirationer men eftersom dessa är hemliga och en större del av arbetet med konspirationen går ut på att se till att hålla den hemlig så är det inte så lätt att upptäcka dem, vilka som ligger bakom och hur de gått tillväga.

  Att vara konspirationsteoretiker är bland det finaste man kan vara. Man bedriver ett seriöst arbete som egentligen är en form av brottsutredning för att avslöja de allra värsta brotten mot mänskligheten som organiseras bakom kulisserna. Men det är inte längre teorier för alla bevis finns för att en konspiration med ambitionen till absolut världsdominans existerar och är de som styr världen bakom ett globalt kontrollsystem och en bunt utbytbara marionetter, bla Obama, som kan kasseras så fort de fyllt sin uppgift medans de egentliga makthavarna aldrig synas riktigt i sömmarna.

  Och så finns det en massa dönickar som blåser upp sig och tror att de är så märkvärdiga som gör narr av detta arbete och som dessutom inte har en aning om hur hjärntvättade och grundlurade de är. Tala om patetiskt!

  Orden konspiration och konspirationsteoretiker har medvetet stigmatiserats för att lura de lättlurade att sluta tänka så fort de kommer i kontakt med sanningen om hur den här världen egentligen styrs.

  SvaraRadera
 30. Och detta, att avslöja och få den konspiration som styr världen arresterad dömd, är vad alla som seriöst vill förbättra världen borde syssla med istället för en massa diskussioner om olika symtom som aldrig kommer att leda nån vart.

  HAX och alla andra, ni måste fram till kärnan annars är allt ert arbete fullständigt bortkastat. Som att slänga yxan i sjön.

  SvaraRadera
 31. Konspirationer vad är det??

  Om vi tänker i mer vardagliga exempel. Ett helt vanligt svenssonkneg på ett storföretag.

  Det uppstår lite surr i fikarummet om ny omorganisation. De diskuteras vad det kan vara. Allt rullar på som vanligt och nya organisationen rullar ut.

  Två år senare är det nytt surr i fikarummet.Nu lägger sig ledningsgruppen i och kallar till möte om att alla rykten om att den nya organisationensförändringen skulle innebära personalneddragningar är grundlösa.

  När börjar man oroa sig på riktigt ;-)

  /Petter N

  SvaraRadera
 32. Piratikoner som Assange kan inte våldta lika lite som signaturen Micke kan föra ett intelligent resonemang.Så enkelt är det

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.