2010-11-27

Nya Wikileaks-läckan

Nästa Wikileaks-läcka kan bli ovanligt intressant, eftersom mycket tyder på att den kan bli mer konkret och begriplig för media och för folk i allmänhet.

Läckan sägs handla om dokument från amerikanska UD, som diskuterar andra länder och deras politiker på ett mycket frispråkigt sätt.

USA har tydligen redan börjat ringa runt, bland annat till Sverige och Danmark, för att be om ursäkt och för att försöka släta över på förhand.

Detta kommer att bli intressant, på så många sätt. Vad tycker USA egentligen om Sverige? Om våra politiker? Om Sveriges roll i war on terror? Om den svenska fildelningsdebatten? Förhoppningsvis får vi snart veta.

35 kommentarer:

 1. Vad jag inte förstår är varför Wikileaks varnar om sina läckor innan de kommit ut. De borde bara släppa dem utan någon förvarning om dem. Varför gör det så. Vad är anledningen till det? Är det ett psykologiskt sätt att öka uppmärksamheten? Men kan man inte göra det när informationen är släppt. Jag fattar faktiskt inte. Tycker det verkar vanskligt av Wikileaks att göra så här, eller är det helt ofarligt för dem att förvarna om detta? Kan någon förklara syftet med denna strategi?

  SvaraRadera
 2. Som det beskrivs verkar det snarare handla om vad enskilda tjänstemän tycker.

  SvaraRadera
 3. Vore det inte helt förträfflig om i denna läcka de "råkar" dyka upp lite dokument om vem inom UD/SÄPO/Regering som gett USA tillåtelse att spionera på svenska medborgare =)

  SvaraRadera
 4. Jag kan tala om vad USA tycker om Sverige. Det tror jag varenda människa på jorden kan göra. :-)

  Detta är knappast världsomskakande. Jag kan berätta vad Sverige tycker om Norge. Jag kan berätta vad Sverige rtycker om Ryssland. Jag kan berätta vad Ryssland tycker om EU och USA. Så där kan man fortsätta. Nu kommer vi antagligen få diplomatsnacket översatt till folkspråk.

  Vad skall detta förändra? Ingenting. Scoopens tid är förbi. Verkligheten var det senaste scoopet.

  Skulle vara intressant och ta del av USA:s uppfattning om sin allierade Turkiet och deras spel under täcket med Alkajda mot PKK. Om inte den regionen är en krutdurk så vet jag inte vad.

  SvaraRadera
 5. En mycket viktig aspekt i materialet lär nog bara underrättelsetjänster kunna se. Det handlar om signalskydd.

  Genom att analysera den information som USA delar med sina vänner, kan det gå att dra slutsatser om vilka länders kryptosystem som USA (eller deras allierade) lyckats forcera. Sådana insikter kan få enorma konsekvenser för maktbalansen i underrättelsevärlden. Och givetvis kommer de avlyssnade länderna att förbättra sina informationssystem.

  Men det hela beror förstås på vilken slags korrespondens som förekommer i materialet.

  Hur som helst. Jag misstänker att Wikileaks infriar förväntningarna. Världen kommer inte att vara densamma efter publiceringen.

  SvaraRadera
 6. om du vill skrämma makten, tala om fred. USA ville kasta ut John Lennon ur landet till varje pris när han gjorde det, när han tillslut vann i domstol och fick stanna i USA, så tog det inte lång tid innan han blev mördad. Ingenting skrämmer makten mer än en människa som står för fred och står upp för sina rättigheter och kräver rättigheter fredligt.

  SvaraRadera
 7. Fred är ju lika med Krig och Sanning är lika med lögn, enligt en viss politisk agenda.

  Kanske är dags att lära sig vänsterreceptet på hur man adderar och subtraherar först.

  Oroväckande många Sanningsrörelseidkare som spinner vidare på det här med wikileaks kommande släpp. Pinsamt.

  SvaraRadera
 8. Nixon-banden (som bara täckte mindre än två år) gav en mycket intressant inblick i amerikansk politik - om än filtrerat genom en paranoid president och alltmer bunkerorienterad stab.

  Olof Palme påstås ha haft oerhört inflytande i utrikespolitiken under denna tid. En genomlyssning av banden hittar hans namn en handfull gånger, aldrig i något realpolitiskt eller ens relevant sammanhang. Wikileaks-telegrammen kan ge likande reality checks bara genom vad som tas upp och inte tas upp.

  Precis som helikopterfilmen från Baghdad kan det ge intressanta ögonblick av verkligheten. Och om diplomater är sådana miffon som de framstår i offentlighetens ljus.

  SvaraRadera
 9. Storbritannien utfärdar typ-1 D-notices om läckan som förbjuder media att raportera om det:
  http://www.thinq.co.uk/2010/11/26/uk-gov-issues-da-notices-over-wikileaks-bomb/

  SvaraRadera
 10. Det ska bli mycket intressant att följa det juridiska efterspelet till publiceringen (om den nu blir av?). Denna gång torde det hela vara mycket mera komplicerat. Det rör sig sannolikt om information som är kvalhemlig inte bara i USA, eller inom Nato.

  Vet Assange vad han gör?

  Ingen kan riktigt överblicka konsekvenserna av en sådan här publicering. Allra minst Wikileaks.

  SvaraRadera
 11. Angående eventuella konsekvenser för Assange personligen, så kan man i alla fall med säkerhet säga att han inte levt förgäves.

  SvaraRadera
 12. Intressantast med detta är trots allt att beskåda den 180 graders sväng som många gjort när det gäller hur mkan förhåller sig till Usa´s rätt att styra världen och diktera villkor.
  Från att så gott som reservationslöst stöd för allt vad Usa företog sig för 8 år sedan till den situation som råder idag.

  Det är fan inte illa..

  SvaraRadera
 13. Får vi äntligen reda på vilka som sköt bröderna Kennedy? :-)

  SvaraRadera
 14. HAX skrev:
  "Vad tycker USA egentligen om Sverige? Om våra politiker? Om Sveriges roll i war on terror? Om den svenska fildelningsdebatten?"

  Skulle detta skaka världens grundvalar? Skulle vi vakna till en Ny värld om det kom fram att amerikanska diplomater talat nedlåtande om andra diplomater eller politiker?
  Jag tror inte det.

  Israels inblandning i 911 måhända..

  Den som lever får se.

  SvaraRadera
 15. Det är nog bara du som ser den situationen, micke. Du likställer kritik av enskilda handlingar med vittomfattande systemkritik av ett land.

  Kan tänka mig att du hämtar din världsbild från det som står i Flamman o Proletären. Dessa frihetens fyrbåkar i det allomfattande USA-hegemoniska judekapitalistiska mörkret.

  SvaraRadera
 16. Det är nog bara du som ser den situationen, micke.
  -----------------------------------
  Ja här är jag en av få som gör det för ni är fullt upptagna med att tvätta bort ert fullhjärtade stöd för skapandet av den situation vi har idag.

  SvaraRadera
 17. Assange försöker ta sig fri genom att hota med ett jättesläpp så han har något att förhandla med.

  Tveksamt om de litar på att han inte släpper alla dokument ändå, så de försöker nog sätta dit honom likafullt. Sverige med sitt havererade rättssystem och en sexfixerad justitieminister är självfallet perfekt att sätta dit en politiskt obekväm person i för sexanklagelser.

  SvaraRadera
 18. e/LD är för krig, han är livrädd för människor som säger ge freden en chans.

  SvaraRadera
 19. VArför bryr sig så få om frågan som anonym 27 november, 2010 09:03 ställer sig. Är huvuddelen här hjärndöda?

  SvaraRadera
 20. "varför Wikileaks varnar om sina läckor innan de kommit ut. De borde bara släppa dem utan någon förvarning om dem."
  Wikileaks har omkostnader, bandbredd och serverhosts är långt från gratis. normalt så kommer Wikileaks med en hint om nya läckor och en uppmaning att donera i samma meddelande.

  SvaraRadera
 21. Det första släppet blir på söndag kväll. Men inga av de 250 000 dokumenten verkar vara kvalificerat hemliga, "bara" hemliga. Möjligen finns det ännu hetare material i senare publiceringar. Intressant nog ska det enligt der Spiegel också finnas en del färskvara bland dokumenten.

  SvaraRadera
 22. Det senaste om Wikileaks. Intressant läsning.

  SvaraRadera
 23. Då är det hela igång! Spännande läsning.

  "I direktiven instrueras diplomaterna att samla information om folk de möter, bland annat ledande politiker. De får bland annat i uppdrag att ta reda på kreditkortsnummer, fingeravtryck och dna,
  / --- /
  Även FN:s ledning, inklusive generalsekreteraren Ban Ki-moon, ska ha varit målet för sådant spionage. Amerikanska myndigheter ska då ha velat ha reda på detaljer om it-systemen som FN-cheferna använder samt detaljer om lösenord och personliga krypteringsnycklar"

  Nu kommer det förstås att hagla fördömanden över USA. Men är det någon som tror att inte varje land med självaktning ägnar sig åt motsvarande verksamheter? Låt vara att USA torde ha oändliga resurser för att också åstadkomma resultat.

  Svenska KSI torde väl syssla med precis samma sak och uppmana svenska diplomater att samla in diverse uppgifter. Och varför skulle inte diplomaterna med nöje leverera andras kreditkortsnummer och övriga nyttiga data till t.ex. FRA på deras anmodan?

  SvaraRadera
 24. Vilken chock det blev. Jag är alldeles förfärad. Kände ni hur världen skälvde (höhö)?

  Var det på grund av detta som Obummer-administrationen smög igenom USA:s genom tiderna största vapenaffär med Saudierna?

  60 miljarder dollar i diverse militära godskaer som de kan använda för att platta till de fredsälskande Perserna med.

  För övrigt har aftonbladet en kul bildserie på Sarkozy, Putin och Amadummejad. Det är väldigt tätt mellan ögonen på på alla tre...nuff, said!

  SvaraRadera
 25. Nu fattas det bara att nån skicklig förfalskare konstruerar dokument om hur Bushadministrationen orkestrerade 9/11-katastrofen, så har hela sannings "wiki" rörelsen fått vatten på sin kvarn.

  What's the scoop Betty Boop?

  SvaraRadera
 26. Är detta verkligen ett omskakande kontroversiellt avslöjande i någon journalistisk mening? Det här är ju möjligen snäppet över Hänt-i-veckan-journalistik.

  Effektsökeri och intrigerande skvaller!

  Ny tidning - Hänt-i-Världspolitiken (ansv. utgivare J. Assange)

  Ska alla regeringsföreträdare bli arga på USA nu då? Börja kriga? Avskriva handelsavtal etc.?

  Herre Jisses. Nä, avskaffa diplomatin. Dalta med såna föribannade ömfotingar. Är dom så känsliga för hur folkets snack går om dem att det skall skaka om världen när de får veta att samma snack pågår i diplomatkretsar, så kan de lägga av med politiken.

  SvaraRadera
 27. Ren jävla politisk dynamit! Idioter som e/LD är de enda som inte fattar detta. Men som jag sagt tidigare e/LD är livrädd för fred. Han älskar krig och hat och vill att människor ska tjäna pengar på krig. e/LD är bara en liten lort, men ett tydligt exempel på ett farligt mindset. En fredshatare.

  WikiLeaks: Saudi Arabia Urged Attack On Iran

  SvaraRadera
 28. Hax jag fattar inte hur du kan ignorera e/LD på din blogg, inte en enda gång bemöter du hans fascistinlägg, man blir ju för fan orolig över hur du funkar. Tycker du att han har rätt?

  SvaraRadera
 29. SAUDI ARABIEN + ISRAEL = SANT

  Äntligen är teatern över, nu vet vi vilka som styr USA och att de inte är fiender. Israel och Saudiarbaien styr USA vad de ska göra och de är kompisar. Allt är bara ren jävla teater. Amerikanska folk! bryt förbindelserna med Saudiarabien och Israel NU!

  SvaraRadera
 30. WikiLeaks Releases State Dept. Documents


  Sen har vi saudiarbisk ägda Foxnews som fördömmer Wikileaks

  "WikiLeaks & Julian Assange Is A Threat To Global Security That Must Be Dealt With!"

  Och HAx lägg ner ditt motstånd emot globalwarming som bluffvetenskap, det är metoderna som man ska diskutera inte vetenskapen. Saudiarbaien ligger bakom antiglobalwarming snacket också via saudiarabiska foxnews.

  Is Fox News Owned By A Saudi Oil Prince?

  SvaraRadera
 31. Framförallt måste man förstå att medlemmar av Wikileaks och Julian Assange liv nu är i livsfara.

  SvaraRadera
 32. Internet kommer attackeras nu29 november, 2010 09:05

  Internet kan stängas ner pga av det här, räkna med det största attacken någonsin emot Internet efter denna läcka.

  SvaraRadera
 33. Faktum är att politik är jävligt löjligt, en massa maktkåta kukar som babblar och krigar och skriker och dödar. Va fan ska det va bra för.

  Tänk om man i stället kunde hjälpa sin nästa i stället och va schysst. Men det ligger sälla i människans intresse, eller så är vi alla för dåliga på att kommunicera och lägga vårt ego åt sidan. det är hos oss själva som den verkliga förändringen börjar.

  SvaraRadera
 34. De flesta av de telegram som skickats från Stockholmsambassaden är riktigt färska. De är daterade 2008 och 2009. Se vidare här. Även om det inte handlar om topphemligheter, så finns nog en del att gotta sig åt i materialet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.