2010-11-30

Så intressant...


En kort andpaus i en sådan där idiotstrulig dag.

Det är intressant att se hur många människor stressar upp sig över saker som de inte kan påverka. Smartare vore kanske att fundera över ett rimligt förhållande till verkligheten, även om man inte gillar den.

Samtidigt ser man andra (ibland samma) människor kapitulera helt inför saker som de faktiskt skulle kunna påverka. Det är inte över förrän den feta tanten sjunger. Det gäller bara att sätta sig i stånd att göra saker, om man vill se resultat.

I båda fallen tror jag att det handlar om att människor hamnar i "stresspiraler". Deras tolkning av en händelse är ofta värre än händelsen i verkligheten är. Och eftersom våra hjärnor har svårt att skilja på en händelse och vår tolkning av den, så tror vi lätt att det är vår tolkning som gäller. Vilket i sin tur ger oss en ny, värre, upplevd "verklighet" - som vi sedan kan övertolka flera varv till.

Så där snurrar det på tills vi är totalt utmattade av stress. Vilket ofta leder till att man blir arg, ledsen, fustrerad, apatisk eller att man kanske får panik. Och det är tillstånd som verkligen inte hjälper oss att förhålla oss nyktert till verkligheten. När man är i affekt är man inte bra på att fatta vettiga beslut eller att handla rationellt.

Den goda nyheten är att man kan träna upp sin förmåga att se händelser för vad de är, utan att övertolka dem. Det är inte alltid så lätt. Men det går, om man är vaksam på sina reaktioner. Och blir man genast mycket bättre på att hantera problem.

Hoppsan! Jag tror att jag har brutit armen. Så intressant...

Efter denna hurtiga betraktelse, åter till ordinarie program.

3 kommentarer:

  1. Kan du komma med några bok exempel som hjälper dig att träna med detta. Jag själv tycker att forskningen inom mindfullness sammanställt av Åsa Nilsonne och Anna Kåver är bra på detta.

    Vem är det som bestämmer i ditt liv?/Att leva ett liv, inte vinna ett krig(Nedladdningsbar MP3)provlyssning

    Även böcker av Eckhart Tolle gillar jag. Samt Allen Carr. Även om dessa inte är vetenskapliga så har de en hel del bra tips.

    Vad kan du rekommendera för böcker Hax?

    SvaraRadera
  2. Böcker... egentligen inte. Det är länge sedan jag läste sådant här.

    Det handlar väl mer om att träna sig själv. Har man en gång kopplat konceptet och om man är villig att vara alert när det gäller ens eget beteende, så skulle jag säga att det mest är en träningssak.

    Fast jag tror att jag kommer att återkomma till ämnet (och en del liknande) här på bloggen framöver.

    SvaraRadera
  3. Åsa Nilsonne på Karolinska institutet har skrivit en bok om hur hjärnan rent vetenskapligt fungerar i samband med detta, det är faktiskt intressant. Mindfullness är ett väldigt nytt forskningsområde. Det som slår mig är att denna forskning kan användas för att befria människan, men också kontrollera människan om kunskapen missbrukas.

    Så är man intresserad av att va fri i sinnet samt ha koll på mekanismerna som kan användas för att styra en människas tänkande så ska man definitivt läsa hennes bok om hjärnan. Som sagt kunskapen om hjärnan kan hjälpa oss att styra oss själva eller att någon annan med hjälp av denna kunskap styr andra. Därför är denna kunskap så viktig om vi som folk ska kunna befria oss ifrån att bli kontrollerade. Denna kunskap är makt, makt över oss själva.

    Mindfulness i hjärnan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.