2010-12-15

Datalagringen: Huh?

Aftonbladet har en stor och välkommenterad artikel om att riksdagen röstar om datalagringsdirektivet / teledatalagringen i morgon, torsdag.

Har jag missat något här? Propositionen är ju, vad jag begriper, inte ens utskottsbehandlad ännu. Och på riksdagens föredragningslista verkar frågan inte finnas uppe.

Jag har svårt att tänka mig att man försöker smyga igenom det här. Det är liksom för stort. Eller kommer kanske minoritetsbordläggning av frågan upp som en ordningspunkt i morgon..? Eller har Kamratposten bara fått något om bakfoten? Någon som vet?

17 kommentarer:

 1. Är precis lika undrande. JuU hade sitt sista sammanträde för året igår. Nästa möte är först den 18 januari. Jag hittar inte proppen på agendan.

  För minoritetsbordläggning tror jag att det krävs 59 röster. Lägger man ihop v och mp fattas 15 ledamöter (räcker med nedlagda röster).

  SvaraRadera
 2. Det verkar som att det som hanteras är av konstitutionsutskottet:

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=5595&docid=FF8D8A33023D4E92C12577F9006A73B2

  4. Regeringens hantering av EU-direktivet om lagring av trafikuppgifter - ärende 4
  ...Beredning
  Föredragande: TL

  SvaraRadera
 3. Det där tror jag är maa Bodströms "anmälan":

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=10&dok_id=GXA123A810

  SvaraRadera
 4. Hm, vad låter mest sannolikt?

  1) Riksdagens opolitiska tjänstemän medverkar till att "smyga igenom" lagstiftning

  2) En kvällstidning har publicerat felaktig information.

  Ta inte på dig foliehatten så ofta Hax.

  SvaraRadera
 5. Henrik:

  Att Kamratposten inte vet vad de sysslar med är naturligtvis den mest rimliga förklaringen. Men jag känner mig lite osäker på om något relevant är på gång - inte minst med tanke på (v):s debattartikel om saken i dag.

  SvaraRadera
 6. Om inte annat har de ett gyllene tillfälle att få igenom nästan vad de vill såhär efter bombdådet.

  SvaraRadera
 7. Aftonbladet är ute och cyklar. Beslutet blir typ i slutet av januari!

  SvaraRadera
 8. Jonathan är på rätt spår: Metafrågan om huruvida regeringsformens bestämmelser om minoritetsbordläggning kan tillämpas på förslaget till trafikdatalagring avgörs enligt 2 kap. 12 § femte stycket RF:

  Konstitutionsutskottet prövar för riksdagens vidkommande huruvida tredje stycket är tillämpligt i fråga om visst lagförslag.

  Säger KU ja i morgon torsdag, då kan tio ledamöter senare i vår yrka på ettårig bordläggning från det att Justitieutskottet yttrar sig över förslaget, och bli nedröstade endast av fem sjättedels majoritet.

  Säger KU däremot nej, då anses förslaget ej begränsa de medborgerliga fri- och rättigheterna, och då gäller vanlig, enkel majoritet för beslut. Grundlagsenligheten kan dock prövas senare av vanlig domstol i den händelse KU haft fel (uppenbarhetsrekvistet tas bort den 1 januari 2011).

  Justitieutskottets arbete återupptas som sagt inte förrän i januari. Jag förmodar att somliga skribenter på Aftonbladet inte är utbildade jurister med tjänstgöring vid HD på meritlistan. Skandal!

  SvaraRadera
 9. Mathias S har rätt: det KU har på bordet i morgon är Bodströms anmälan från i våras där regeringen får en känga för att inte ha infört direktivet i tid. Själva proppen som lades fram förra veckan och hur den ska hanteras av riksdagen är ju en senare fråga. Aftonbladet har alltså helt fel, så datalagringsdirektivet lär långt ifrån bli verklighet på torsdag.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=10&doktyp=utskottsdokument&dok_id=GXA123A810

  SvaraRadera
 10. Kassandra har ordet. SÅRBARHET. Det är INTE självmordsbombare som är värsta hotet. När islamterrorismen lär sig kriga intelligent och förstår hur mycket skada fienden Samhället kan åsamkas med ytterst liten kostnad och förlust står vi alla vid avgrundens rand. Kom sen inte och säg att ni inte hade en aaaaaning, för ni visste alla mycket väl, men snålheten bedrog visheten. Och det är miljardärerna som drabbas värst. Så där, nu är ni alla varnade.

  Det är billigt att sitta vid tangentbordet och vara hurtfrisk. Islamismen har förklarat krig mot oss, och krig är krig, där hälften lider nederlag. Inför en övermäktig fiende är man så illa tvungen att vika sig, hur motbjudande detta än är.

  Sverige måste lämna Afghanistan, förkasta alla planer på natomedlemskap och rusta upp försvaret, framför allt civilförsvaret, och ge uppmotståndet mot Övervakningssamhället, som vi av säkerhetsskäl är så illa tvungna att utveckla. Allt annat är livsfarligt och brottsligt dumt.

  Från det ena till det andra:

  WWW

  - Peter Ingestad, ropandes röst i öknen

  SvaraRadera
 11. Mittåt; bortse från det jag skrev ovan om minoritetsbordläggningen. Den skall också behandlas av KU, men det blir nog efter nyår det med. Jag kollade inte vart de angivna länkarna gick.

  Fast då blir Aftonbladets tolkning av dagordningen än mer långsökt.

  SvaraRadera
 12. Riksdagens tidschema för datalagringsdirektivet

  Motionstiden varar alltså till 23 december. Innan dess är det inte aktuellt för behandling av propositionen i sak.

  SvaraRadera
 13. @Kraxpelax

  Övervakningssamhället är i sig ett långt större hot än vad islamismen skulle vara.

  Saken är att när Sverige övergav neutralitetspolitiken helt så satte vi oss solitt i ena ringhörnan. Där har du fullständigt rätt. Hade vi nöjt oss att skicka soldater till Afghanistan med blå hjälmar under FN-insats för att skydda humanitär hjälp hade vi inte suttit i samma sits som vi gör nu - som aktivt deltagande av ett invasionskrig och ockupation.

  Övervakningssamhället hjälper inte mot terrorism - det har vi faktiskt redan facit i hand på. Däremot är det sista spiken i kistan som våra medborgerliga rättigheter numer ligger i.

  SvaraRadera
 14. Johan "Brasklappen" Linander (c) skrev igår kväll på sin blogg:
  "Vi har hela tiden räknat med att det blir minoritetsbordläggning" (allra sist i en lång kommentar).

  SvaraRadera
 15. Det räcker inte med V+MP för minoritetsbordläggning. Man behöver 15 röster till

  SvaraRadera
 16. @Johan Tjäder:

  Just det. Precis vad jag skrev i min första kommentar ovan. SD håller som bäst på och bestämmer sig. Och det räcker med nedlagda röster. Frågan är också hur det står till med partidisciplinen hos S just nu. Och kan det rentav finnas några borgerliga ledamöter som är beredda att svika regeringen? Det senare är förstås mera tveksamt.

  SvaraRadera
 17. Stop-USA TERROR AND WAR-TORTURE--STOP-THE WEST-INJUSTICE-STOP ALL OF THEM -THEY ARE MURDERES--WAR CRIMINALS AND TERRORISTS..AND STOP ARAB LEADERS--MAKE THE JUSTICE NOW.PEOPLE.--NO MORE --ZIONISM--ZIONISTS IN USA..NO MORE --AIPAC IN USA---NO MORE LIES--LIES--LIES--THEY HAVE KILLED AND THEY KILL---CONSCIOUSLY--WOMEN AND CHILDREN---WAKE UP,PEOPLE...IT IS TIME TO WAKE UP--WAKE UP NOW,PEOPLE..NO MORE --POVERTY--IN THIS WORLD,UN-- HRW.---WAKE UP,UN- HRW.

  ZIONISM IS FINISHED---WORLD.ISRAEL IS FINISHED AND --THEY WILL PAY IT ALL--ALL WAR CRIMES AND TERROR ON THIS WORLD.
  SAVE USA AND WE NEED USA.SAVE THE WORLD.
  NOW--PEOPLE.NOW MORE.NOW MORE.---THE WORLD BLEEDS,UN -HRW.ARAB WORLD IS COMING BACK TO FREE THIS WORLD.THEIR WAR--WAR CRIMES ,TERROR--OCCUPATION---LIES--LIES--IS FINISHED--NO MORE CRIMES IN THIS WORLD....ONE FREE WORLD--ONE FREE WORLD---WITH --THE JUSTICE -WITHOUT --ZIONISM--ZIONISTS----PEOPLE.

  STOP THEM ALL NOW,UN- HRW.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.