2010-12-14

Sossarna viker ner sig vad gäller FRA

Socialdemokraterna vill inte längre riva upp FRA-lagen. Och de tänker öppna FRA-shoppen igen.

Därmed har man rivit upp i princip allt av vikt, som man kom fram till för att fila ner FRA-lagens vassaste kanter.

Vad var det vi sa?

Man kan även konstatera att svenska politiker låter galningar och terrorister styra sin politik. Eller styra och styra. Detta var väl precis den ursäkt som sossarna hade hoppats få...

SvD | Nyheter24

14 kommentarer:

 1. Nu tycker jag att du är orättvis, Morgan Johansson betonar ju faktiskt att beslutet inte har någon koppling till helgens terrordåd i Stockholm i artikeln. :S

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8275516.ab

  SvaraRadera
 2. Morgan får sin stund i solen.
  Kommentar här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/12/morgans-lysande-id%C3%A9.html

  SvaraRadera
 3. Den här bloggposten var lika förutsägbar som att tomten luktar sprit på julafton :)

  Att säga FRA, Säpo och signalspaning till en piratpartist eller valfri liberalbloggare är som att säga privat alternativ eller vinst till Ohly eller Göran Greider.

  Men signalspaning, privata alternativ och vinst är ju alldeles utmärkt. Sedan är det ju hur man utformar det. Dvs kassa privata aktörer resp. skyhöga vinster ger vid handen att man vänder sig till någon annan resp. att det finns incitament att förhandla om priset.
  På samma sätt är signalspaning finemang, vad är det för mening med frånvaro av proaktivitet i brottsbekämpningen? Dessutom ska ju signalspaningen utformas på så sätt att det är de intressanta "objekten" som det skall spanas mot och inte varenda kotte.
  Men jag utgår iskallt från att PP'arna tar för givet att detta innebär att det sista gäller?

  /Johan

  SvaraRadera
 4. Johan, du tycks ha missat de senaste dagarnas avslöjanden om hur FRA hanterar information i sina utrikes förbindelser.

  SvaraRadera
 5. Progressive Obama!14 december, 2010 11:09

  Så Hax, som för tre bloggposter sedan ansåg att Sverige borde visa följsamhet mot islamofascisterna på våra gator genom att dra tillbaka Afghanistanstyrkan, ondgör sig nu över att det faktum att någon vill göra något åt politiska mördare som en stor seger för terroristerna.

  Det är till att hålla liberal konsekvens värdig Birgitta Ohlsson...

  SvaraRadera
 6. Automatiserad massövervakning av icke misstänkta medborgare kan inte rimligen kallas för "signalspaning". Det är inte finemang.

  SvaraRadera
 7. Det skulle vara intressant att se folks reaktioner om man skrev en debattartikel som propagerade för frivilligt användande av elektroniska fotbojor. Naturligtvis för att "bekämpa terrorism" och "underlätta brottsbekämpningen". Kan nästan slå vad om att minst 20% av befolkningen skulle tycka det vore en suverän idé. Folk skulle börja efterfråga fotbojor och titta snett på dem som väljer att inte bära dem; vad har de att dölja?

  SvaraRadera
 8. Anonym:

  Datalagringsdirektivet är i princip en elektronisk fotboja, i alla fall för alla som knatar runt med en mobiltelefon.

  /Johan

  SvaraRadera
 9. Att ge FRA och militären tillgång till all datatrafik var principiellt mycket fel men skulle antagligen inte innebära mycket i praktiken.

  Att ge detta verktyg till aphuset på Kungsholmen vore en katastrof i praktisk mening. Det är ingen hemlighet att vi har västvärldens mest inkompetenta säkerhetstjänst. Att ge dem sådana avlyssningsmöjligheter är som att ge en handgranat till en femåring.

  SvaraRadera
 10. Det kanske är på sin plats med några påminnelser. Ur Datainspektionens rapport från förra veckan:

  Om massinhämtningen av trafikdata inom utvecklingsverksamheten:

  "...Det finns en relativt hög sannolikhet för att de personer som kommunicerar i de signalbärare som FRA bedriver inhämtning mot, kommer att få uppgifter om sin kommunikation sparad hos FRA i form av trafikdata."

  Det framgår också att FRA av misstag inhämtat inrikestrafik och att sådana trafikuppgifter riskerar att lagras i 12 månader.

  Om sökbegreppen i försvarsunderrättelseverksamheten:

  "Sökbegreppen är i stor omfattning direkt hänförliga till viss fysisk person."

  Detta går helt på tvärs mot vad riksdag och regering uttalat och hur lagtexten är formulerad.

  Nedanstående artiklar och nyhetsinslag från förra veckan ger onekligen en innovativ innebörd åt uttrycket "strikt kontroll":

  FRA läcker om svenskar
  Dålig kontroll av FRA
  FRA läcker information om svenskar till utlandet
  FRA anklagas för olaglig avlyssning

  SvaraRadera
 11. @Johan

  Du har nog missat att Piratpartiet inte är mot signalspaning som sådan.
  Många piratpartister med Falkvinge inkluderat har personliga erfarenheter av att bedriva "riktig" signalspaning.
  Riktig signalspaning är att försöka lyssna av främmande militära makters radar och signalerig. Problemet uppstår när man försöker få in massavlyssning av svenska folkets intetnervanor under samma rubrik.

  Förs och främst: Du skall vara bra djävla inkompetent om du skall behöva "spana" efter en signal i en kabel. En kabel avlyssnas per definition.

  Två: Om man börjar lägga resurser på att massavlyssna svenskarnas mailtrafik kommer man med automatik bli sämre på att spana efter radarsignaler för det har man helt enkelt inte resurser till.
  Detta var en av punkterna som piratpartiet kritiserade hårt.

  Tre: Helt riktigt så måste spaningen inriktas för att få någon som helst effekt. Massavlyssnar man alla som i dagsläget så kommer alla korrekta signaler att dränkas i det allmänna bruset. Piratpartiet har aldrig förnekat att telefonavlyssning efter beslut i domstol skulle kunna få ske mot brottsmisstänkta individer. Det är när man tror att massavlyssning är effektivt som problemet uppstår

  Fyra

  SvaraRadera
 12. "Detta var väl precis den ursäkt som sossarna hade hoppats få..."

  Du menar en indirekt #äntligen?

  SvaraRadera
 13. USA kommer att få tillgång till allt

  SvaraRadera
 14. Morgan Johansson har naturligtvis ett intresse att distansiera sig från Mona Sahlin och att kovända i FRA-frågan är väl lämpligt just nu.

  Det var ju under Sahlin som (S) var motståndare till FRA.

  Kongressbeslut skiter förstås Johansson i som alla andra.

  Och av hans uttalanden, om valanalys m.m., så kan man läsa in att nog tror att valresultatet är ett missförstånd. Folk har inte fattat vem de ska rösta på helt enkelt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.