2011-01-18

Identitetskris?


Jag noterar att Politometern har re-brandat mig som Liberaldemokrat.

Kul! Men är det korrekt? Fråga inte mig...

Jag är för närvarande med i ett politiskt parti, Piratpartiet. Jag till och med arbetar för (pp) i Europaparlamentet. Så, formellt sett är den rätta etiketten piratpartist.

Jag har dock mycket starka sympatier även för det liberaldemokratiska alternativet. Så mig gör det inget vilken av etiketterna folk ger mig.

Jag tycker det är bra att det finns många som har dubbla medlemskap i (pp) och (l). Jag hoppas att de två partierna kan ha många arrangemang tillsammans och samarbeta på olika sätt. Och jag är gärna med och ordnar gemensamma aktiviteter, gärna med EU-koppling.

I sammanhanget skall påpekas att både Piratpartiet och Liberaldemokraterna inte bara tillåter – utan rent av uppmuntrar – dubbla medlemskap.

Dessutom har jag ju fler hattar. Som en av landets envetnaste libertarianer tycker jag att det är kul om folk ur denna flock engagerar sig i (pp) eller (l). För vissa av dem ligger (l) möjligen närmast till. Båda alternativen är bra, speciellt om det rycker röster från en allt mer koroprativistisk och neo-konservativ svensk borgerlighet.

Eftersom det cirkulerar rykten skall jag även bekräfta att jag är med på liberaldemokraternas e-listor, även om jag faktiskt inte har haft tid att följa eller ens läsa dem ännu. Därtill har jag haft på tok för mycket att göra på jobbet. Men så småningom kan jag förhoppningsvis tillföra något.

I´ll be anything you want me to be... ;-)

38 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag såg en bloggpost igår som hävdade att du satte "ditt" engagemang i Libdem före ditt engagemang i PP och det gjorde mej lite orolig. Att vara med i båda partierna är dock inget problem från min horisont. Tack för klargörandet. / Mikke

    SvaraRadera
  3. Skall man lyckas ta sig in i riksdagen 2014, så är kanske den bästa chansen att (pp) och (l) går fram under EN lista. Jag har inte tänkt den tanken klart ännu. Men det är nog något man - så småningom - bör diskutera.

    SvaraRadera
  4. Eller som jag tidigare skrev: PP till EU och L till Riksdagen.

    Det är t.ex. betydligt jobbigare att angripa L för att inte ha någon åsikt i frågan X, Y och Z.

    SvaraRadera
  5. Eftersom du är avlönad med PPs pengar så ser jag det som en direkt förolämpning mot PPs organisation att Politometern re-brandar en av våra anställda på det viset.

    SvaraRadera
  6. Jag håller med Hax 100%. Personligen skulle jag kunna tänka mig att gå den andra vägen och som liberaldemokrat börja kalla mig piratpartist. Liberaldemokraterna har massor att göra rent praktiskt för att kunna bli ett parti och behöver minst ett år för det (lanseringen är planerad till Almedalen). Men det är klart att om Piratpartiet efter intern debatt har självförtroende nog att svara på andra frågor än integritetsfrågorna och inte bara slåss för den virtuella friheten - t ex genom att börja slåss för den kroppsliga autonomin lika mycket som den virtuella - då behövs inte ens Lib Dem. Gemensam lista till valen 2014 förutsätter jag är defaultläget i vilket fall som helst.
    Eder högaktningsfullt
    Alexander Bard

    SvaraRadera
  7. Kristofer - å andra sidan är Erik Josefsson också anställd av PP-orgen och uttalad vänsterpartist..?

    SvaraRadera
  8. Bra artikel HAX.

    Jag sitter också på dubbla politiska stolar i (l) och (pp). Då får hela den politiska baken plats, dubbelt så skönt. PP/L har gemensamma grundläggande värden baserade på en liberal grund och är Sveriges idag enda försvarare av medborgarrätten, så det är inte särskilt underligt att många piratpartister upptäckt liberaldemokraterna och vice versa.

    Greetings, Martin Ekdahl.

    SvaraRadera
  9. OlofB
    citat "Kristofer - å andra sidan är Erik Josefsson också anställd av PP-orgen och uttalad vänsterpartist..?"

    Erik Josefsson som ställde upp för Vänsterpartiet i EU-valet får sin lön från den gröna gruppen i EU. Men det var resultatet av förhandlingen mellan Piratpartiet och den Gröna gruppen i tillträdet till just gruppen Gröna gruppen.

    Vill också tillägga att nästa språkrör Gustav Fridolin(MP) är liberal med stort L. Karl Staaff som sin idol.


    Liberala partier i valet 2014:

    Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Piratpartiet och Liberaldemokraterna.

    SvaraRadera
  10. OlofB:

    Erik är inte anställd av Piratpartiet. Erik är inte heller anställd av Christian Engström (som alltså är Hax arbetsgivare, vilket piratpartiet alltså inte är). Erik är däremot anställd av Gröna gruppen i EU och har som arbetsuppgift att jobba med den typen av frågor som Piratpartiet är intresserade av.

    SvaraRadera
  11. @alexander bar: Kan vi få se ett officiellt uttalande där du kallar dig själv för piratpartist så kan vi snacka om saken.

    SvaraRadera
  12. Minata - tyvärr, men Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är definitivt inga liberala partier.

    Piratpartiet bygger på vissa liberala värderingar gällande ett fåtal frågor, men har ingen liberal grundideologi som alla medlemmar kan instämma i.

    Mitt engagemang i Piratpartiet byggde dock på att det var det närmaste ett liberalt parti jag kunde hitta.

    Så nu finns snart Liberaldemokraterna som parti, och om allt går väl med detta så vet jag var min röst kommer att hamna 2014. L kommer att vara det enda sant liberala partiet. Tyvärr.

    Och Kristoffer - Henrik är anställd av Christian, inte som representant för Piratpartiet, utan på grund av sina kunskaper och förmågor. Han är också ordförande i Frihetsfronten och en välkänd libertarian sedan gammalt.

    Om du anser att de är en "direkt förolämpning mot PPs organisation" att Politometern klassar Henrik som liberaldemokratisk bloggare, så är det bara ditt problem och ingen annans.

    SvaraRadera
  13. På min blogg i dag har rubriken
    Miljöpartiet Liberalerna
    och
    Karl Staaff.
    sökord: "miljöpartiet liberalerna" så hittar du bloggen (s-info)

    SvaraRadera
  14. MAB - ah tack för klargörandet!

    SvaraRadera
  15. Kristofer! Att jag inte gått med i Piratpartiet är av respekt för dem som redan är med. Jag vill vara med i ett sant liberalt parti, inte ett parti som bara är liberalt framför datorskärmen men sedan inte följer upp detta med liberalism för hela människan, livet och samhället. Under tiden väntar jag på PPs interna debatt mellan dem som redan är engagerade i PP, av respekt. L ger mig redan hela paktetet, det är Piratpartiet-Plus. Valsamverkan borde vi dock diskutera mellan PP och L snarast - integritetsfrågan är för viktig för att vi ska ha råd med något annat inför 2014. Cheerio Alexander

    SvaraRadera
  16. Som 68-revolutionär har jag minnen från avgrundsvänsterns interna bokstavskrig. Nu bevittnar jag avgrundsliberalismens kamp: Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Piratpartiet, Liberaldemokraterna, Klassiska Liberala Partiet, Frihetsfronten...

    SvaraRadera
  17. Jag är löst inblandad i båda och tycker det skulle vara perfekt med någon typ av samverkan inför valen 2014.

    Till minata: Både Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är i grunden Socialdemokratiska partier. Bland dessa Socialdemokratiska partier går det även att räkna in M och S. Det behövs större spridning mellan partierna om det över huvud taget ska vara meningsfullt att hålla val.

    SvaraRadera
  18. Minata: Frihetsfronten är inte ett parti. Klassiskt Liberala Partiet är som Rättvisepartiet Socialisterna – de är starkt ideologiskt drivna, men kommer aldrig åstadkomma någonting. Miljöpartiet har aldrig kallat sig ett liberalt parti, även om vissa företrädare har någorlunda liberala tendenser. Piratpartiet är inte ett liberalt parti, även om det har liberala åsikter i det fåtal frågor som drivs.

    Kvar har vi C, FP, som är delar i den konsekvent konservativa Alliansen, och inte för annat än konservativ politik.

    Jag ser faktiskt ingen större risk att småfraktioner delar upp sig. I synnerhet inte som det är så pass stor skillnad mellan de olika partierna. (För hur många tror du egentligen velar mellan MP, KLP och PP?)

    SvaraRadera
  19. Det finns ganska mycket begreppsförvirring i den liberala hörnan. Vissa kallar ju John Rawls socialdemokrat.

    Att Folkpartiet, med sin megalomaniska överstatlighet och krigspolitik, har mage att kalla sig liberaler är en förolämpning mot alla frihetligt sinnade, oberoende av schattering.

    Man måste skilja på yrkesroll och person. DET är en liberal grundsten.

    Kudos till Bard förresten.

    SvaraRadera
  20. Jag har också blivit re-brandad på Politometern utan att ha blivit tillfrågad. Vilket är något märkligt eftersom jag har en keps med PP-logga som kröner bloggen och en PP-flagga som miniikon i själva URL-raden på webbläsarna.

    Som bloggare skulle jag nog säga att jag är närmast PP eftersom det är mest de ämnena jag bloggar om. I frågor som går utanför PP:s område skulle jag förmodligen hamna närmare L än något annat parti. Det är ju inte okänt att jag velat att PP skulle ta tag i en de andra frågor vad gäller personlig frihet och integritet i relation till den egna kroppen bl.a.

    Gemensamma listor till riksdagen verkar bra. Då kan man få in en blandad trupp där ett antal är mer specialiserade på grundläggande digitala rättighetsfrågor.

    SvaraRadera
  21. Och förresten: även jag är med på Liberaldemokratisk mejlinglista och gör kommentarer ibland. Dubbla medlemskap vore inte omöjligt.

    SvaraRadera
  22. Konkurrens är nyttigt brukar vi ju hävda. Just vad gäller PP och L ser jag ingen konkurrens dessa två emellan, utan den konkurrensen ser jag gentemot det övriga politiska landskapet. Här finns istället stora samverkansvinster att göra och för många piratpartister så är det säkert bara skönt att slippa ta frågor om en massa andra ämnen än de man vill syssla med för att istället kanske kunna hänvisa till oss.

    Vad det innebär mer konkret och rent politiskt kommer också att klarna inom kort eftersom jag just nu lägger till och drar ifrån det sista i ett politiskt manifest från L.

    Snart i en politisk boklåda nära dig. Kan nog rent av bli så att det kan gå att hitta det på nätet......det där kan ni bättre än jag! :-) Totalt sett känns den här sortens problem som angenäma problem och dom flesta är fortfarande tillräckligt fysiskt starka för att orka bära två medlemskort. Särskilt av den virtuella sorten.

    SvaraRadera
  23. Jag tror, om jag får svära i kyrkan, att man skall ta lärdom av hur SD tog sig in i riksdagen. De började med att ta sig in i ett antal kommuner, främst i Skåne. Sedan tragglade de på val efter val innan de kom in.
    Att tro att Liberaldemokraterna ens tillsammans med PP kommer att ta en riksdagsplats är på tok för optimistiskt. Man måste arbeta långsiktigt och med tålamod.

    SvaraRadera
  24. Kommer Liberaldemokraterna att ha samma primära förmånstagare som alla andra högerpartier?

    Platt skatt låter ju trevligt om den ger större inkomster till staten men jag antar att er tanke inte är att låta staten växa och vilka den platta skatten i så fall är avsedd att gynna ter sig uppenbart.

    Behöver Sverige fler högerfraktioner än vads vi hade vänsterditon på 70 talet?

    SvaraRadera
  25. Liberaldemokrat??? Lib-eral i den amerikanska betydelsen, eller liberaaaaaal i klassisk mening?

    SvaraRadera
  26. Liberaldemokraterna och Piratpartiet i ett samarbete.
    Två citat fån huvudpersonerna i Liberaldemokraterna.

    http://ligator.wordpress.com/2010/12/27/telegrammen-fran-usa-bor-synas/

    Citat från en av Liberaldemokraternas huvudpersoner:
    Torbjörn Jerlerup(L)

    “Men jag måste ge en varning, speciellt till många av Piratpartiets aktivister.

    Detta är INGEN fildelningsfråga. Det råkar handla om bland annat fildelning men gör för guds skull därför inte detta till en strid för rätten att ladda hem och se dåliga amerikanska hollywoodfilmer gratis!

    Fildelningsfrågorna väcker ofta de absolut sämsta instinkterna hos en del piratpartister, som likt ”cry babies” sätter sig ner på golvet och gråtande håller hårt i sin laptop och skriker ”jag vill inte betala för de filmer jag ser på och den musik jag lyssnar till, jag är pirat, jag är rebell”, så fort nån nämner ordet fildelning.

    Det var dessa piratpartistiska ”cry babies” som sänkte partiet förra valet. Sänk inte denna debatten nu, tack! (Referens: sjökorten. I say no more!)”

    Jag kan inte formulera det bättre!

    ---------------------------------------------------

    Här lite mer om Alexander Bard – Liberaldemokraternas ledare.

    http://www.johanronstrom.se/2009/07/02/seminariet-med-stort-s/

    från bloggen:

    Som svar på min åsikt om att musik med mindre lyssnarkrets, utan ambitioner på att “slå stort” kan anpassa sitt uttryck till de som faktiskt är insatta i uttrycket och uppnå optimal kvalitet inom den genren, svarar Bard med Dagens Mogen-Citat:

    “Men du fildelas ju inte! Kom tillbaka när du har blivit nån!” – Alexander Bard

    SvaraRadera
  27. @minata, jodå, vi är också en brokig samling människor som sedan ett par månader tillbaka bestämt oss för att skapa det liberala alternativ som saknas i dagens svenska politik.

    Till Almedalen om sex månader så ska vi ha ett heltäckande program klart men jag kan avslöja redan nu att då det handlar om integritetsfrågor på nätet så har vi fullt ut anammat PP:s politik på det området.

    Om du undrar hur jag kan vara säker på det så ligger svaret i att jag har själv skrivit in det i det manifest kring oss och vår politik som jag nu håller på att slutjustera inför publicering som sker inom en mycket nära framtid.

    Manifestet hittar du sedan på vår hemsida www.liberaldemokraterna.com

    SvaraRadera
  28. minata, jodå, vi är också en brokig samling människor som sedan ett par månader tillbaka bestämt oss för att skapa det liberala alternativ som saknas i dagens svenska politik.

    --------------------------

    Vilka betalar ?

    SvaraRadera
  29. Manifestet hittar du sedan på vår hemsida www.liberaldemokraterna.com
    -----------------------
    Hittar inget sådant.

    Däremot ser jag att Paul Wolfowitz som designade Irakkriget och sen fick sparken från världsbanken för korruptionoch nu jobbar åt "marknaden" delar er förtjusning för en specifik ekonom och att ni är "pragmatiska" liberaler och då förstår jag att det handlar om en nyliberal version av moderaternas upplägg.

    Hittar heller ingen om vilka som vill vara med och pröjsa eller vilka som pröjsar redan nu.

    Sånt är viktigt.

    SvaraRadera
  30. Min kritik mot Piratpartiet handlar om upphovsrätten. Hur ser Liberaldemokraterna och dess ledare, Alexander Bard, på upphovsrätten.

    Tjatet om integritet gav Piratpartiet 0,67 procent.

    SvaraRadera
  31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  32. Men Liberaldemokraterna vill väl införa medborgarlön? Hur liberalt är det om jag får fråga?
    Jag tror personligen fortfarande mer på Klassiskt liberala partiet som liberalt alternativ i svensk politik. De är liberaler ut i fingertopparna och har redan en liten väljargrupp sedan valet förra året.

    SvaraRadera
  33. Men Liberaldemokraterna vill väl införa medborgarlön? Hur liberalt är det om jag får fråga?
    -----------------------------
    Dom inför medborgarlön därför att det blir billigare och ger mer pengar till högerns primära förmånstagare genom att man kvittar medborgarlönen mot att man krossar den offentliga sektorn.

    Ingen socialbyrå ingen arbetsförmedling inga stödåtgärder till arbetslösa, helt privatiserad vård etc, etc etc..

    Det är min teori om varför dom vill införa medborgarlön.

    SvaraRadera
  34. Tack för svaret, Micke. Det var jag som skrev inlägget (21 januari, 2011 11:03). Men jag är fortfarande tveksam om medborgarlön är bra. Tänker framförallt då på kostnaderna.

    SvaraRadera
  35. Tänk om personen som får medborgarlön super upp hela beloppet. Hur tänker sig Liberaldemokraterna då "pengarna är slut". Skall man strunta i individen?

    I dag har kommunen ett ansvar för sina medborgare.

    SvaraRadera
  36. Tänk om personen som får medborgarlön super upp hela beloppet. Hur tänker sig Liberaldemokraterna då "pengarna är slut". Skall man strunta i individen?

    I dag har kommunen ett ansvar för sina medborgare.

    ------------------------------

    Det kommer inte att finnas några "kommuner" i deras rike när det är färdigbyggt.

    Anledningen till att man vill ha medborgarlön är att det blir billigare än att ha statliga och kommunala struktur som arbetar på det sociala planet.

    Medborgarlönen är tänkt som en fickpeng åt dom som inte klarar av att hålla sig på banan.

    SvaraRadera
  37. såg denna bloggpost lite sent, tyvärr.
    Kort kommentar. Minata, du verkar ha missuppfattat det här med liberalism kapitalt.
    Att partier kallar sig för liberala är inte detsamma som att de är det, tyvärr.

    Att det är trångt i "mitten" beror inte på att där finns många liberala partier.
    Tvärtom beror det på att de flesta (alla) riksdagspartier är tämligen ideologilösa. Att de mest fikar efter makt, utan att säga vad de vill med makten.

    PP är liberala i de frågor de tagit ställning, i övrigt vet vi inget.
    (L) säger sig ska vara ett liberalt parti, ibland t o m socialliberalt. Hur det blir med det vet vi inte än. Men vi får se vad framtiden utvisar.

    Det är tveksamt som s idag är socialdemokratiskt enl tidigare definition.
    Om moderaterna vill gärna utge sig för att vara "nästan sossar", men är det inte. Social-konservativa är en mera riktig beteckning, men det gäller inte för alla inom m.

    SvaraRadera
  38. PS. Skrev idag en liten bloggpost bl a om Hax skiftande etikett enl Politometern. Den skrevs innan jag hittade denna hans text.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/02/bloggaretiketter-enl-politometern.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.