2011-01-11

USA:s "Twitter-razzia" sätter saker i rullning


Häng med nu, för detta är intressant...

USA har begärt ut information om ett antal Twitter-konton, som tillhör personer som är centralt placerade inom Wikileaks (eller som kan ha läckt till Wikileaks). Detta kan omfatta allt från deras tweets och direktmeddelanden till information om vilka andra som följer dem på Twitter.

Liknande förfrågningar skall ha ställts till Google och Facebook. Men till skillnad från Twitter har dessa företag varken bekräftat eller dementerat uppgiften - inte heller huruvida de i så fall har gått med på eller motsatt sig att lämna ut information.

Och nu börjar det hända saker. Gamla sår rivs upp.

Till att börja med handlar det om den information som EU lämnar över i bulk till USA och dess terroristjägare. (Till exempel information om europeiska banktransaktioner - Swift. Och detaljerad information om flygpassagerare - PNR.) Detta har varit inflammerade frågor i Europaparlamentet. När nu detta toppas med en Twitter-razzia, som även drabbar EU-medborgare, då börjar en del ledamöter lacka till på allvar.

Vår gröne kompis, MEP Jan-Philipp Albrecht som sitter i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter säger "We need to show the US that they can't impose their rules on the whole world and that there is a real possibility for redress and appeal when such orders are issued." (...) "This Twitter subpoena has no legal base for accessing all that data, so you can't say if it's proportionate or not. Now more than ever, the EU needs to make the case for common rules or else we could simply minimise the data transfers to the US."

Med andra ord: Twitter-razzian får folk i Europaparlamentet att reagera. Vilket innebär att man börjar gunga båten vad gäller hela underrättelseutbytet med USA.

Men det är inte allt. När politiker över hela den politiska skalan nu börjar undra vad sjutton USA håller på med - då vänds även blickarna inåt. För om man är upprörd över Twitter-razzian - vad bör man då inte vara när det gäller EU:s eget datalagringsdirektiv?

Datalagringsdirektivet / teledatalagringen (som nu även är på väg att införas i Sverige) ger nämligen våra egna myndigheter möjlighet att göra precis samma sak mot politiska aktivister, whistleblowers och journalister som USA nu gör mot Wikileaks.

Ytterligare en oförutsedd effekt av USA:s Twitter-razzia kan alltså bli att EU på ett mer kritiskt sätt börjar granska sitt eget datalagringsdirektiv.

Plötsligt blev det alltså match igen. På flera plan. Under improviserade former. Nu gäller det att fokusera och att smida medan järnet är varmt.

EU Observer: US anti-Twitter subpoena fuels data privacy debate

Relaterad länk: rop.gonggri.jp - On the Twitter court order

Uppdatering: Nyheter24 | Journalisten

11 kommentarer:

  1. det är inte det dom lackar till över utan att även information om politikers och parlamentarikers tweets är nått som USA vill ha utlämnat. hade det bara varit vanliga medborgare så hade ingen politiker brytt sig det är enbart när det är en av deras egna det rör dom blir upprörda.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte hur du kan komma fram till din positiva slutsats Hax, all information som du förmedlar i detta inlägg visar ju bara att vi blir knullade ifrån två håll.

    SvaraRadera
  3. Google lämande Kina av såna här orsaker.

    Nu får dom packa ihop i Usa också.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. FåtöljStrategen11 januari, 2011 20:25

    HAX,

    Men för att detta ska ske så krävs att Fjellner(M) och Schmidt(Fp) m fl kommer in i matchen.

    Tyvärr så har ju dessa varit ganska osynliga på senare tiden vad gäller integritetsfrågorna.

    Att den gröna gruppen stämmer i bäcken är bra, men utan bred medverkan från övriga läger så kommer inte mycket att hända.

    Kanske hade det varit lättare att nå bredare uppslutning om PP valt att verka inifrån den Liberala gruppen istället för den Gröna (som redan tillhör de "frälsta"), vem vet?
    .

    SvaraRadera
  6. Möjligen är det ett problem att man inte som användare kan styra vad som lagras och hur länge. På twitter skulle jag vilja att saker raderas efter sisådär två veckor.

    Status i fb kan man tönkas vilja spara något längre.

    SvaraRadera
  7. Vi får börja att tillämpa "rollspel" i vardagen, som ryssar och kineser redan gör.

    SvaraRadera
  8. @Micke, Google har inte lämnat Kina men det är vad Google vill att man ska tro. De är lika insyltade i att censurera nätet i Kina som innan.

    SvaraRadera
  9. Lär dig googla Micke din jävla rödvins alkis. Finns 1000 artiklar om att Google fortfarande är i Kina din hjärntvättade sektfeminist!

    Google still doing business in China

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.