2011-02-16

Web-censuren utökas?


Där kom den!

Jag har tidigare skrivit om ryktet om att EU-Kommissionen även funderar på att blockera spelsidor på nätet.

Nu har Albin Ring Broman hittat pappret, hos Statewatch.org. [PDF] Och ja, kommissionen funderar högt kring till exempel DNS- och IP-blockering av spelsidor på internet. (Och omdirigering av potentiella besökare till "lagliga websidor".)

Blockering av spelsidor kommer kanske inte som någon blixt från klar himmel. Men frågan är högst aktuell ur ett annat perspektiv.

I måndags hade Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) en "indikativ votering" om web-censur – vad gäller barnporr.

I samband med detta stod förespråkarna för censur på kö för att försäkra att det kommer att stanna där; att det inte blir någon ändamålsglidning; att man aldrig kommer att börja censurera annat.

Uppenbarligen var det inte helt sant. Ändamålsglidningen verkar redan ha börjat.

Detta är viktigt att komma ihåg, nu när frågan om web-censur diskuteras vidare i EU. Kommissionen har bevisligen mer i rockärmen. (För att nu inte tala om vad medlemsstaterna kan tänka sig att använda web-censur till.)

Läs mer och se en del intressanta videoklipp hos Albin Ring Broman.

Relaterat: U.S. Government Shuts Down 84,000 Websites, ‘By Mistake’

4 kommentarer:

 1. Jag är då inte förvånad... Vi får väl skicka dit Clinton och Bildt och tala kommissionen tillrätta, de är ju så varma förespråkare av ett fritt Internet.

  SvaraRadera
 2. Och viss verkar dom intresserade av att blockera Wikileaks. Saa med grejerna paa plats hade vi nog inte sett saa maanga cables?

  SvaraRadera
 3. Den här blir klockren att peka på för Internet Society nästa onsdag...

  SvaraRadera
 4. Finns ju ett enklare sätt att bli av med problemet med "olagliga spelsiter".

  Legalisera dem.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.