2011-04-26

I morgon: En liberal EU-kritik


Nu är jag i Stockholm, en snabbis igen. Lite jäktig dag – men jag måste hinna med att påminna om morgondagens diskussionskväll med Frihetsfronten och Liberaldemokraterna.

Ämne: En liberal EU-kritik

Tid: Onsdag 27 april kl 18:30

Plats: Bysis, Hornsgatan 82 på Söder i Stockholm.

Deltagare:
Nils Lundgren, Junilistan
Camilla Lindberg, liberal samhällsdebattör
Christian Engström, Piratpartiet
Henrik Alexandersson, liberal samhällsdebattör

Se även Frihetsfrontens och Libealdemokraternas hemsidor. Jag tror att det hela även kommer att sändas på Bambuser.

Bar skall finnas, så det blir säkert en del efterhäng där.

Välkommen!

11 kommentarer:

  1. Det ska bli riktigt trevligt! :-)

    SvaraRadera
  2. allmänt länktips: http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2011/04/25/what-in-the-world-the-militarys-secret-plan-to-shrink/

    SvaraRadera
  3. Oh dear,

    Fick precis ta del - via mail - av Liberaldemokraternas inställning till EMU (vet inte ännu!?) och EU (tycker inte om centralism men är så förtjust i överstatligt försvar och miljöpolitik etc).

    EU utan centralism det är som liberalism utan frihet.

    Uppriktigt sagt verkar det hela mycket ogenomtänkt och knappast ens postgymnasialt. Inget för vuxna människor som önskar sig en framtid utan EU.

    SvaraRadera
  4. ProfessorPelotard: Du är medveten om att Libdem är ett projekt under uppbyggnad? Det verkar iallafall som du har missat detta.

    SvaraRadera
  5. Mailet som skickades till ProfessorPekural löd så här:


    Hej Margit.
    Mitt namn är Niklas Starow och är medlem av Liberaldemokraternas verkställande utskott.
    Dina frågor är relevanta och jag ska göra mitt bästa för att svara på dessa.


    1. Angående EU's maktstruktur så är vi inte för den centralmakt som håller på att växa fram, vi vill se EU som en organisation som tar hand om de stora gemensamma frågorna (försvar, frihandel) och inte detaljstyrning runt hur en banan ska vara böjd.


    2. Euron har vi inget principbeslut på. Annat än att det vore oförsvarbart ur liberalt perspektiv att tvingas in i denna mot folkets vilja.


    3. Schengenavtalet om fri rörlighet är för oss självklar, vi vill utöka detta på lång sikt så att den fria rörligheten gäller oavsett landsgräns. Det vill säga, vi vill på sikt införa fri in- och utvandring.


    4. Momsen ska finnas klart uttydbart på de transaktioner som omfattar den, precis som vi anser att arbetsgivaravgifterna ska stå med på lönebeskeden så löntagare får veta hur mycket i skatt de betalar egentligen.


    5. PSML-reformen ligger hos en tankesmedja som räknar ut hur de olika alternativen skulle se ut. Så idag har jag ingen siffra att ge dig.


    Detta kanske inte besvarar allt i detalj, men vi är nybildade och har inte all politik klar.
    Du är varmt välkommen att hjälpa till med detta och om du vill kan jag be ansvarig att skicka en inbjudan till vår maillista och vårt forum.


    Mvh
    Niklas Starow

    SvaraRadera
  6. Halloj, vill bara påpeka att jag är oberoende liberal och inte har någon partibeteckning!
    Camilla Lindberg

    SvaraRadera
  7. Att det inte är speciellt liberalt centralplanera räntor för hela europa är en no brainer..

    SvaraRadera
  8. Jag hade stora förhoppningar på LibDem men det visade sig att de bara är liberala när det passar deras egna plånbok och agenda, precis som de andra "liberala" partierna i riksdagen. Varför är det så svårt att följa en idelogi konsekvent?

    SvaraRadera
  9. Största problemet med EU är och förblir det totala demokratiska underskottet - något som underströks väsentligt av både Christian och Nils under debattkvällen.

    En tredjedel av beslutsfattande makt är folkvald, resten är tjänstemän. Och i samtliga fall är reglerna inte bara viktade åt tjänstemännens fördel, de regler som finns respekteras helt enkelt inte.

    Vilket är helt befängt. I stil med att kalla Sverige för demokratiskt om valresultatet enbart avgjorde en tredjedel av hur riksdagsposterna borde tillsättas.

    SvaraRadera
  10. En tredjedel av beslutsfattande makt är folkvald

    Inte bara det. Det finns ingen riktig opposition. Det är som lite som en enpartistat, tänk Kina eller Kuba, där folket också får välja representanter till ett parlament.

    I riksdagen däremot så finns det alltid ett block som opponerar, oavsett om det är alliansen eller de rödgröna.

    Det gör att den verkställande makten granskas konstant och hittar de på dumheter så kommer oppositionen göra ett medialt nummer av det. Och skulle oppositionspolitikerna fallera så räkna med att ledarskribenterna lierade med oppositionen kommer föra ut det.

    I EU däremot är allt bara en stor kompromissörja, därför det låga intresset. Det är som att titta på en fotbollsmatch, fast utan något lag att hålla på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.