Den första (?) upphovsrättsstriden om 3D-printade prylar tycks vara under uppsegling.
Det tillför (om uttrycket ursäktas) en ny dimension till upphovsrättsdebatten. När inte bara datafiler utan även prylar kopieras - då blir det knepigare för dem som brukar argumentera för att upphovsrättsbrott i form av kopiering är stöld. Och om man till äventyrs skulle lyckas skapa en identisk kopia av något, är det då ens varuförfalskning?
Nja, alltså förfalskning är ju att ge sken av att någonting är äkta fast det inte är det.
SvaraRaderaJag kan ju underteckna något avtal med "Henrik Alexandersson" och det behöver ju inte ens likna någon riktig Henrik Alexanderssons namnteckning men är likväl en förfalskning.
Plagiat slår mig som ett mycket mer träffande ord i sammanhanget.
Rent juridiskt kan jag inte se någon skillnad mellan detta och att någon pressar cd-skivor utan tillåtelse. Resultatet blir ju en funktionellt identisk kopia och det är bara tillverkningsmetoden som skiljer.
SvaraRaderaJag antar att man i princip kan 3D-printa CD-skivor.
Så tvärtom är det här en typ av gammaldags piratkopiering som man jagade före fildelningens era.
Likväl är det en relevant fråga: ska verkligen upphovsrätten få sätta stopp för det här? Och kommer det att bli ungefär lika lättstoppat som fildelning - det vill säga inte alls.
Ska man förbjuda 3D-printrar, eller vad?
Lite yrvaket börjar somliga nu inse det, men det är väldigt få, ovanligt även i de kretsar som piratpartister rör sig i. Vad? Jo, tänk er högt standardisrade väldigt stora "skrivare" där folk faktiskt arbetar med att köra in råmaterial i ena änden av skrivaren med lastbilar och gaffeltruckar. I mitten har vi skrivarkön där folk skickar in sin data och inuti skrivaren finns hårdvaran som utför det hela, givetvis också en del som faktiskt jobbar inuti skrivaren med att underhålla den. I slutet har vi folk som jobbar med paketering och att skeppa iväg det "utskrivna" till den som beställde utskriftsjobbet.
SvaraRaderaJo just det, med tillräcklig standardisering så kan en fabrik ses som en jättestor RepRap, det är väl i stort sett bara lagar som hindrar denna utveckling nu, plus en djävligt stor portion kognitiv dissonans rent allmänt.
-Magnus
Man skulle kunna säga att denna utveckling började i slutet av 70-talet med CNC maskiner, t ex. CNC svarvar och liknande.
SvaraRadera-Magnus
Personligen tycker jag inte att det är de upphovsrättsliga aspekterna som är intressanta - utan hur 3D-skrivare binder ihop upphovsrättsproblematiken med den generella immaterialrättsproblematiken. Snart kan gemene man förstå att mönsterskydd, designskydd, patent och varumärkesrätt bär på samma problem som upphovsrätt. Vi i Ung Pirat satsar en del på RepRaps, och den vi byggt drar verkligen folk när den visas upp. Särskilt vår nya förbundsordförande Gustav Nipe är och har varit drivande i projektet.
SvaraRaderaSlutligen, ett citat från Johan Söderberg om utvecklingen “Vitvaruhandlare, möbelfabrikanter och elektroniktillverkare, tillsammans med facken i dessa industrier, skulle reagera på samma sätt som musik- och filmbranschen gör nu. Krav skulle resas på statliga ingripanden mot hårdvarupirater för att skydda arbetstillfällena inom tillverkningsindustrin”.
Sannerligen, vi lever i en spännande tid :-)
@Isak Gerson
SvaraRaderaFast industrin är väl rätt hårt på att stoppa piratkopierade skor, klockor, och andra fysiska ting?
Det enda av det som man bör ägna kraft åt är väl möjligen förfalskade mediciner. Där är Sverige någon slags hubb, och det är inte alls trevligt.
Designskydd blir väl den närmaste skyddsform som blir aktuell mot "3D printade" prylar.
SvaraRaderaLegobitar tänkte jag på först, men har för mig att deras skydd gått ut...!?
Även patent KAN vara aktuellt, då patent hindrar inte bara sälja utan framställa patenterad vara.