2011-05-13

Den fria rörlighetens dödgrävare


Efter att Frankrike och Italien fått igenom en uppluckring av Schengen-avtalet är det inte bara dessa två länder som sätter upp hinder för den fria rörligheten. Och det handlar inte bara om människor, utan även om varor. Danmark ligger i framkant.

Vad tycker då Sverige? Försvarar vi den fria rörligheten? Nope!

Migrationsminister Tobias Billström (m) säger att det är "Bra med ordning och reda i Schengen". Och finansminister Borg (m) tycker att danskarnas nygamla gränskontroller inte är något att bråka om.

Den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital är en av de få riktigt bra sakerna med EU. Men nu verkar den principen alltså ha torpederats. Och Sverige har inget att invända.

Räkna med att den fria rörligheten nu kommer att inskränkas ännu mer. Den var ju ändå bara reklam, för att locka med oss i EU. 25 år höll det. Snart kan köerna vid nationsgränserna vara tillbaka. Om inte EU-Kommissionen eller någon annan reagerar med kraft, vill säga.

Europaportalen: ”Bra med ordning och reda i Schengen”
SvD: EU kritiskt till dansk tullkontroll
SR: EU-kommissionen kritiserar Danmarks gränskontroller
EU-Kommissionen: Schengensamarbetet knakar i fogarna

24 kommentarer:

  1. Det er trættende at se det land jeg bor i, konstant latterliggøre sig selv internationalt.

    Det ville være skønt, om Danmark blev smidt ud af EU som straf for denne dumhed, men så heldige er vi næppe;-)

    SvaraRadera
  2. NO! Don't punish us by EU-eviction. That would really .. err .. hurt. Oh, the pain of it! We like the rest of you thrive on paying someone else's debth.

    As much as anyone we love the lack of democracy, and getting to vote on the same issue twice - because we are to stupid to get the right answer the first time.

    We love that we have a European constitution which is in direct violation with it self. We love getting our voices smothered by the lobbyists of narrow commercial interests. We love our president - whoever the politically appointed geezer is. We love europol, the digital iron-curtain, the secret intelligence, the data retention directive, the ACTA agreement and the fast EU expansion.

    We just love it!

    Please don't throw us out *sob*

    SvaraRadera
  3. Erik Ernst:
    The most ridiculous part about your comment is the fact that Sweden has had border-control patrolling the border to Denmark since long. Perhaps your medias has slipped on reporting that. The Danish side has been Schengen-open on the other hand ... since Schengen.

    Boy has double standards

    -your argument is invalid

    SvaraRadera
  4. De som åkt till Norge med tex buss sistonde vet att Norge har också infört gränskontroller mot Sverige.

    Eller det är tullen som går på, och vill titta på pass/leg hos alla som har ett ... utländskt ... utseende. Därefter kan det tvistas huruvisa visumen gäller etc.

    Man undrar ju varför två av Sveriges grannstater har börjat inspektera gränserna...

    SvaraRadera
  5. He's back! http://www.msnbc.msn.com/id/3036697/#43027964

    SvaraRadera
  6. johan,karlskrona14 maj, 2011 05:17

    Jag trodde att den fria rörligheten var EU. Att det var meningen med det.

    SvaraRadera
  7. Tre tullstationer på en sträcka av 3 mil? Ja, faktiskt blir det inte bättre än så på vår välbesökta och långsmala lilla ö. Gränskontrollerna skall nämligen utföras i varje hamn. Besvärligt, det tycker t.o.m. min resvane katt som har sitt eget EU-pass med tassavtryck i förutom id-chip i nacken.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agenda14 maj, 2011 08:29

    Tänk om de saker som var bra med EU - fri rörelse av kapital, varor, tjänster och människor - försvinner och istället får vi bara ytterligare ett lager med allt det som var dåligt på den nationella planet (tullar, centralbank, socialistiska välfärdssystem, statlig klåfingrighet, skatter och regleringar).

    SvaraRadera
  9. Jag minns vilka som drev anslutningen till Storeuropa hårdast.

    Samma organisation som har en propagandaavdelning som ger ut Ayn Rands böcker i Sverige.

    Vilka bör dra slutsatster av det?

    SvaraRadera
  10. Republiken Jämtland14 maj, 2011 09:44

    Välfärd är av uppenbara skäl inte förenlig med öppna gränser.

    Europa i stort har nu nått den punkten att man måste välja mellan saker som semestrar, barnbidrag och offentlig sjukvård å ena sidan och fler mångkulturella brinnande förorter som förvandlats till no-go zones för infödingarna å den andra.

    Det är bara de som alltid velat montera ner allt vad den offentliga sektorn heter som på fullt allvar kunnat tro att någon i det läget skulle välja öppna gränser. I valet mellan pensioner, sjukvård, barnomsorg, skola och att slippa vifta med pass väljer de allra flesta som inte röker på att vifta med pass.

    SvaraRadera
  11. ändå säger massor av liberaler att de skulle gå med i EU i alla fall. bla Christian Engström. När christian Engström får frågan om vad som krävs för att han ska få nog av EU så gör han som så många andra Liberaler. Han svarar inte på frågan utan börjar tala om frågan i tredje person och säger att det är svårt att säga när svensken kommer få nog av EU. Ofattbart svar. Respekt till Hax som tydligt förklarat att han skulle ha röstat nej idag om han vetat vad som kom, även om det är lite sent. Lyssna mer på vänstern hax.

    SvaraRadera
  12. Varför skiljer man inte mellan fri rörlighet och noll koll?

    Jag är väl fortfarande fullständigt fri att åka till Danmark även om jag avkrävs legitimation?

    Min fria rörlighet hotas väl inte?

    Sortera begreppen.

    SvaraRadera
  13. Man lockade med passfrihet för att få folk att rösta ja till EU-inträde, men i stället kan det bli så att man tvingas bära pass närhelst man vistas på allmän plats.

    Regelverket finns redan på plats. Man måste om polis/tull så kräver kunna styrka sin identitet då man vistas inom Schengenområdet, alltså även vid gränser och i sitt hemland.

    Det är bara tillämpningen som varit lite återhållsam än så länge, men det räcker med att myndigheterna knäpper med fingrarna så blir det "Papieren bitte" på väg till jobbet på Måndag!

    /nische

    SvaraRadera
  14. Hade Reepalu hållit rent i Malmö skulle kontrollerna varit överflödiga. Svartarbetande svenska asylsökare/illegala är ett reellt problem. De jobbar i Danmark, använder ibland ett personnummer som tillhör en svensk och gömmer sig i Sverige.

    SvaraRadera
  15. @cfr:Om du av någon anledning inte vill uppvisa identitestpapper, då får du inte passera. Det är _inte_ en definiton av frihet, för då är du inte fri. Man är inte fri så länge man tvingas underkasta sig någon annans krav. Att avkrävas något är en frihetsinskränkning, ibland fullt rimlig och motiverad, iblend inte, men ändock likafullt en inskränkning.

    Men givetvis finns det också grader i helvetet.

    -Magnus

    SvaraRadera
  16. Fri rörlighet inom EU funkar naturligtvis inte när man har så gott som fri rörlighet till EU. Synd att EU-Kreml nu väljer bort européernas frihet till förmån för utomeuropéernas dito.

    Alla kommunister varnade för ett "Festung Europa" inför EU-omröstningen. Festung Europa var precis vad jag ville ha, så jag röstade av bland annat detta skäl ja, men jag skulle ha vetat bättre än att tro på kommunister.

    SvaraRadera
  17. Ulla Bellsson, frihetsfronten14 maj, 2011 18:27

    För jävligt det här med hur våra friheter inskränks. När jag skulle flyga till Madrid häromdagen så krävde SAS att få se min biljett!!! Vad ger ett företag rätt och kräva mig på någonting???? Det är ju bara inte klokt hur vår frihet inskränks mer och mer.

    SvaraRadera
  18. Återigen en inskränkning på grund av romantiska nationalister som vill bygga murar mot omvärlden. Dom är så korkade att dom tror att inskränkningarna enbart drabbar krimininella eller illegala invandrare. Men tänk på alla pendlare som jobbar över gränserna. Skall tågen stannas och genomsökas av gränsvakter varje morgon och kväll? Skall bilar stå i milslånga köer? Rena Östtyskland. Det kommer att kosta pengar och jobb. En dj-a massa pengar och jobb.

    SvaraRadera
  19. Micke: Att dom naivt trodde att de saker som faktiskt är bra med EU skulle överväga de saker som är dåliga? Eller bara ren underskattning av hur en paneuropeisk byråkrati skulle te sig?

    Still, ett Sverige utanför EU skulle fortfarande vara tvunget att underkasta sig mkt utav det som beslutas av EU eftersom EU är den viktigaste marknaden.

    Nu borde jag veta bättre än att mata Micke, men jag frågar dig ändå: är du för den fria rörligheten av människor, varor och kapital inom EU? Vad är annars ditt alternativ?

    SvaraRadera
  20. Magnus 12.22 14/5

    Semantik är ordet, naturligtvis underkastar vi oss ständigt krav, sociala sådana och formella sådana.

    Är jag inte fri att resa till USA bara för att jag måste visa upp ett pass? Jag påstår nog att de flesta upplever detta som en både rimlig och ej alltför besvärande ofrihet, alltså är jag "fri" att resa till USA.

    Att denna "ofrihet" innebär avsevärda svårigheter för den med ett bagage fyllt med anthrax att resa in i USA, skall vi nog ändå vara glada för.

    Frihet skall inte översättas med gränslöshet.

    SvaraRadera
  21. @cfr, nej det är inte fritt att åka till USA. Så fort man tvingas att genomgå någon form av kontroll för att passera nationsgränsen så kan du när som förvägras inträde. Det är fritt för dig att FÖRSÖKA ta dig till USA, men det är upp till USAs myndigheter att släppa in/ut dig.

    /A

    SvaraRadera
  22. /A 11.38

    Den sortens frihet saknar du närmare än USA, nämligen redan hos mig.

    Du är, enligt ditt språkbruk, en ofri person eftersom du inte får beträda min bostad när och hur du vill. Jag bestämmer.

    Blir det inte lite löjligt med en så skruvad definition av frihet?

    SvaraRadera
  23. @cfr, jag har inte hittat på vad frihet betyder så det har inget med mitt språkbruk att göra, http://sv.wikipedia.org/wiki/Frihet
    http://nordling.tv/frihetsprojekt/motiveringar.htm

    Du har helt rätt att jag kan se mig som ofri eftersom jag inte får röra mig vart jag vill. Så länge man accepterar dessa begränsningar så kan man fortfarande upprätthålla sin personliga illusion att man är fri.

    /A

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.