2011-06-13

En riktig soppa...

Det är många som undrar hur det går med Piratpartiets andra mandat i Europaparlamentet.

Här berättar Amelia Andersotter själv hur saker och ting utvecklas.

Det är så man tar sig för pannan. De delar av Lissabonfördraget som var viktiga för makten, de fixades till på en kafferast. Till exempel den icke-valde presidenten. Men när det gäller de folkvalda gör man sig uppenbarligen inte samma brådska.

8 kommentarer:

  1. Man får nog vara lite försiktig bara med andra länders valsystem. Vi har ett som råkar passa för utvidgning, men det har ffa inte Frankrike.

    Som vi har sett i Västra Götaland är det inte helt enkelt att ordna val bara så där.

    SvaraRadera
  2. Böter till tredskande medlemsländer gäller alltså bara ibland.

    Med Piratpartiet som en kraft att räkna med 2009 var det inte helt enkelt att genomföra DLD bara så där i Sverige.

    Här behövs för övrigt inga böter, utan ett slutdatum räcker - utse ledamöter vid vite att helt enkelt bli platserna förlustiga.

    SvaraRadera
  3. Om alla länder måste signera då kan det ta tid. Belgien lär inte kunna ta ett beslut fören de gått en regering och det händer inte fören de löst sina problem permanent. Något som kan betyda delning. Och hur lösare man ett lands medlemskap om det styckas i tu?

    Inget kanske händer före nästa val 2014.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att vi vinner någonting särskilt på att pressa Belgien eller Frankrike att göra upp sina internpolitiska diskussioner extra snabbt. Däremot finns det en formell möjlighet för Europaparlamentet att inte låta sig hållas tillbaka av ett fåtal medlemsländers interna stridigheter eller problem som Europaparlamentet valt att inte ta. Det är kan man kritisera.

    Jag och Jens Nilsson representerar tillsammans ungefär en miljon svenska väljare - är det rimligt att franska politiker och belgiska parlament kan hålla dessa väljare gisslan genom att förneka mig och Jens tillträde?

    Hela unionen tappar demokratisk legitimitet av att vissa medlemsstater låter internpolitiska spörsmål spilla ut över alla andra medlemsländer.

    SvaraRadera
  5. Ni måste för i h-e få papperstidningarna att skriva om detta. Det är ju helt okänt för vanligt folk. (Som så många andra nyheter som DN m fl "inte hade lust" att skriva om.)

    SvaraRadera
  6. @Amelia

    Nåja, minns att Lissabon inte var i kraft då valet hölls. Sittande parlament är valt i laga ordning och denna ändring kommer få genomslag i EP-valet 2014.

    Nu är det fråga om förändringen kan slå igenom genast, och hur det i så fall ska gå till. Det är ju känsligt för Tyskland också som förlorar några platser.

    SvaraRadera
  7. Man skulle ju i vart fall kunna tänka sig att de som är valda som L-MEPar får tillträda som observatörer.

    Amelia har för f-n kontor i både Strasbourg och Bryssel - som hon inte har tillträde till! Hon får inte ens komma in i EP utan vår hjälp.

    Det finns dessutom budget för observatörer, just för att de skall kunna fasas in i arbetet.

    SvaraRadera
  8. Observatör, javisst. Allt annat är snorkigt!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.