2011-09-08

Det kan inte förklaras ofta nog...

"Kulturdelning är inte stöld. Inte ens om Robert Aschberg säger det väldigt många gånger och väldigt högt. I lagens mening är det på sin höjd ett upphovsrättsbrott. I övrigt så behöver något försvinna för att det ska vara stöld. Ingenting försvinner när man kopierar det. Det blir bara fler av det."
Piratpartiets ledare Anna Troberg i ett PS till gårdagens radiodebatt om kulturdelning i Radio1.

30 kommentarer:

  1. "I övrigt så behöver något försvinna för att det ska vara stöld. Ingenting försvinner när man kopierar det. Det blir bara fler av det."

    Näääää men då kan hon ju lyssna på vilka slumpvis utvalda kombinationer av ettor och nollor som helst, tydligen har ju inte den unika kombinationen som utgör tex ett musikstycke något värde, eller?

    Detta är uttalanden som gör att jag tycker att piratpartister är fullkomliga idioter.

    SvaraRadera
  2. Lite kul med Aschberg... Tror att han lyckas säga "stöld" och "tjuvar" typ 300 gånger. ;)

    @mrKafka
    Dom som är idioter är väl dom som inte fattar skillnad på kopiering och stöld... Sedan kan det vara fel ändå, men det är olika saker.

    SvaraRadera
  3. MrKafka: Du är tydligen en sådan där person som behöver exempel på dagisnivå för att förstå.

    Stjäla: Person A har ett recept på världens bästa köttbullar, person B stjäl receptet! Person A kan nu inte längre laga världens bästa köttbullar eftersom den har minne som en guldfisk.

    Kopiera: Person A har ett recept på världens bästa köttbullar, person B kopierar receptet! Både person A och B kan nu laga världens bästa köttbullar!

    Så dagisbarn förstår skillnaden mellan att stjäla och att kopiera, fråga är nu om du gör det!

    SvaraRadera
  4. @all
    Går inte att diskutera med folk som lever på fucking stenåldern.

    SvaraRadera
  5. @mrKafka

    "Går inte att diskutera med folk som lever på fucking stenåldern."

    Korrekt och tack för att du demonstrerade detta så tydligt genom att föregå med eget exempel på hur någon som lever på "fucking stenåldern" har så förtvivlat svårt att förstå dagens situation. Kanske inte vad du avsåg, men tack ändå.

    SvaraRadera
  6. Åh trevligt med motstånd. Anna kommer gå i kyrkan. =) Dagen då riksdagen öppnar 2014.

    SvaraRadera
  7. @Anonym
    Om man förordar slaveri, dvs att människor skall arbeta utan att varken få betalt eller ha rätten att förfoga över sitt arbete och man anser att endast fysiska objekt och inte information kan ha ett värde då passar man mer på stenåldern än i den moderna världen.

    SvaraRadera
  8. Det är som med pengar.Kopierar man hundralappar så blir dom fler.

    Det fattar vem som helst och därför bör alla ha en egen sedelpress.

    SvaraRadera
  9. @mrKafka

    Om man förordar att en sedan rätt länge föråldrad affärsmodell per definition skall vara gångbar även i nutid och i framtiden, utan hänsyn till förändrade omständigheter, då passar man mer på stenåldern än i den moderna världen.

    Så här kan man hålla på och kasta skit på varandra i evighet, om man tycker att det är roligt eller givande.

    En annan, kanske lite mer vuxen, variant är att fixa till tonläget lite och försöka vara en smula konstruktiv.

    Till att börja med kan det vara idé att acceptera det faktum att pirater inte vill att artister eller upphovsmän ska bli utan metoder att ta betalt för sina arbeten. Att påstå något sådant är att vulgarisera vad som skulle kunna bli en givande diskussion.

    Vad sägs? Fortsätta kasta skit, eller försöka komma någon vart?

    SvaraRadera
  10. @Micke

    Ja, det var ju roligt skrivet. Tror du att det leder någonstans?

    SvaraRadera
  11. Förresten...vem kom på ordet kulturdelning? Snacka om nyspråk. Började piratkopiering låta lite solkigt när man uppmanade barnen att tanka hem filmer istället för att betala för sig?

    Å dessutom, det är ju faktiskt något som försvinner även vid "kulturdelning", nämligen någons inkomst men det är ju inte stöld enligt Anna Troberg för hon hävdar sälkrt att man inte kan stjäla något från någon om denne aldrig haft det fysiskt, i form av pengar i plånboken eller?

    SvaraRadera
  12. @mrKafka

    Ok, fortsätt du med dina generaliseringar och ditt raljerande, så får vi se om du uppnår något med det. Lycka till. :-)

    SvaraRadera
  13. @mrKafka
    Du bygger vackra halmgubbar som du attackerar... ;)
    Vem här påstår att information inte kan ha värde?
    Vem här vill stoppa kulturskapare från att ta betalt?

    Hur kan något man gör helt frivilligt anses vara slaveri? Mera nyspråk?

    Om bara "Industrin" släppte sargen och insåg att dom kan tjäna samma pengar nu som tidigare på att sälja volym isf enskilda kopior...

    SvaraRadera
  14. Om jag ser en snygg möbel på Ikea som jag känner att jag vill ha, men som jag inte har råd med så kan jag antingen
    1. Stjäla en, eller
    2. Köpa virke och bygga en likadan själv.
    I det första fallet blir jag (förhoppningsvis) dömd för stöld. I det andra fallet bryr sig ingen så länge jag inte börjar sälja kopior.

    Varför, varför, varför ska det fungera annorlunda för kulturskapare än för möbeldesigners?

    SvaraRadera
  15. @E-man
    Tycker dessa liknelser haltar betänkligt.

    Med stolen gör du ju byggjobbet själv, men får idén från IKEA:

    Du kan ju lyssna på en låt på radion och spela in den själv hemma och sedan lyssna på din egen inspelning... om du vill... ;)

    SvaraRadera
  16. Det är svårt nog att kunna konkurrera med gratis, hur ska man då kunna sälja volym?
    Pp'are är inte dummare än andra men på det här området gör man sig enögda med flit. De begriper ju att det inte håller med en sedelpress i varje hushåll.

    /Johan

    SvaraRadera
  17. @Conny
    "Vem här påstår att information inte kan ha värde?
    Vem här vill stoppa kulturskapare från att ta betalt?"

    Ja, det är väl Anna Troberg.

    SvaraRadera
  18. @Johan
    Jag är fullständigt övertygad om att dom skulle kunna konkurrera med gratis om dom drastiskt sänkte priserna på digitala kopior, dvs sålde volym (varje ytterligare kopia kostar dom i princip noll), skapade bra, säkra, snabba tjänster (allvarligt talat hur användarvänligt är TPB) och - framför allt - ändrade attityd till sina kunder. Det där med att "kunden alltid har rätt" kanske har en innebörd... ;)

    Dom tjänar (nästan) lika mycket på att jag köper 30 album via download för 200 spänn som när jag idag får 2 album för samma pris. Men nejdå - dom vill ha kvar det "exklusiva" priset på varje enskild låt/album fast världen inte ser ut så längre...

    SvaraRadera
  19. @mrKafka

    Du gör en egen subjektiv tolkning av det som du anser blir konsekvenserna av hennes tankar isf för att lyssna på vad hon verkligen säger. Det blir ju väldigt märkliga debatter om man gör så.

    Då kan jag säga att du vill ha ett totalövervakat storebrors-samhälle (för det anser jag i förlängningen bli resultatet av dina åsikter), eller att alla som är för Euron vill ha en total kollaps av ekonomin i västvärlden etc etc.

    Helt meningslöst att diskutera på det sätt du gör...

    SvaraRadera
  20. @ConnyT
    Ja, du står för produktionen själv och du betalar tom för byggmaterialet, men du betalar de facto inte en spänn till den som skapat designen. Och det är av den enkla anledningen att du inte tar något ifrån honom/henne. Enda skillnaden är att det är mycket billigare och enklare - tack vare den tekniska utvecklingen - att kopiera ett kulturellt verk än en möbel.

    Men radioliknelsen är lite intressant. Tror du att musikbranschen hade velat att det skulle vara lagligt att spela in från radio för eget bruk om de hade kunnat förhindra det? Eller tror du att de bara har fått gilla läget och bygga bästa möjliga affärsmodell inom rådande lagstiftning?

    För övrigt har väl problemet med piratkopierad musik nästan upphört sedan Spotify kom? Dvs sedan musikindustrin accepterade verkligheten och byggde en ny affärsmodell utifrån det.

    SvaraRadera
  21. @Conny
    Sorry, jag håller inte med dig. Det jag säger är knappast subjektivt. Hon säger ju bokstavligt att "kulturdelning är inte stöld" och att "ingenting försvinner om man kopierar det", Där finns inte direkt utrymme för några misstolkningar.

    SvaraRadera
  22. mrKafka: Om du höll dig till korrekta termer skulle debatt vara betydligt mera givande.

    Stöld != kopiering

    Kopiering ger en eventuell förlorad inkomst, oberoende undersökningar slår dock hål på den myten eftersom de som kopierar mest även köper mest!

    SvaraRadera
  23. @mrKafka

    Så när uttryckligen Anna säger att hon vill att kulturskapare ska få ta betalt och när hon konstaterar att digitala kopior har ett värde eftersom försäljningen pågår för fullt trots fildelning, då underkänner du detta och bestämmer själv vad hon tycker. Känns det konstruktivt?

    Jag förstår varför du har valt ditt namn, det känns som att vara i en Kafka-värld att argumentera med dig ;)

    SvaraRadera
  24. 1. Ponera att jag på konsum köper 2 dvdfilmer för 99 kr (ett mycket vanligt erbjudande). Efter avdrag för moms, butikens påslag, mellanhändernas påslag, förpackning mm undrar jag verkligen om det ens blir en krona över för ersättning till upphovsmännen.

    2. Jag kommer hem och rippar filmerna till min nätverksdisk för att lättare kunna titta på dom (på tv:n via nätverket) och för att spara plats i filmhyllan.

    3. När jag sen åker till kompisen för en filmkväll glömmer jag ena filmen hemma - och för att "rädda" situationen tankar jag ned den från första bästa piratsajt, så kvällen blir räddad.

    Enligt nu gällande lagstifning har jag förmodligen begått minst 2 brott. Dels har jag kringgått ett kopieringsskydd, dels ett fildelningsbrott.

    Fråga 1: juridiskt sett skulle jag alltså ha begått brott. Men på vilka grunder bör jag nu anses vara en moralisk brottsling?

    Fråga 2 (endast till er som anser att fildelning är stöld): kan ni enkelt förklara vari min stöld i detta fall består?

    /Anonymidagmeninteimorgon?

    SvaraRadera
  25. nejtillpirater vill förmodligen spärra in dig för all framtid.

    Nya affärsideer står nämligen inte högt på agendan, däremot gillar h*n att dra in stålar på Elvis gamla inspelningar.

    SvaraRadera
  26. Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld! Kopiering för eget bruk är tillåtet, det är inte stöld!

    SvaraRadera
  27. @A nonym:
    Även om jag håller med dig, så vill jag bara säga att din exempel kanske inte var det bästa, detta då recept, både listan på ingredienser och texten om hur man tillverkar rätten saknar verkshöjd.

    SvaraRadera
  28. Glatt Anonym: Med tanke på att verkanshöjd varken gör till eller från om något blir kopierat eller stulet så förstår jag inte varför du nämner det.

    Det är ett övertydligt exempel på skillnaden mellan att kopiera något eller att stjäla det och för det passar ett recept perfekt då även dagisbarn förstår det, dock vet vi fortfarande inte om den nivån räcker för mrKafka eller om vi måste fördumma nivån ytterligare.

    SvaraRadera
  29. Många pirater hävdar att vid kopiering så stjäls ingenting eftersom inget fysiskt försvinner. Jag hävdar tvärtom att ALLT stjäls. Hela det ekonomiska värdet av en digital vara är dess unika kombination av ettor och nollor, inte mediet det lagras på.

    Piraterna hävdar att dom är moderna? Jag anser att dom är omoderna. Dom hävdar direkt eller indirekt att värde enbart kan finnas i fysiska produkter. Hur modernt är detta?

    Piraterna hävdar att dom har bra moral, man betalar tex artisterna genom att gå på deras konsterter. Visst, men varför betalar man? Är det verkligen för att dom har en bra moral? Nej, det är enbart för att konserter har biljettvång, vakter, grindar och staket. Skulle man verkligen ha konserter utan kontroller så skulle pirater sannolikt vara mindre betalningsbenägna än andra.

    Man hävdar att illegal kopiering gynnar samhället. Vilka bevis finns det för detta? Var har ett olagligt samhälle blomstrat? Sanningen är tvärtom. Pirater och andra som inte respekterar andra människor är just dom som hotar ett samhälle.

    Piraterna påstår att dom står för frihet. Jag hävdar att dom står för ofrihet eftersom dom inte tar hänsyn till kreatörers rätt att vare sig ingå frivilliga avtal eller bestämma över sitt eget arbete.

    Piraterna hävdar att kontrollsamhället är ett hot. Jag hävdar att kontrollsamhället växer fram på grund av piraterna och att det därför är piraterna som är hotet mot integriteten, inte samhället.

    Man hävdar att piraterna är lösningen. Jag hävdar att dom är problemet.

    SvaraRadera
  30. mrKafka: Jösses vilket nyspråk du försöker med, lägg ner och kom in i verkligheten!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.