2011-09-20

Finns det inga viktigare saker att ta tag i..?

Och där gick den käcke kinesen på förpackningarna med Kina-Puffar i graven. Av politiskt korrekta skäl.

Kränkande? Tja, om någon upplever bilden så - då är det naturligtvis tråkigt. Men har vi verkligen inget viktigare att uppröras över och att ta tag i, än stereotyper i godisbranschen?

N24 - SVT

42 kommentarer:

  1. För sakens skull Henrik. Det skrevs en krönika häromdagen av en svensk med asiatisk härkomst som tyckte att bilden på godisförpackningen var en tråkig stereotyp. Han gjorde ingen stor sak av det. Fazer såg artikeln, kollade på godispåsen, och konstaterade att bilden nog var ganska föråldrad och valde att byta. Så långt var alla glada. Sedan kommer andra, du bland annat med det här inlägget och gör en stor sak av det hela. Man frågar sig, varför gör du en så stor sak av det? Finns det inget viktigare att uppröras över? Är det så viktigt för dig att rasistiska bilder ska finnas kvar? Det är en fråga du borde ställa dig. Tycker du också att det är asviktigt att få säga negerboll? Varför är det så viktigt?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är imponerande av Fazer att inse att asiater i Sverige möts av fördommar och rasism, de inser bilden på deras påse bidrar till en stereotyp varpå man tar bort/ändrar den.
    Och som Anonym sa, det är ingen som gjort en stor grej av detta...

    SvaraRadera
  3. Jo, jag känner till bakgrunden.

    Men är bilden verkligen rasistisk

    Är det inte bara en stiliserad bild av till exempel en asiatisk risbonde?

    Vari ligger det rasistiska? I att man kan dra slutsatsen att det är en asiat?

    Är det i så fall rasistiskt att även avbilda en dansk med en öl i ena näven och en pölse i den andra?

    Detta känns bara tramsigt.

    Men nej, detta är inte *viktigt* för mig. Jag bara förundras över att sådant här engagerar folk mer än riktiga problem. Låt säga bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

    SvaraRadera
  4. Känns det inte lite falskt att du ställer det här beslutet mot "viktigare frågor". Det här kommer inte att ta tid från politiker. Det är kommer inte att ta tid från befolkningen. Det kommer på sin höjd att ta lite tid från de anställda, som de säkert hade slösurfat på annars. Att skapa falska motsättningar är en fulare typ av retorik.

    Och detta att du klagar på att det de gör är "politiskt korrekt". Är det inte lite väl översittande att klaga över hur företaget styr sin PR? Du som liberal borde väl acceptera att det är deras beslut. Ingen riksdag har tvingat dem. De har inte utsatts för brott. De vill bara vara populära och sälja mer. Men det kanske inte folk som du tycker är estetiskt tilltalande.

    SvaraRadera
  5. Visst, Fazer får göra precis vad de vill med sina produkter.

    Möjligen får det hela dock lite motsatt effekt än man tänkt sig - om folk blir upprörda över att en del av de varumärken de växt upp med rangeras ut.

    Men nu vill jag veta: På vilket sätt är Kina-Puffs-mannen rasistisk?

    Är det för att han är stiliserad? Är i så fall alla stiliserade bilder rasistiska?

    SvaraRadera
  6. Om man jämför med glassen "Nogger Black", så är väl det här inte så mycket att reta upp sig på ;)

    SvaraRadera
  7. Vem, förutom du och Aftonbladet, har hävdat att Kinapuffarna är rasistiska?

    SvaraRadera
  8. Bloggpost om hur EU sänker den fria rörligheten: 1 kommentar

    Bloggpost om kinapuffar: 7 kommentarer

    SvaraRadera
  9. Vore jag aktieägare i Fazer skulle jag vara upprörd över att de förstör ett inarbetat varumärke. Fast varumärkesvandalism verkar vara modernt nu för tiden.

    SvaraRadera
  10. Fördom eller rasism eller stereotyp?

    Detta är en logga, inte en holländsk oljemålning. Loggor är förenklade symboler som anknyter till produkten. Att vänta sig ett foto av en modern kinesisk kontorist på påsen med kinapuffar verkar konstigt.

    SvaraRadera
  11. I min naivitet trodde jag att rasism var att negativt särbehandla personer på grund av deras rastillhörighet. De senaste åren verkar vi förlängt detta till att inkludera alla uttryck och alla symboler som uppstått eller använts i någon tid av någon som enligt dagens standard haft rasistiska åsikter. Att definitionen av kränkning också utgår från den utsatta rasens tolkning istället för en helhetsbild där också avsikten ingår gör det hela allt mer snårigt och hopplöst.

    Jag är med HAX, jag undrar vad i Fazers användning av denna karikatyr som egentligen är rasistiskt eller kränkande? Om en figur med sneda ögon är rasistisk, är då inte själva namnet "Kinapuffar" ännu värre? Att använda ett rasnamn i ett godismärke är väl nedvärderande, tycker vi inte kineserna förtjänar mer respekt än så liksom?

    Måhända att det är en föråldrad symbol, men vem som helst borde väl inse att den behållts för nostalgifaktorn snarare än ett uttryck för den gamla tidens syn på "gulingar". Och jisses, får man inte ha avbildningar av folk om de inte är perfekt balanserade? Humorbranschen är illa ute...

    Med dagens luddiga defintioner av rasism och kränkning är det fullständigt logiskt att kinapuffar får samma behandling som negerbollar och nogger black. Härnäst: geisha-choklad, vill vi verkligen förhärliga japansk kvinnosyn? Kom ihåg var du läste det först! :)

    SvaraRadera
  12. Jag tror att många människor är nostalgiska och att de tycker om att känna igen sig i sin miljö.

    Att fippla med en klassisk logga som många associerar med sin barndom tror jag därför gör att en del människor känner att deras cirklar rubbas.

    Och om detta sker av politiskt korrekta skäl, då kan det finnas en risk för att det skapar en motreaktion (medvetet eller omedvetet).

    Som politiskt korrekt handling riskerar detta alltså att bli kontraproduktivt.

    Fotnot:

    Jag är en av de få svenskar som driver linjen att vi skall ha öppna gränser. På riktigt. Jag anser att människor skall bedömas utifrån sina handlingar, inte utifrån olika former av etnicitet. Att torgföra sådana åsikter är att verka i uppförsbacke i dagens Sverige. Tro mig. Det kan vara ett skäl till att jag är lite kinkig just nu. De stora, verkliga och allvarliga sakerna viftas bort. Samtidigt ägnar man sig åt meningslösa symbolhandlingar så fort någon jävel nyser.

    I år har drygt 1500 människor dött vid Fästning Europas murar. Vad gör vi åt DET?

    SvaraRadera
  13. Vänta och se vad som händer när någon får kläm på Kalles Kaviar med en närmast extremt arisk representant på tuben, riktigt obehagligt är det, uppskattningsvis kan miljarder människor ta illa vid sig.

    HAX:

    Exakt hur skall du i praktiken hantera helt öppna gränser i kombination med ett välfärdssamhälle? Flera miljarder människor på vårt klot har det sämre ställt än medelsvensken och vore jag själv en av dem så skulle jag omedelbart lämna mitt flyktingläger i Afrika och bege mig till Sverige.

    Om du då hävdar att det inte kommer att ske för de har inte råd att åka till Sverige så är det knappast en princip.

    SvaraRadera
  14. Jag är med Hax här, även om det inte är någon stor grej. Risken är att symbolhandlingar får oss att känna oss duktiga och framåtsträvande utan att ta tag i de viktiga frågorna, bror duktig i Sverige som inte säger negerboll men har världens bäst utbildade taxichaufförer. Dessutom tycker jag att man allt mer märker av nån form av motreaktion, folk som mumlar om 'PK-maffian' och bestämt hävdar 'att det har minsann alltid hetat/varit så', som går i någon form av försvarsläge. En inställning som spiller över i ett mer allmänt 'vi och dom'-tänk.

    SvaraRadera
  15. Karikatyrer är något som är svårt att förhålla sig till.

    Jag kan rekommendera American Born Chinese av Gene Luan Yang där han i serieform beskriver hur han möts av rasism och att han har en hel del självhat pga stereotyper som bl.a. fazers varumärke eller för all del kineser i Lucky Luke. Han ger inga enkla svar och jag tycker att genom serieformen så förtydligar han väldigt mycket av vad konflikten handlar om.

    Jag tog mig friheten att länka in i min seriebutiks webbshopp men den som finner boken intressant kan köp den i sin favoritbutik eller låna på bibliotek (vet att den finns på Serieteket i Kulturhuset bl.a.).

    SvaraRadera
  16. De enda som är upprörda är de som av någon anledning tycker att det är viktigt att kinesen på godispåsen ska fortsätta se likadan ut. De anser förmodligen också att det är jääävligt viktigt att få säga negerboll. Folk kränks lite här och där, men inte ska någon förbannad kulturmarxistisk pk-ism påverka vad JAG ska göra. Ni suger.

    SvaraRadera
  17. Företag vill inte ta ställning i politiska frågor. Frågan om etniska stereotyper och politisk korrekthet är politisk. Alltså drabbades Fazer av ett askan-eller-elden-problem: skulle de ta bort stereotypen (och därmed ta ställning för politisk korrekthet) eller ha kvar den (och därmed ta ställning för etniska stereotyper)?

    Eftersom dilemmat skulle vara kvar för evigt om de valde lösning nummer två, så hade Fazer inget annat val än att välja alternativ ett: ta bort stereotypen.

    Men allra bäst hade varit om Fazer självmant insett att godisförpackningen är politisk, och bytt den i smyg. Då hade de nämligen sluppit anklagas för att ta politisk ställning.

    SvaraRadera
  18. Anonym 15:28: Jag tycker att det är jävligt viktigt att få säga negerboll (även om jag själv inte säger så, utan negerbulle). Det handlar om yttrandefrihet.

    Däremot tycker jag inte att det är viktigt att kaféer saluför sina bakverk så. Eller att Fazer behåller kinapuffsloggan. Det borde inte vara kontroversiellt att den är rasstereotyp och härrör från en tid med en annan syn på folk och länder än den vi lever med idag. Kinapuffar är ett inarbetat varumärke som man kan betrakta i historiens ljus, visst, men om den ändå upplevs som förödmjukande finns förstås skäl att överväga att ta bort den. Inget konstigt.

    Förbluffande tycker jag däremot att det är att Frölunda så sent som 1995 väljer att kalla sig "Indians", enligt stereotypen att Amerikas urinvånare var ena blodtörstiga vildar, och välja en likaledes rasstereotyp karikatyr som logga. Är det ok bara för att det inte finns så många "indianer" i Sverige som kan tänkas protestera? Är det inte en unken syn på folkgrupper från en förgången tid i vilket fall som helst? Tydligen inte. "Indianer" har inte befordrats till riktiga människor än utan förblir fiktiva figurer från Lucky Luke. Liksom kineser delvis också, förbluffande nog, fortfarande är.

    SvaraRadera
  19. Detta kan man läsa från Sakine Madon vad gäller detta:
    Medan fina twitterjournalister surar får jag detta av Patrik Lundberg som skrev krönikan om fördomarna mot asiater: "Tack för att du är saklig i debatten och förstår att det inte är jag som drivit kampanj mot Fazer!"

    SvaraRadera
  20. Tycker du också att det är asviktigt att få säga negerboll? Varför är det så viktigt?
    ---------------------------


    För fascister är det väldigt viktigt att få säga "negerboll".
    Därför ska man inte ens närma sig ämnet.Dom älskar att manifestera sig genom att prata om "negerboll" och varför ska man bjuda dom på det?

    SvaraRadera
  21. Kinapuffal, hetel det

    SvaraRadera
  22. "Supertjejer (fri översättning), den kinesiska motsvarigheten till Idol, tvingas till nedläggning trots att programmet lockat 400 miljoner tv-tittare. Anledningen är censur.

    Bakgrunden till nedläggningen är att kinesiska myndigheter satt press på producenterna eftersom publikens röstande påminner för mycket om västerländsk demokrati, enligt Financial Times. "
    Läs hela
    Vad säger Micke om detta

    SvaraRadera
  23. En fråga till Anonym 15:28
    "förmodligen också att det är jääävligt viktigt att få säga negerboll."
    När jag var liten kunde jag säga/köpa negerbollar( på 1940talet cirka)
    Borde jag nu ta liiivet av mig

    SvaraRadera
  24. Här är ett exempel på en annan fruktansvärt stereotyp och rasistisk bild!

    http://4.bp.blogspot.com/-sVUSsMnSYAE/TXeIWW_F1vI/AAAAAAAADX8/JcPvMefIULQ/s1600/kalles.jpg

    SvaraRadera
  25. Detta är faktiskt ingen Nogger black/tintin i Kongo historia.

    Följande har hänt:

    En svensk journalist av asiatisk härkomst skrev om sina egna upplevelser av de fördomar han möter och hur han känner inför detta, kinapuffarna nämndes i förbigående. Han berättade bara hur HAN kände, han skulle inte stämma någon, inte anmäla någon han "rasade" inte mot smygrasistfachisterna på Fazer eller något annat, udden var inte heller riktade mot "riktiga" rasister utan mot slentrianmässiga och "harmlösa" fördomar om asiater. Han ville belysa hur slentrianmässiga rasbaserade fördomar påverkade honom, inga anspråk på varken censur eller särbehandling gjordes, inte heller försökte han göra sig till talesman för någon annan än sig själv.

    Uppenbarligen reagerade Fazer som är ett vinstdrivande företag genom att modifiera ett av sina varumärken som de själva äger. Inget av detta har kostat någon utomstående en minut av tid som hade kunnat läggas på "viktigare frågor". För journalisten som skrev krönikan var det ju uppenbarligen viktigt, jag kan liksom inte tolka "ni sliter själen ur mig" på något annat sätt. Fazer i sin tur tycker nog deras varumärken är en viktig fråga får man väl förmoda.

    Inte någonstans hittar jag något för en utomstående att bli det minsta upprörd över.

    /Daniel Berg

    SvaraRadera
  26. Vad säger Micke om detta

    -----------------------

    Ställ frågan till regeringen och Svenskt näringsliv.

    SvaraRadera
  27. Det gäller ju att börja krypa för kina nu när det är idealstaten för resten av världen.

    SvaraRadera
  28. Dr Alban's Kinesiska "rasist" låt.
    Radera den genast, dne har aldrig funnits!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=xjvjPvzM8AY

    SvaraRadera
  29. Det är bara dem som tror på den vita rasens överlägsenhet (eller kinesers underlägsenhet) som kan tycka att det är något fel på godiset.

    För varför skulle annars en stiliserad bild på en kines vara något negativt???

    SvaraRadera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  31. Jag var för övrigt i Minnesota för några år sedan och kände mig oerhört kränkt av loggan som deras fotbollslag använder.

    Jag är så less på de gamla stereotyperna. ;)

    SvaraRadera
  32. Hoppas att man ger Fazisterna nöringsförbud. Kinapuffar, Geischa, Lakritsstång, Tyrkisk peber...

    SvaraRadera
  33. Jag tycker det är oerhört kränkande när vi får "finska pinnar" till fikat och min fru blir kränkt när någon beställer "fransyska" i köttdisken.

    Förbjud allt!

    SvaraRadera
  34. Idioter. Det är ju NI som är kränkta. Ser ni inte det? Ingen är kränkt av bilden på Kinapuffarna. "Buhu, får jag inte beställa fransyska längre eller, vadå, jag vill säga negerboll. Gråt gråt. Jag vill ha kines med sneda ögon på godiset. Snyft."

    Vilka jävla idioter det här landet är fullt av.

    SvaraRadera
  35. Men herregud! Är ni läskunniga?

    INGET har förbjudits. INGEN har heller påstått att något ska förbjudas. INGEN har ens påstått att kinapuffsbilden är kränkande eller för den delen rasistisk. Det finns inget "asiatsvenskarnas riksförbund" som har påstått att kinapuffar inte har en plats i vår demokrati etc etc

    Bilden har i en krönika om en enskild individs upplevelser av de fördomar han som asiat möter i förbigående nämnts som ett exempel på rasbaserade stereotyper. Varumärket ägs av Fazer och de är de ensamma som har beslutat att ändra det, huruvida det är ett bra eller dåligt affärsbeslut vet jag inte och det känns inte relevant.

    /Daniel Berg

    SvaraRadera
  36. "När jag var liten kunde jag säga/köpa negerbollar( på 1940talet cirka)
    Borde jag nu ta liiivet av mig"

    Nej det borde du inte och du får fortfarande och har alltid fått säga negerboll eftersom vi har yttrandefrihet i Sverige. Samma yttrandefrihet gör det möjligt och tillåtet att rikta kritik mot användandet av dylika uttryck.

    SvaraRadera
  37. Jaha. Då måste vi alltså världen över skrota alla veteranmotorcyklar av märket Indian? Deras logga har en indianhövding i fullt fjäderutstyr, och så kan vi ju inte ha det.

    SvaraRadera
  38. 1. Inget har förbjudits, ingen centralkommité någonstans har suttit och dömt ut "rispuffskinesen". ÄGAREN av varumärket har bestämt sig för att ändra det.

    2. Ingen har påstått att bilden är kränkande för asiater. En svensk journalist adopterad från korea nämnde varumärket i samband med att han beskrev de fördomar han möter i sin vardag och hur HAN känner inför detta. Själv har jag bott en längre tid i Japan och känner igen mig en hel del, skillnaden var att jag var gäst i en främmande kultur medan krönikören behandlas som en främling i sin egen. Givetvis kan man vara empatilös och skita i hur han känner om man vill men uppenbarligen berörde det tillräckligt för att någon på Fazer skulle reagera.

    3. Du har visst full rätt att säga negerboll, producera varumärken med raskarikatyrer, kalla koreaner för kineser etc etc. ingen kommer att ordna några bokbål eller skrota några motorcykelparker osv
    Däremot är det ingen annan än som bestämmer vad vederbörande gör med sitt varumärke. Inte heller har du rätt att råda över vad andra människor känner inför dina tillmälen.


    /Daniel Berg

    SvaraRadera
  39. Man kan väl ändå konstatera att situationen i Helsingborg - där krönikören verkar - inte förändras nämnvärt för att Fazer tar bort kinagubben från sin förpackning.

    Sverigedemokraterna fick 10,5 % i kommunalvalet i Helsingborg. Det tyder på långt mer djupgående problem som Helsingborgs dagblad skulle kunna skriva mycket om - om de verkligen hade ambitioner att motverka främlingsfientlighet.

    Det är inte Fazers godis som behöver utmanas utan de föreställningar som leder fram till att mer än var tionde helsingborgare röstar på SD.

    Godisdebatten är ren symbolpolitik som rent av ökar polariseringen i samhället. Man kan inte gå omkring och vara kränkt hela dagarna. Då blir man såsmåningom som vissa HD-krönikörer...

    SvaraRadera
  40. Negerboll var f.ö. också ett sådant där dagsspöke.

    Jag kan inte se något nedsättande eller förklenande i det.

    Det är mycket trevligare tror jag att inte låta sig kränkas över sådant.

    SvaraRadera
  41. Svenske kocken i mupparna en nazistgrej och kaviartubens Kalle.

    SvaraRadera
  42. Det är inte Fazers godis som behöver utmanas utan de föreställningar som leder fram till att mer än var tionde helsingborgare röstar på SD
    ------------------

    Det är inte så konstigt.Dom är skåningar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.