2011-09-20

Olika världar

Britterna och svenskarna är de folk i EU som är mest kritiska till överstatlighet.

Men ungefär där upphör likheterna.

I Europaparlamentet kan vissa debatter bli rena shootouten mellan brittiska ledamöter, som har olika uppfattning om hur EU:s verksamhet påverkar det brittiska folket. Svenska ledamöter är däremot som regel välkammade och inriktade på att bygga vidare på superstaten.

Brittiska tidningar är fyllda med nyheter om EU. Här kan man verkligen få reda på vad som är på gång, vad institutionerna pysslar med och hur det går till i demokratifabriken. I svenska media får vi på sin höjd rapporter från ett och annat toppmöte (och just nu lite spridda skurar om euro-krisen). Detta trots att tre av fyra svenska lagar stiftas i EU.

På hemmaplan grälar britterna om EU i var och varannan politisk debatt. I Sverige finns i princip ingen EU-debatt, Junilistan har lagts i malpåse och riksdagen verkar mest intresserad av att okritiskt implementera allt som kommer från Bryssel.

Det är märkligt, det där. Kan det möjligen vara så att britterna är kritiska till EU på grund av att de vet "för mycket"? Och att vi svenskar är kritiska bara för att det nog är säkrast att förhålla sig en smula avvaktande till sådant som man inte vet så mycket om?

12 kommentarer:

  1. Kan iofs vara som så att emedan Britterna känner sig djupt involverade och att mycket av deras inhemska politik ödesmättat avgörs i Bryssel så har vi i Sverige redan en känsla av ett slags utanförskap som vi inte riktigt kan komma ur. EU händer där borta och Sverige klarar sig alltid som vi alltid gjort, typ.

    SvaraRadera
  2. Svenskar är INTE ointresserade av EU, vi är bara lite långsamma. Vi diskuterar ju fortfarande Öresundsbron, Estonia och om Kamprad var nazist så EU har liksom inte hunnit bli aktuellt än. På tal om nazister så var det inte så att vi inte ville vara med i 2:a världskriget, vi hann bara inte bestämma oss innan det var slut.

    SvaraRadera
  3. Det är dom svenska journalisternas fel. svenska journalister är i gemen obildade, tråkiga och talanglösa. Ett ganska hjärndött pack. Dom klarar inte av att ta upp svåra frågor. Så de blir bara bigbrotherrobinsonkungahuset etc.

    De har inte kompetens att åstadkomma ngt annat.

    Svenska journalister skriver alltid efter sagomallen. det ska finnas ett offer, det ska finnas en förövare. osv. Sanningen? Fakta? Det säljer inte lösnummer.

    SvaraRadera
  4. Det är nackdelen med proportionella val istället för enmansvalkretsar. Vill man som britt bli vald måste man få 51%+, eftersom allt annat innebär en icke-plats. Och i detta ingår att beakta vad väljarna tycker om EU istället för vad valberedningen/ partiledningen tycker om EU.

    Medan Sverige har en byzantinskt metod att utse kandidater, varpå väljarna sedan får ta ställning till en drös partier, inte personer. Då gäller det i första hand tillgodose valberedningens önskemål, och i andra hand partiledningen - två grupper ingen kan sägas vara representativ för väljarkåren i gemen.

    SvaraRadera
  5. läs Robert Huntford - The New Totalitarians och få svaret :)

    SvaraRadera
  6. Sorry, Roland Huntford - The New Totalitarians ska det vara

    SvaraRadera
  7. Klockren anaylys HAX, utöver detta håller jag även med Nisse Nilsson och Erik Gertkvist och tillägger gärna hur vi själva blev fråntagna en demokratisk rättighet vid personvalsreformen. Rätten att stryka ut enskilda ledamöter på valsedeln, vilket lett till precis det som Erik beskriver, hur kappvändarna till karriärister lyss till husbonns röst istället för väljarna som bara har att ta ställning till fagra lovord och inte kan ge den arme fan en knäpp på näsan vid nästa val, inte med mindre än att rösta på ett helt annat parti, vilket ofta sitter mycket långt inne, om ens alls.

    -steelneck

    SvaraRadera
  8. Sveriges består av konsensussökande bror duktig typer. Att vi sedan 100 år har en stark vurm socialism och stort statlig inflytande över ekonomin gör inte saken sämre.

    De som är kritiska här är det för de tycker EU är för kapitalistiskt. I Storbrittanien är det tvärtom.

    SvaraRadera
  9. Kan bara hålla med steelneck. Ett lysande exempel är ju Annie Johansson, i England hade hennes politiska karriär varit rökt efter FRA-sveket, i Sverige blir hon partiledare...

    /A

    SvaraRadera
  10. Svenska medier vet att EU inte säljer. Folk vill hellre veta om Janssons katt kom ner från trädet själv.

    SvaraRadera
  11. Samtidigt så tycker jag nog ändå att det sakta blir lite bättre.

    Våra representanter i EU får väl försöka hjälpa korrespondenterna att hitta vinklar.

    SvaraRadera
  12. Henrik, du har ju en hum om hur Storbrittannien fungerar - även det ett tjänstemannavälde, och ett ytterst maktfullkomligt sådant.

    Sir Humfrey Appleby är helt enkelt inte intresserad av att bli lydhjon åt franska eller belgiska "kollegor" som inte ens har gått på Oxford.

    Vilket är anledningen till att Storbrittannien traditionellt har gjort allt som stått i deras makt för att sabotera projektet EU.

    En strategi som sköts i sank när det stod klart att på ena eller andra sättet storbrittannien inte kunde hålla sig utanför. Resultatet har blivit schizofreniskt - å ena sidan hackar man oavtrutet på allt vad EU heter. Å andra sidan arbetar man så hårt man kan för att ta så stor plats som möjligt nu när man ändå måste ta del i eländet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.