2011-09-05

Mer buller kring Wikileaks

Wikileaks har beslutat att släppa ett par hundra tusen amerikanska ambassadtelegram i bulk.

Jag är inte riktigt säker på att jag hänger med på hur man tänker där.

Den publicering som skett i samarbete med stora internationella tidningar har varit en garanti för att ingen hängs ut på ett sätt som hotar hans eller hennes säkerhet. Nu kommer hela den debatten att ta fart igen.

Dessutom kommer man att uppnå mindre genom att släppa allt på en gång. Många viktiga saker kommer helt enkelt att drunkna i denna enorma mängd data. Att släppa lite i taget ger större effekt, eftersom varje enskilt telegram då får den uppmärksamhet det förtjänar.

Jag tycker att det är viktigt att vi får veta vad politikerna sysslar med bakom stängda dörrar, när de tror att ingen ser. Därför är Wikileaks arbete värdefullt. Väldigt värdefullt. Jag bara undrar om inte detta senaste tilltag är en smula kontraproduktivt, sett ur det perspektivet.

Men det är naturligtvis lätt att sitta på läktaren och ha åsikter, i all välmening.

DN | The Guardian | US Embassy Cables

Uppdatering: Det finns tydligen en screw-up från en journalists sida i botten av allt detta. Se mer info i kommentarerna.

11 kommentarer:

 1. Dom tänker ingenting, dom är ansvarslösa idioter.
  Att släppa allting gör att oskyldiga människor kan råka väldigt illa ut.

  SvaraRadera
 2. I korthet så fanns redan all info "i det fria" för att vem som helst skulle kunna läsa alla kablar, till följd av att en (krypterad) fil åkt runt på diverse fildelningsnätverk, och att en Guardian-reporter publicerat lösenordet (som hen trodde var "temporärt") till sagda fil i sin bok som kom härom månaden.

  Så wikileaks släppte ut allt eftersom alla som var nog intresserade (exvis underrättelseorganisationer) ändå hade tillgång.

  Det var en hel del felaktigheter från multipla personer som ledde dithän, men inför fullbordat faktum att alla intresserade ändå hade tillgång så ser jag inte vad annat man kunde göra.

  Man kan i alla fall hoppas att USAs diplomatkår varit tillräckligt omsorgsfull för att varna alla namngivna källor för den säkerhetsrisk de utsattes för för över ett år sen när läckan konstaterades.

  SvaraRadera
 3. Julian Assange är ansvarig för ALL publicering av information som skadar oskyldiga individer.

  SvaraRadera
 4. Den som gjort fel i den här historien är den reporter som fick för sig att publicera lösenordet i en bok. När lösenordet väl var ute så är det ingen skillnad om arkivet är krypterat eller ej.

  Vad kan man lära sig av det här? Lita inte på reportrars löften.

  SvaraRadera
 5. Samtidigt.

  Den som jobbar i en så skum bransch
  som spionaget borde rimligtvis
  vara paranoid nog att sätta sig i
  säkerhet i samma ögonblick som det
  blev klart att den här informationen
  fått fötter.

  Och som Petter sade, amerikanarna
  borde också redan ha tagit hand
  om de sina.

  SvaraRadera
 6. Den som gjort fel i den här historien är den reporter som fick för sig att publicera lösenordet i en bok.
  ------------------------

  Den som gjort fel är Julian Assanage som lämnat ut materialet på ett sånt sätt att det var UPPENBART att oskyldiga skulle drabbas.

  Mängden material är INTE en ursäkt för detta.

  SvaraRadera
 7. Den som har gjort fel i detta är Micke som tycker det är rätt att stater smider ränker bakom ryggen på deras befolkning!

  SvaraRadera
 8. Vad fan har staters agerande att göra med att Assange riskerar oskyligas liv ?

  SvaraRadera
 9. Micke: Vad fan har staters agerande att göra med att Assange riskerar oskyligas liv ?
  ---------------------
  Visst Assange (eller nån på Wikileaks) släppte ut filen eftersom de ville säkerställa att inte USA sköt dem som en förebyggande åtgärd.

  Men vem är oskyldig?
  De kollaboratörer som hjälpt ockupationsmakten i Afganistan? Eller om de nu är frihetskämpar? Eller de bara duperade USA att hjälpa dem i nån lokal släktfejd?
  Vilket som borde de veta att man kan inte kämpa för ena sidan i hemlighet i krig utan att riskera att bli avslöjad.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.