2011-10-13

Vad hände egentligen med sossarna?


När jag var ung... Då var (s) en politisk best och en organisatorisk stridsvagn.

Sedan hände något. Gissningsvis efter Ingvar Carlssons tid. Var det kanske Sahlins Toblerone-affär som blev den första sprickan i dammen? Eller var det Ordförande Perssons egocentrerade ledarskap som dödade all återväxt och allt delegerat ansvar? Sahlins katastrofval 2010?

Eller är det helt enkelt så att sossarnas tid är ute? Att den socialistiska plattformen har sjunkit – och att Partiet nu inte vet vad det vill, skall göra och är på väg?

Det vi ser just nu är rena splatter-filmen. Velandet om Libyen-insatsen. Internt krig om skuggbudgeten inför öppen ridå. Och så Juholts lägenhets-, rese-, smuggel- och hyrbilsaffärer in en så strid ström att man tappar räkningen.

Om det finns något sådant som politiska dödsryckningar – då ser de nog fan ut precis så här.

32 kommentarer:

  1. Det som verkligen kommer att göra ont i S är nog fortfarande att hans stab sa ja till B-medborgarskap som är Sverigedemokratisk politik. Först när kritiken kom backade man. Detta är det allvarligaste rent politiskt!

    SvaraRadera
  2. Vem är Juholt
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati#De_tjugo_fr.C3.A5geomr.C3.A5dena_i_Hares_psykopatichecklista

    SvaraRadera
  3. Göran Persson lyckades tillfälligt stoppa fallet men han kunde inte förhindra det. Om Mona Sahlin hade blivit vald till partiledare 1996 skulle raset ha kommit tidigare.
    Man kan tycka vad man vill om Persson men han var en enormt skicklig politiker.

    SvaraRadera
  4. Vad som hänt? Jag tror att tiden mer eller mindre nu hunnit i kapp partiet. Dess självbild och politiska plattform bygger på att omständigheter är desamma som på Palmes tid. Låt mig förklara:
    -Det är tveksamt att man i framtiden kan lova runt så pass mycket till så många grupper i samhället samtidigt. Detta har sin förklaring i att det helt enkelt inte finns samma ”lättdisponerade” resurser från en ständigt expansiv exportindustri. Vi har förvisso blivit rikare, men det är nu oändligt mycket lättare att flytta pengar, fabriker och andra tillgångar någon annanstans. Det största avbräcket för socialdemokratin här är förlusten av dess förmåga att ”styra” kapital och investeringar åt politiskt bekväma håll (vanligen orter som har suffix som –bruk eller -fors) genom bland annat investeringsfonderna osv.
    -Många av rörelsens ”stödgrupper” har ganska stora problem. LO, exempelvis, har inte samma strypgrepp på industrin som förr. ”Folkrörelserna ” som ABF, Folkets Hus och annat har svårt att bli mainstream (även om de kvicknat till en aning på senare tid).
    -Avindustrialiseringen. Det blir som bekant svårt att vara ett ”arbetarparti” när det börjar bli ont om ”klassiska” industriarbetare. Mekaniseringen och datoriseringen har gjort att det ”självklara” stödet från Pappers, IF Metall osv inte är lika massivt. Ett exempel på hur detta direkt påverkar socialdemokratins styrka är en artikel jag läste (jag ska se om jag hittar den online) där Göran P besöker ett pappersbruk någonstans, och till sin förvåning noterar att i princip all produktion sköts av åtta personer. Detta gäller även annan nyckelindustri, läste någonstans att Spendrups nya höglager/bryggerianläggning i Grängesberg kommer att vara 60-75 % automatiserat. Det är som bekant svårt att övertyga en industrirobot att rösta på socialdemokraterna nästa val.
    -Småföretagandets ökning. ”Klassisk” socialdemokrati verkar ha svårt att hitta beröringspunkter med denna ständigt växande grupp.
    -Bemanningsbranschen. En av socialdemokratins vassaste vapen är dess nästintill monopolställning i bildandet av arbetsskyddslagstiftningen (”trygghet”). På senare tid har dock aktörer på marknaden lyckats hitta sätt att ta sig runt dessa. Detta leder till att en stor del av socialdemokratins tilltänkta marknad hamnat i ett limboliknande tillstånd där facket inte har lika mycket makt (passar det sig inte? – då flyger vi in ett gäng Bulgarer istället). Tråkigt men sant.
    Detta tillsammans leder till att socialdemokratin måste leta efter en ny plattform. Det är dem inte vana vid.

    SvaraRadera
  5. http://www.fokus.se/2011/10/vagen-fran-juholt/

    SvaraRadera
  6. Just det läge (s) befinner sig i nu, förvirring, "någon måste få skutan på rätt köl", nu måste vi "cut corners"/"dra åt samma håll" etc etc (all den där corporate BS, ni vet), är intressant.

    Efter detta kommer en "snake in suit" som lovar att "det här ordnar vi". "Gör som jag säger bara".

    En svensk (s)-variant av Berlusconi tippar jag på. Bodström kanske?

    SvaraRadera
  7. Det finns inget socialdemokratiskt förslag om B medborgasskap.
    -----------------------------

    Dessa jävla lögner.

    Det FANNS ett förslag från en ensam sosse som gick ut på att brottslingar som söker sig till Sverige och begår ALLVARLIGA brott ska vägras medborgarskap efter att först ha avtjänat straffet.

    SvaraRadera
  8. @Socialliberal

    Skarp analys. S har inte lyckats anpassa sig till faktum att "arbetaren" i dag är en tjänsteman med en dator och någon form av aktieportfölj.

    Alternativt en småföretagare/entreprenör.

    I det läget kommer, oavsett hur fager S-ideologin låter merparten av deras faktiska partiprogram slå särskilt hårt mot de stora segment som i dag skulle kunnat betraktas som deras väljarbas.

    I det läget har M kommit till dukat bord. Oavsett hur hårt och mycket Reinfeldt svingar Askmolnet och Batong-pehrson mot medborgarna så sitter "arbetaren" och konstaterar att för merparten av Sveriges arbetsföra befolkning lovar M lyfta bort ett rätt tungt ekonomiskt ok.

    Efter det är det bara för M att dra fram vissa specifika delar av S program och pynta de delarna bättre än vad S har gjort så är moderaternas förvandling till "Det Nya Arbetarpartiet" fullbordat.

    Personligen anser jag att "Nya Moderaterna" lyckats kombinera de absolut sämsta aspekterna av M, FP och gamla S samtidigt men det sker utan att Svensson direkt märkt det.

    Det Svensson däremot har lagt märke till är att S agerar som en grupp senila pensionärer i en bingohall som inte vill förstå att det inte längre är 1930.

    Är man då inte fanatisk miljömupp eller vänster så får man rösta Alliansen för att inte bli rent pinsam. Och av Alliansen är C idag ett parti kappvändande lögnhalsar som lyckats med konststycket att inte säga ett sant ord under hela senaste mandatsperioden, KD styrs av pingstkyrkliga fanatiker som gjort aborträtten till en fråga igen, och FP har börjat bli, i vissa stycken, ännu mer obehagliga än till och med SD.

    Många av de föredetta sossar som i besvikelse lämnat partiet går då och röstar i dag moderat, lägger sin röst på sofflocket eller röstar SD.

    Jag är ingen fan av sossarna men även den mest frisinnade måste i dagsläget gå med på att det är bättre att de två mest vildsinta flåbusarna på gatan fortsätter slå in pannan på varandra än att en av dem avgår med total seger och börjar se sig om efter nya offer.

    SvaraRadera
  9. Jag vill bara göra ett litet påpekande.
    Du talar om delegerat ansvar. Ansvar kan aldrig delegeras eller delas. Allt annat kanske kan delegeras men aldrig ansvaret, Om du delegerar en uppgift till någon har du lika förbaskat ansvaret för hur uppgiften lösts.

    SvaraRadera
  10. Skarp analys. S har inte lyckats anpassa sig till faktum att "arbetaren" i dag är en tjänsteman med en dator och någon form av aktieportfölj.
    -------------------------
    Vad har du rökt idag?


    Jag är ingen fan av sossarna
    ------------------------
    Jag är inte sosse men:
    Ju mer ni hatar sossarna dess då mer älskar jag dom.

    SvaraRadera
  11. EDIT:

    "Jag är ingen fan av sossarna men även den mest frisinnade måste i dagsläget gå med på att det är bättre att de två mest vildsinta flåbusarna på gatan fortsätter slå in pannan på varandra än att en av dem avgår med total seger och börjar se sig om efter nya offer."

    Skulle avslutats med:

    ...så nu får de fan skärpa sig, sparka hela den överåriga kåren pensionärsfärdiga yrkespolitiker som aldrig satt en fot i arbetslivet men som fortfarande tror sig om att kunna vara partistyrelse för "arbetare", och låta ungdomsförbunden ta över i stället.

    Eller lägga ned verkstaden helt.

    SvaraRadera
  12. @micke

    "Skarp analys. S har inte lyckats anpassa sig till faktum att "arbetaren" i dag är en tjänsteman med en dator och någon form av aktieportfölj.
    -------------------------
    Vad har du rökt idag?


    Jag är ingen fan av sossarna
    ------------------------
    Jag är inte sosse men:
    Ju mer ni hatar sossarna dess då mer älskar jag dom."


    Statistiken talar sitt tydliga språk. Den klassiske "arbetaren" av i dag, sysselsatt med industriarbete har ersatts med CNC-operatörer, den vanliga rörmokaren är en man som driver egen firma.

    Du hittar inte längre rallarlag eller trädgårdsarbetare - i stället hittar du en företagsam svensk med ett gäng temporärt inhyrda polacker.

    Arbetaren - av det snittet som S satsat på som draglok sedan 1920 - har i det stora hela upphört att existera.

    Vad som finns kvar av bondesamhället har C snappat upp, merparten av ungdomarna i serviceyrken går på MP eller V.

    Men om du har en annan förklaring till att S har rasat tills de nu är i paritet med M så by all means - förklara gärna. Upplys mig.

    Du får naturligtvis tycka om vem du vill men om du gör det enbart på grund av att någon annan avskyr dem så tycker jag, ärligt talat, riktigt mycket synd om dig.

    Jag hatar inte S. Jag tycker de är sorgligt akterseglade, gravt inkompetenta, och beter sig som om demensen satt in i förtid.
    Jag kan sägas hata FP och SD. Jag antar att det betyder att du just blev en inbiten fan av Jimmy Åkesson då?

    Ett gott tips är att bara för att person A säger en sak behöver du inte nödvändigtvis dra hela fältet av kommentatorer över en kam.

    SvaraRadera
  13. Det vi nu ser pågå inom såseriet är den politiska sprickbildningens motsvarighet till Grand Canyon.

    Man kan kan bara hoppas att den blir lika permanent och djup och utsätts för det realpolitiska uppvaknandets vind och dess omstörtande och nedslipande effekter.

    SvaraRadera
  14. Daniel Svedin på Aftonbladets ledarsida är kritsk till s utspel om medborgarskap.
    http://www.aftonbladet.se/ledare/article13772314.ab

    SvaraRadera
  15. @Socialliberal

    Bra analys. Det jag skulle tillägga är att en till anledning är att mycket av socialdemokraternas ursprungliga politik nu förs av alla partier, inklusive de borgerliga.

    Man kan dra en parallell till liberalismens försvinnande från den politiska arenan. Samhället är så pass liberalt att det inte finns något behov att dra i den riktningen. Vi har starka individuella rättigheter, marknadsekonomi och kanske viktigast så har nästan alla accepterat liberalismens grundläggande etiska premisser.

    Det som idag finns kvar av sossarna är antagligen föråldrat och otidsenligt (de punkter du tagit upp) eller så finns det redan representerat i andra partiers politik. Kvar finns bara en föråldrad organisation som håller på att rasa ihop under sin egen vikt.

    Jag tror att det kanske bästa vore om partiet splittrades i mera ideologiskt renodlade bitar. Den formlösa, idélösa, byråkratiska massa som partiet är idag kan enbart plocka röster på grund av partilojalitet. Det håller inte i längden.

    SvaraRadera
  16. Sossarnas centrala problem är att de ser sig själva som ett maktparti som ska försvara status quo och de maktmonopol deras egna politiker i kommuner, landsting osv. lever gott på.

    Det finns ett stort behov av en vänsterkritik mot den känslokyla och likgiltighet som Reinfeldt visar mot de som faller mellan stolarna. Men S väljer istället systemkramande av 70-talets politiska betongprojekt, vilket bara delvis hjälper de som idag krossas av Reinfeldts politik.

    Om de istället formulerade ett budskap byggt på att skrämma den nymoderata medelklassen för hur hårt och djupt fallet blir för de som blir sjuka eller blir av med jobbet hade men samtidigt accepterat RUT/ROT och jobbskatteavdragen hade man nått långt in Alliansens kärnväljargrupper i Stockholms län. Men det är de tydligen för korkade och insnöade i sin egen 70-talsretorik för att fatta.

    Formulera en systemkritik från vänster utan att samtidigt spotta på de som går till jobbet varje dag och vill att barnen ska lära sig mycket i skolan så kan ni i S vinna igen.

    SvaraRadera
  17. Sossarnas centrala problem är att de ser sig själva som ett maktparti som ska försvara status quo och de maktmonopol deras egna politiker i kommuner, landsting osv. lever gott på.

    -----------------------------

    Fullständigt nonsens eftersom deras motpart har exakt samma motivation.

    SvaraRadera
  18. Alla höger om sossarna är i grunden moderater.


    Det är ert problem och det är det och föreställningen om att den politik som lett till att vi idag har tre gånger längre köer till psykiatrin än 2007 är skitbra som kommer att knäcka er förr eler senare.

    SvaraRadera
  19. Förlåt Micke, här kommer lite siffror igen.
    "Totalt har Juholt hyrt bilar för 184.421 kronor vid 94 tillfällen, skriver Aftonbladet - påfallande ofta för resor mellan Stockholm och hemstaden Oskarshamn. Detta trots att S-ledaren äger ett Guldkort på SJ(min fetning), som ger obegränsat med bussbiljetter och tågresor i första klass, och som kostar 80.400 kronor om året."
    Nu invänder väl Micke att detta bara är rykten, och Odenberg åkte minsann mycket taxi i Stockholm.
    Men vem är miljöboven.

    SvaraRadera
  20. Så, i ljuset av detta så borde det vara öppet läge för ett breddat piratparti.

    SvaraRadera
  21. Bengston vill inte berätta varför han och hans kollegor inte hade några problem med Odenbergs parasistrerande och vidhängande lögn och det väntade jag mig inte heller.

    Era affärer kring Juholt är sammanfattade här:

    http://viktor.tullgren.net/2011/10/13/storyn-om-juholts-fusk-ar-en-medialogn/

    SvaraRadera
  22. @Petter

    lol finns det någon hög politiker som INTE har följande punkter? (undantaget vissa extrempartier)

    1. Talför/ytlig charmig
    2. Förhöjd självuppfattning/grandios
    13. Saknar realistiska, långsiktiga mål; agerar kortsiktigt och kan inte planera på lång sikt
    15. Ansvarslöshet, till exempel som förälder eller chef
    16. Tar inte ansvar för sina handlingar

    SvaraRadera
  23. Ja, alltså det man ser nu är ju SSU-konflikten från 1990-talet som aldrig har lagt sig. Göran Persson må ha varit en buffel, men han lyckades hålla fraktionerna på mattan. Nu finns det inget som håller dem tillbaka.

    Men det finns fortfarande bra socialdemokrater. Johanna Graf i Solna t.ex. Och Juholt har ändå under sin korta tid pekat på vad som är kärnan i den socialdemokratiska idén - nämligen att man med koordinerade gemensamma ansträngningar når längre än om var och en ska kämpa på egen kant.

    Det kommer alltid att finnas folk som tycker det, men frågan är om Partiet överlever så länge. För (S) har haft en fördel av att vara maktägande. Det har dragit till sig alla former av kompetenser som bidragit i utbyte mot en plats i närheten av grytan. Om man inte tror på (S) som möjligt regeringsparti - då kommer man inte heller att kunna rekrytera den spetskompetens som man behöver.

    Fast dagens falanger tycks inte eftertrakta kompetens ändå...

    SvaraRadera
  24. För övrigt kanske det finns någon personlighetsstörning som passar in på ett visst troll bland kommentarerna här. Jag vet inte vilken det skulle kunna vara dock.

    SvaraRadera
  25. Du vet inte David?

    Märkligt.Ändå klarar du av att identifera att alla politker på högre nivå har exakt samma egenskaper och så stupar du på att ställa en psykitrisk diagnos på någon som har fel?

    Idiot.

    Om du vill svara på mitt senaste inlägg så svarar du på dom fakta som jag länkar till

    SvaraRadera
  26. @David
    Japp. När det gäller Juholt lyckades jag googla fram 15 av punkterna från nyhetsartiklar.

    Visst, det går inte vara opartisk som lekman. Men rätt skrämmande.

    SvaraRadera
  27. @Putte

    Tror du har helt rätt, sossarna har haft makten under så lång tid att dom inte funkar i opposition, dom har inget tålamod helt enkelt.

    I sin desperation så måste dom hela tiden hitta en quick fix politik eller en quick fix politiker som, på något magiskt sätt, kan få dom att återfå makten. Det känns lite som Hitlertyskland och drömmen om mirakelvapnet och det kommer inte att funka.

    Istället borde dom lugnt o sansat, precis som du säger, bygga upp en ny egen poitik, det saknas ju inte frågor direkt.

    Nu så är jag inte sosse själv så man kan undra varför det är viktigt med ett vettigt sosse-parti. Jo dom behövs för att hålla rent mot rassarna och vänsterdårarna.

    SvaraRadera
  28. Låt Vecko-Revyn eller Amelia utse såsarnas nästa partiledare i en läsarundersökning. Det är väl ungefär den målgruppen som fortfarande är mottaglig för allt politiskt vänsterstrul.

    En snygg ung kvinna (som en kommenterare föreslår) som kan suga upp kravgenerationens önskningar och se snygg ut på bild måste ju ligga rätt i tiden och signalera öra mot folket.

    Då får man med alla nyckelorden som den förfärliga svenska HÖGERN inte är, ni vet snygg, kvinnlig, solidarisk, omtänksam, vårdande, ödmjuk, humanistisk, snäll, ogirig, antikapitalistisk.

    Det vore väl en lämplig present till världens mest folkliga parti, att låta folket utse deras ledare. Kan man få mer marknadsföring och förankring hos folket på en o samma gång?

    SvaraRadera
  29. @micke

    "Alla höger om sossarna är i grunden moderater..."

    På vilket sätt då? Finansiellt? Välfärdsmässigt? Uppdelningen av socialt ansvar?

    Den gamla höger-vänsterskalan har i stort spelat ut. Nya M står i dag i många frågor till vänster om S (frågan om hur stor staten skall vara exempelvis, eller hur stora övergrepp en stat bör ägna sig åt mot enskilda medborgare). FP flummar när det gäller finanserna runt över hela skalan beroende på vilken käpphäst de för tillfället rider samtidigt som de i samhällsfrågor glidit åt höger på ett sätt som gör att de tangerar KD och SD i de frågorna.

    Samtidigt känner jag åtskilliga som en gång varit M, som fortfarande är klassisk "höger" av Gösta Bohman-snitt men som i dag inte kan identifiera sig med Nya M.

    Det är faktiskt tveksamt om man ens kan lägga "Nya M" i samma skalmått som gamla M och komma med en förnuftig jämförelse.

    Samtidigt har S i ekonomisk politik glidit allt mer åt höger.

    Utrikespolitiskt kan man konstatera att S och M slåss om att i alla lägen göra USA och EU till viljes. Palmes tid av uppnosighet har helt försvunnit från S.

    Man gör det väldigt lätt och mycket fel för sig om man kommer med en grov gränsdragning av den typen.

    SvaraRadera
  30. Interrailkortet var vektorn som inledde sosseriets nedgång.

    Socialdemokratins maktmonopol sammanfaller med den era mellan det andra världskriget och kabel-TV där svensken inte hade relevant tillgång till oberoende media. Maj-Britt Theorins fruktan för parabolantenner var inte obefogad.

    När en hel generation ungdommar med interrailkortet själva sett världen bortom rapportstudion blev myten om det socialdemokratiska lyckoriket omöjlig att upprätthålla. Partiet, fortfarande mediamässigt gynnat, kunde för första gången jämföras med verkligheten.

    Idag, med internet och globala media, består väljarbasen av de som väljer inskränktheten, inte av ett folk som påtvingats den. Partiet får på så sätt färre röster och dess företrädare värvas ur en mindre kapabel bas.

    SvaraRadera
  31. Jag ber om ursäkt för allt nonsens som jag har sagt i det här ärendet och jag lovar att aldrig mer snacka skit om sossar så länge det finns en fascistoid folkpartist.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.