2011-10-23

Fortsatt gnissel om upphovsrätten

Ordväxlingen mellan miljö- och piratpartisten Torbjörn Wester och miljöpartiets ledamot i Europaparlamentet, Isabella Lövin, är intressant. [SvD 1, 2 & 3] Vad det handlar om är att Lövin inte delar sin partigrupps (och sitt partis) syn på upphovsrätten. Hon vill ha en mer konservativ linje, medan de flesta andra gröna vill ha en mer modern och progressiv linje.

Och det må väl vara hänt, om det inte vore för att miljöpartiet gick till val på en reformerad upphovsrätt. Lövin har sedan hon blev vald gjort sitt bästa för att hindra den gröna EP-gruppen från att förnya sin plattform vad gäller upphovsrätt. Hon har även röstat mot sin grupp och sitt parti i nyckelvoteringar på detta område, till exempel när det gäller den hårt kritiserade Gallo-rapporten. Det är nog inte riktigt vad hennes väljare hade tänkt sig.

Det är tråkigt med bråk. Men det är också fel att föra väljarna bakom ljuset.

Jag vill inte hälla bensin på brasan. Men två saker måste påpekas.

1) Det är Lövin, inte piratpartiet, som fronderar mot den gröna gruppen i Europaparlamentet.

2) I politik får man ibland svälja beska piller. Så, helt i linje med vad han lovat, röstar piratpartiets ledamot med den gröna gruppen i nästan alla frågor. Även när denna linje är lite... speciell. Pirate MEP Christian Engström är bland Europaparlamentets grupplojalaste medlemmar. Det samma kan inte sägas om Lövin.

Det är märkligt att Lövin inte inser att hon skadar sitt parti – även om hon naturligtvis har rätt till en egen åsikt.

Länkar:
Wester: Uppföljning av Lövin-affären, del 1
Wester: Uppföljning av Lövin-affären, del 2
Wester: Uppföljning av Lövin-affären, del 3
Troberg: Fridolin och Romson – Tillgodoser Lövin MP:s väljares intressen på bästa sätt?
Engström: Netopia hyllar Isabella Lövin (MP)

7 kommentarer:

 1. Här är nu det tredje uppföljande inlägget idag: http://infallsvinkel.se/2011/10/uppfoljning-av-lovin-affaren-%E2%80%93-miljopartiets-hallning/

  Om du känner för det kan du ju uppdatera ovan.

  /Torbjörn

  SvaraRadera
 2. Du glömde en länk!


  På socialdemokraternas bloggportal - s-bloggar.


  MEP Isabella Lövin (MP) kulturarbetarnas hjälte

  SvaraRadera
 3. Men Henrik, vi gillade ju inte de borgerliga partipiskorna ven i riksdagen när det gällde FRA.

  Det finns säkert skillnader men för tydlighetens skull kanske det vore bra att klargöra dessa.

  SvaraRadera
 4. @Klasse:

  Skillnaderna ja...

  Vad jag kritiserar är att Lövin röstar emot den politik som Miljöpartiet gick till val på.

  Centerpartiet och i synnerhet Federley personligen gick till val på att slå vakt om medborgarnas integritet. De hade till och med ett snyggt "öppenhetsmanifest" med fina ord i. Efter valet gjorde hela Centerpartiet en "Lövin" och förde en annan politik än den som de sökt väljarnas förtroende för.

  På det sättet försvinner väljarnas möjlighet till demokratiskt inflytande över makthavarna. Varför alls gå och rösta på de plattformar partierna gått till val på?

  SvaraRadera
 5. "miljö- och piratpartisten"? Det var ju en smidig beteckning. Jag kanske ska titulera mig "sosse- och moderatpartisten" framöver.

  Fast vid närmare eftertanke så får man ju det typ gratis i Reinfeldts nya moderater.

  SvaraRadera
 6. @minata

  Så...Isabella Lövin går stick i stäv mot MP's egen politik efter att 2009 ha hymlat om saken och hyllas däremot bland ett konkurrerande parti.

  Du ser inget fel med den saken ur ren demokratisk betraktelse?

  För där jag sitter konstaterar jag att en partipolitiker uttalat sig på ett sätt 2009 inför sina väljare för at därefter förråda både sina väljare och sitt parti när den frågan kommer till omröstning.

  Men vi vet ju sedan länge att din respekt för folkvald demokrati är synnerligen skral så varför är man egentligen förvånad...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.