2011-10-27

Rösta på nätet?

Regeringen kommer att utreda hur internet och ny teknik kan användas i allmänna val.

Detta är naturligtvis intressant, på många sätt. Men här finns även fallgropar. Till exempel kan det bli fel i hushåll där en av parterna misshandlar och/eller kontrollerar den andra. Även slagna kvinnor har rätt till sin valhemlighet.

En positiv sak man skulle kunna göra är att se till att alla partier har likvärdig behandling när det gäller valsedlar. I dag krävs både pengar och en stor logistisk apparat för nya partier som vill ge sig in i leken.

12 kommentarer:

 1. Micke, inte den Micke27 oktober, 2011 10:14

  "Till exempel kan det bli fel i hushåll där en av parterna misshandlar och/eller kontrollerar den andra. Även slagna kvinnor har rätt till sin valhemlighet."

  Ehhh... Har gamle HAX oxå fallit offer för genustågets hysteriska framfart. Sen när skulle just slagna kvinnor vara en grupp som helt plötsligt inte har, eller haft någon rätt till valhemlighet. Menar du att gruppen slagna män inte har någon rätt till valhemlighet? Eller vad menar du.

  SvaraRadera
 2. Kvinnor är i citatet ett exempel. En part kan vara en man, ett barn eller moster Greta.

  SvaraRadera
 3. Självklart är det sorgligt att det finns hushåll där parterna misshandlar varandra men något säger mig att den dåliga relationen skulle fortgå även om digital röstning infördes. Alltså ett icke-skäl till att stoppa det förslaget. Ganska korkat skrivet av dig HAX.

  Alternativet är att det röstningssystem vi nu har även i fortsättningen misshandlar oss väljare och vi inte har någon möjlighet att värja oss...

  Inför direktdemokrati meddelst digital röstning. Folket skulle engagera sig mer och stolpskott som Karl-Sigfrid kanske skulle våga trycka på nej-knappen om han visste att opinionen mot FRA stod bakom honom...

  SvaraRadera
 4. Det är inte relationen jag vill reparera, utan *valhemligheten* som jag vill upprätthålla.

  SvaraRadera
 5. Storskalig elektronisk röstning kommer alltid att innebära att det inte går att lita på resultatet. Det räcker med en mutad databasadministratör eller annan person på strategisk plats för att åstadkomma valfusk. Detta till skillnad mot dagens system där många personer räknar rösterna.

  Jag säger inte att dagens system är perfekt, men möjligheten att smyga in stora ändringar systemet är inte på långa vägar lika enkelt som det är i e-omröstningar.

  Gå några kurser i datakommunikation och datasäkerhet så inser ni att detta inte går att genomföra på ett bra sätt. Om ni inte fattat det efter dessa kurser, gå kurserna igen tills ni lärt er.

  /Datademokraten

  SvaraRadera
 6. Avskaffa politikeryrket och låg folket bestämma.

  http://aktivdemokrati.se/

  SvaraRadera
 7. Även om röstandet sker elektroniskt och över Internet kan det mycket väl fortfarande hanteras genom röstlokaler. Detta förbigår problemet med kontrollerande anhöriga, men ger samtidigt en stor del av de minskningar av administrationskostnader som elektronisk röstning ger.

  Överlag, förmodligen den bästa kompromissen här.

  SvaraRadera
 8. @Jheral

  Problemet är att jag som väljare inte vet vad som händer med min röst efter att jag tryckt på knappen.

  Det är i praktiken omöjligt för mig att veta om maskinen jag använder eller systemet bakom har blivit manipulerat.

  Allting som visas mig kan visa exakt det jag avsett, men i själv verket har rösten registrerats på någon helt annan.

  E-omröstningar ger bara en skenbar transparens, därav kommer det alltid att bli en stor osäkerhet kring resultatet.

  /Datademokraten

  SvaraRadera
 9. Republiken Jämtland27 oktober, 2011 18:02

  Folk som förordar elektronisk röstning har helt enkelt ingen koll. Då kan man lika gärna spara ännu mer pengar och avskaffa demokratin helt.

  Låt experter som Gudrun Schyman, Göran Greider, Håkan Juholt, Maggan Winberg och William Petzäll leda landet!

  SvaraRadera
 10. Enda möjliga varianten av e-val jag kan tänka mig är en skärm där du väljer parti, sedan skrivs din valsedel ut som du sedan stoppar i kuvertet...

  Precis som tidigare har tagits upp så är möjligheterna till fusk så mycket enklare om vi kör det helt elektroniskt, ja jag är systemutvecklare/konsult och har insyn hos många företag och det finns inte en chans i helvete jag skulle lita på säkerheten hos ett e-val system.

  SvaraRadera
 11. Min stora rädsla är att allt elektroniskt går det att fiffla med. Igen kan ge 100% garranti att de elektroniska röstningen över interent inte kan hackas där då enstaka personer med visa tekiskar/finansiella möjligheter helt plötslig kan skapa valresultat efter eget intresse och inte folkets.

  Exempel på detta är att de elektroniska röst räknarna som USA använde sig av tydligen gick väldigt lätt att få att "räkna fel"

  SvaraRadera
 12. Ett vettigt förslag från nån statsvetare finns hos svd: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/elektronisk-rostning-loser-inte-problemen_6590202.svd

  Människan är förresten kopplad till Timbro. Har de slutat anställa enbart knäppgökar nu?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.