2011-12-16

Hur man vet att det är valår i Frankrike...


I går röstade Europaparlamentet för att ge franska Renault 25 miljoner euro av skattebetalarnas pengar.

Pengarna kommer från EU:s så kallade globaliseringsfond, som sägs hjälpa företag ställa om sig till en ny verklighet. I praktiken är det bidrag till företag som inte längre är konkurrenskraftiga på marknaden.

I Renaults fall var det inte alls självklart att företaget behövde eller skulle få del av dessa pengar. Till och med den socialistiska partigruppen gjorde motstånd. Borgerliga EPP är dock för.

Men, nästa år är valår i Frankrike. Vilket gav de franska socialisterna kalla fötter. Så de fick sin partigrupp att byta åsikt, i sista sekunden, från ett nej till ett ja.

Grattis, Europas skattebetalare!

8 kommentarer:

 1. Nu är jag inte specialist på fransk nationalekonomi, men är det rimligt att förmoda att denna utbetalning görs för att omskola/förtidspensionera c:a 3800 Renault-anställda som är övertaliga, och vars uppsägning inte kan genomföras utan fackliga strejker ifall det inte finns något saftigt köttben att kasta fram? Man köper alltså frid på arbetsmarknaden. Vad var priset nu igen...? Ah, 24,5 miljoner Euro. Tja, det räcker till en hel del gravöl.

  SvaraRadera
 2. Kan inte SAAB få en bit av den kakan om den nu är till för att stödja konkursmässiga företag?

  /A

  SvaraRadera
 3. Moderaterna var i alla år mot EU:s globaliseringsfond. Sedan blev det tal om pengar till Saab. Då tvärvände de.

  SvaraRadera
 4. @Anonym

  "Kan inte SAAB få en bit av den kakan om den nu är till för att stödja konkursmässiga företag?"

  Jo, naturligtvis. Så snart som Sverige kan rösta ned Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Grekland med flera om vart pengarna skall gå och vilka som skall ha dem.

  Fram tills den saken sker är vi nettobidragsgivare till flummiga aktörer vars affärsmodell inte längre bär sig.

  Jag har sagt det förr - Sveriges medlemskap i EU är som att vara den minsta grabben på skolgården som anser det är ett billigt pris att betala när hans veckopeng går åt till läsk och godis till de tuffa grabbarna i hoppet om att slippa få stryk.

  Skrattretande hur vissa i det läget kramar EU med just samma argument som man borde lämnat bakom sig efter grundskoletiden.

  Och dessutom utan att inse att just det argumentet de själva framför egentligen är ett av de kraftigaste till varför en vuxen man borde kunna "Våga Vägra".

  Hela talet om att bli tvungen att vara med för att kunna påverka - i himlens namn, påverka hur då? Det finns i stort sett inget land förutom Tyskland och Frankrike som ens kan börja med att påverka. Och till och med där får man konstatera att Tyskarna är helt och hållet i händerna på en byråkrati som i dagsläget kan köra över det de största medlemsländerna bestämt.

  SvaraRadera
 5. @Scary,

  Att dessutom råka i sällskap med Norge och Schweiz känns ju inte så farligt ändå.

  Om Norden stod utanför EU med stabila finanser så skulle vi nog kunna påverka en hel del om vi hade en gemensam linje.

  Om när man säger att "vi" ska kunna påverka, om man menar vi som i du och jag -- folket... då är ju EU totalt fel.

  SvaraRadera
 6. Fråga. Är detta ytterligare ett beslut som inte får någon faktisk verkan?

  SvaraRadera
 7. Jag har också sagt det förr. Om vi går ur och sen lägger halva vårt nuvarande nettobidrag till EU på att köpa lobbyister i stället så kan vi påverka fan så mycket mer än vi gör nu!

  /nische

  SvaraRadera
 8. "Om vi går ur och sen lägger halva vårt nuvarande nettobidrag till EU på att köpa lobbyister i stället så kan vi påverka fan så mycket mer än vi gör nu!"

  Något bör kungafamlijen göra för sitt apanage. Ta en tiondel av vad vi betalar netto till EU och använd det för att skicka Victoria och Carl Gustaf att tjata ihjäl Eu-byråkrater. För de pengarna borde de kunna dränka halva bryssel i Champagne och Fóie dé Grás.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.