2012-01-13

Bland veckans web-flikar...

Mitt första länktips handlar om Sverige och euro-krisen. Miljöpartiets före detta språkrör Birger Schlaug sågar den förre statsministern Göran Persson (s) och hans utspel om euro-pakten. Grundligt. Länk»

I måndags hade SR Studio Ett ett inslag om den elektroniska valutan bitcoin – som i mångt och mycket kom att handla om rätten till anonyma betalningsmedel. Väl värt att lyssna på. Länk»

Magasinet Filter har ett långt och intressant porträtt av den bortgångne journalisten Hannes Råstam. Länk»

Slutligen en artikel av George Reisman hos von Mises Institute: In Praise of the Capitalist 1 Percent. Tänkvärt. Länk»

23 kommentarer:

  1. Magasinet Filter var väldigt läsvärt! Beskrivningen av samhällets flathet mot myndighetsutövning som skett rent brottsligt. Om åklagare, advokater, JO, JK och domares kompisgäng.

    Klart läsvärt!

    SvaraRadera
  2. Som ett komplement till Reismans beskrivning så skulle jag vilja hänvisa till Hoppes artikel:
    http://www.mises.se/2010/03/27/klassanalys-enligt-den-osterrikiska-och-den-marxistiska-skolan/

    SvaraRadera
  3. Här är ett annat inlägg om Persson och euro-schabraket.
    E24: Därför är europakten fel medicin för Europa

    SvaraRadera
  4. Det var länge sedan jag läste något som gjorde mig så arg och uppgiven som roffar-apologisten George Reismans artikel.

    "Steve Jobs är värd 6 miljarder dollar för att det gav massorna möjligheten att få iPhones. . Ursäkta vad så du? Att han skulle klara sig lika bra med 1 miljard dollar och att de 5 övriga miljardena hade kunnat fördelas bättre? Vilka dumheter!"

    Suck. . .

    SvaraRadera
  5. Vad är det som är bra med artikeln av George Reisman hos von Mises Institute??

    Kan du vara vänlig och förklara i detalj?

    Den andas übermänniskor-attityd!

    De talar ju i egen sak, om att det, 1-procentarna är någon slags übermänniskor. von Mises Institute är finansierat av de som de skyddar.

    Vad är det då egentligen för skillnad med tidigare feosalsamhällen, där kungen och dennes adel ansåg sig också vara übermänniskor, och dagens 1-procentare som också anser sig vara übermänniskor?

    Tror de att vi medborgare är dumskallar!?

    Anser du Henrik, att du är en übermänniska, eftersom du ofta länkar till sådana sidor!

    SvaraRadera
  6. E-mannen, du tror väl inte att Jobs har sina pengar i ett badkar? Han skulle säkert klara sig lika bra med en miljard som sex miljarder. Men resten av världen skulle få färre IT-produkter, färre jobb och sämre teknisk utveckling om inte de miljarder han var god för hade varit i arbete i Apple.

    Dennis Nilsson, übermänniska antyder saker om människovärde, vilket det inte är fråga om här. Det handlar om att en del av befolkningen är driftig, gör investeringar och skapar de produkter, de jobb och den tillväxt som alla andra drar nytta av.

    Om man tog alla pengar från den rikaste procenten (vilket som regel är pengar som är i arbete) och gav till alla andra, vad skulle dessa alla andra köpa då? Det är ju det faktum att de rikaste har investerat sina pengar som över huvud taget gör att vi har androidtelefoner, skitröntgen, flygplan, blöjor och müsli.

    SvaraRadera
  7. Läser folk över huvud taget de länkade artiklarna innan de kommenterar dem?

    SvaraRadera
  8. Dennis - "vi" - är det de "99%":en du menar?

    Och varför sticka under stol med att det finns människor som
    - gör mer än andra - annars skulle mindre bli gjort
    - är eftertänksammare än andra - annars skulle allt hetsas fram
    - är vänligare än andra - annars skulle världen vara en ogästvänlig plats
    - är mer närsynta än andra - annars skulle färre läsa böcker (personligt exempel)
    - är klokare än andra - annars skulle det bli eländigare här i världen!
    - är elakare än andra - annars skulle vi inte ha motbilder

    Haha - TP - skitröntgen & blöjor :D (inget illa ment, bara kul)

    Uno: tack, den har jag slösat lite papper på.

    SvaraRadera
  9. Reisman har producerat en trött sörja. Kapitalet kan lika gärna vara spritt på många fler händer. Människor som Steve Jobs slutar inte jobba för att deras förmögenhet bara växer en tiondel så snabbt. Moroten för dem är ära, berömmelse och möjligheten att förändra världen.

    Laissez-faire-kapitalism leder till enorma välståndsklyftor som inte är bra för det stora flertalet i samhället. USA är ett perfekt exempel. Idag kostar sjukvården i USA nästan dubbelt så mycket per capita som i Sverige. Ändå ligger man på 52:a plats i världen i medellivslängd. Sverige ligger i topp och länder som Kuba och Vietnam ligger hästlängder före USA.

    Det är ett land där folk dör för att deras besparingar tagit slut och de inte längre har råd med sjukvård. Det är ett land där folk blir livegna på grund av att de drabbats av kronisk sjukdom (diabetes t.ex.), och inte kan byta jobb, för då kan de aldrig sjukförsäkras igen.

    Det är mot den bakgrunden man ska se Reismans klagan om att de rikaste får behålla för lite av sina inkomster och sin förmögenhet. Beskatta dem lite hårdare så kan tryggheten för medelamerikanen komma upp i samma nivå som medelbrasilianaren. På det sättet kan man sänka nationens sjukvårdnota och höja medellivslängden på samma gång.

    SvaraRadera
  10. @gurra

    Du kan väl knappast skylla välfärdsstatens haveri och havererade välfärdssystem på kapitalismen?

    Och det där med Jobs. Om han nu bara hade haft tillgångar på en miljard istället för sex, hur hade du tänkt organisera det? Hade han inte fått lov att bygga upp en verksamhet som är tillräckligt lönsam för att generera tillgångar på ytterligare fem miljarder?

    Om Jobs bara hade fått bygga upp en verksamhet värd en miljard, vilka delar av Apples verksamhet skulle företaget i så fall avstått ifrån? Vem skulle ha bestämt det?

    Eller menar du helt enkelt att man skall kunna ta ifrån människor pengar och värden som de själva har skapat? Med vilken rätt?

    SvaraRadera
  11. Reportaget om Hannes Råstam är riktigt bra.

    SvaraRadera
  12. Schlaug begårnväl egentligen samma fel som han beskyller Persson för? Kopplingen till ecun blev ett problem först när lönebildningen drivit oss till sämre konkurrenskraft.

    Europa kanske inte är en optimal valutagenskap, men vad ska man ha i stället.

    SvaraRadera
  13. Johan Tjäder,

    egna flytande valutor. SImple as that.

    SvaraRadera
  14. @Erik
    "Eller menar du helt enkelt att man skall kunna ta ifrån människor pengar och värden som de själva har skapat? Med vilken rätt?"

    Ingen människa kan skapa värden helt själv, utan behöver andra människor i sin omgivning, för att kunna skapa värden. Man är helt enkelt beroende av det samhälle man verkar i.

    De samhällen som vi människor trivs bäst i är de där man har friheten att själv få råda över sin situation, s.k demokratier, medans samhället i en demokrati står som garant för vissa grundläggande basala livsvillkor.

    Är man medveten om det så behöver man inte ta något ifrån någon, och ingen behöver ta ifrån något från en.

    Skulle alla människor vara egoister så skulle vi fortfarande vara grottmänniskor.

    P.S
    Snart kommer vi att kunna segla på rymdens hav till andra världar bortom vårt solsystem.

    Då kan ju du alltid prova på att bygga din utopi och kolonisera en planet alldeles själv, och bygga dina "värden" utan att någon står i vägen.

    SvaraRadera
  15. @TP
    "Det är ju det faktum att de rikaste har investerat sina pengar som över huvud taget gör att vi har androidtelefoner, skitröntgen, flygplan, blöjor och müsli."

    Nu får du fått en hel del om bakfoten. Med Internet är det lättare en någonsin att plugga på lite historia.

    Dagens moderna värld vilar till stora delar på medvetna uppoffringar hos tidigare uppfinnare/upptäckare/visionärer som vigde sina liv åt att göra livet enklare och lättare att leva, för efterföljande generationer.

    Som ex-vis kan nämnas James Clerk Maxwell, Nikola Tesla, Lois Pasteur m.fl.

    Ex-vis hade Nikola Tesla ett royaltiavtal men finansiären och bankiren Westinghouse per producerad hästkraft med Tesla's växelspänningsgeneratorer. Tesla kom att bli en världens rikaste, men rev avtalet för att Westinghouse höll på att gå i konkurs, och kunde då bli uppköpt av konkurrenten Edison.

    – If Louis Pasteur had chosen to patent this process, he would have become a rich man. Instead, he chose to make his discovery freely available.

    SvaraRadera
  16. Jag både håller både med och inte om det där med 1 %.
    Javisst, rika människor skapar jobb.
    Problemet är banksystemet som sådant, inte rika människor.
    Guernsey har löst det problemet bra, Island funderar på liknande lösningar.

    SvaraRadera
  17. Jonas V:

    Föreslå några optimala valutaområden då...

    SvaraRadera
  18. OT: Ett inslag från november som gått mig förbi

    SR Medierna: Brysselkonflikt mellan journalister och tjänstmän

    Nu om en spricka som uppstått mellan EU och journalisterna i Bryssel. Vi har ju tidigare rapporterat om det utbredda missnöje som finns bland medierna över EU:s tradition av att vilja styra informationen. Nu är det tjänstemännen i Bryssel som klagar på att de blir svartmålade och hånade av en alltmer EU-skeptisk journalistkår.

    Tänkvärt...

    SvaraRadera
  19. Reisman är lysande. Ett sant ljus i ett globalt nationalekonomiskt mörker. Anti-kapitalisterna vrider på sig som om de hade löss när de ser hans namn nämnas. Inbilla er inte att de läser det han skrivit. Lyssna även på Adam Carolla när han lättar på trycket angående OWS och deras mentala spasmer.

    /eLD

    SvaraRadera
  20. http://mises.org/daily/5861/Defending-Kim-Kardashian

    The Anti-socialist mentality!


    /eLD

    SvaraRadera
  21. För övrigt har übermensch inget med människovärde att göra. De som gärna använder detta begrepp i sina juvenila moraldiskussioner borde få lära er detta.

    Begreppet Übermensch har religiösa kopplingar. Läs lite Nietzsche så kanske ni förstår bättre vad det handlar om. Suck!


    e/LD

    SvaraRadera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  23. Jag älskar också dom som äger mig.
    Frihet är att vara slav.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.