2012-01-25

EU presenterar nya regler för dataskydd

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Positiva nyheter i EU:s nya persondataskydd

EU-kommissionen presenterar idag onsdag sitt förslag till reviderat direktiv för persondataskydd, vilket i princip är EU’s motsvarighet till den svenska personuppgiftslagen.

-Det är en glad överraskning att EU-kommissionen tycks ha lyssnat på den opinion som är orolig över vår rätt till privatliv på nätet, säger Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet Christian Engström.

-Förslaget innebär bland annat att företag som verkar på nätet måste ha användarnas uttryckliga tillstånd för att lagra deras personuppgifter. Sådana uppgifter skall också raderas, om användarna begär det. Detta är bra, eftersom mängden privat information som finns lagrad om oss i dag är närmast oöverskådlig, säger Christian Engström.

-Även om det handlar om information som människor frivilligt lämnar från sig, så måste reglerna bli tydligare så att man verkligen förstår att den information man lämnar till andra kan komma att lagras och användas i olika syften. Dagens förslag kan minska mängden uppgifter som människor lämnar ifrån sig av ren slentrian, säger Christian Engström.

- Det är också en fördel att reglerna för dataskydd blir gemensamma för hela EU. Det underlättar för företag som är verksamma över gränserna i Europa, och det gör att vi får större möjlighet att hävda den europeiska synen på dataskydd gentemot USA, som har en väldigt låg nivå på sin lagstiftning, säger Christian Engström.

-Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att staten är den största aktören när det gäller att samla in, lagra och använda information om medborgarna. Det handlar om allt från uppgifter om var vi bor till datalagringsdirektivets krav på lagring av data om våra telefonsamtal, SMS och e-postmeddelanden, säger Christian Engström.

-Nu skall vi detaljstudera det nya förslaget om dataskydd. I förslag från EU brukar djävulen alltid finnas i detaljerna. Så än kan man inte oreserverat hylla det nya förslaget. När det reviderade direktivet sedan läggs fram för Europaparlamentet kommer vi att lyssna noga på vad medborgare och aktivister har att säga om saken, avslutar Christian Engström.

Information:
EU-kommissionens presskonferens livesänds kl 12:30 i dag:
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1
För mer bakgrundsinformation, se bland andra New York Times:
http://www.nytimes.com/2012/01/24/technology/europe-weighs-a-tough-law-on-online-privacy-and-user-data.html?_r=1

Kontakt:
Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet
Mobil 070-663 37 80
Kontor Bryssel +32 228 45368

Uppdatering: SvD/TT har en mycket intressant artikel som även visar vilka delar som plockats bort ur det nya förslaget.

Uppdatering 2: Europaportalen

Uppdatering 3: Pirate MEP Christian Engström i SR Ekot om att fortsatt vaksamhet är på sin plats.

8 kommentarer:

 1. Ok. Då är frågan om ni hinner läsa igenom det förslag som kommer en halvtimme före röstning som har 41 punkter med luddigt byråkratspråk som kan användas hursomhelst i godtycke närsomhelst.
  Annars goda nyheter! :)

  SvaraRadera
 2. Touche! ;-)

  Nu börjar det verkliga jobbet. Jag är helt säker på att vi kommer att hitta skit i hörnen.

  SvaraRadera
 3. Hax

  Antar att det r SvD som är ute och cyklar!?
  Dom skriver bl.a:
  "Till exempel att pinsamma festbilder på Facebook eller felaktiga uppgifter som cirkulerar ska kunna raderas ur ens digitala historia. "

  Det tolkar jag som att det aktuella förslaget innebär krav på att ta bort bilder på person "X" som ligger hos 3:e person!?

  Hoppas detta är fel?!

  SvaraRadera
 4. Detta låter inte positivt från andra hållet. Detta kan användas åt andra hållet av människor som inte har rent mjöl och vill dölja det.

  Detta förslag låter inte positivt för det ökar trycket för ett mer reglerat internet. Det är inte lång tid kvar innan västvärlden har kommit förbi Kinas censur. I Kina används censur för att skydda korruptionen men i väst används argument som piratkopiering, barnporr, rasism, hatbrott, olaglig verksamhet och andra argument. Dom som vet om piratkopiering vet att dom som verkligen vill komma åt något kommer komma åt det. Att då köra med barnporrsargumentet vet i stort sett alla är smörja.

  Att försvara friheten på internet med att plocka bort den är som att stå för yttrandefrihet men är emot att andra kan säga åsikter som kan göra andra upprörda.

  SvaraRadera
 5. Här är någon som inte tycker det är så bra:
  http://blogs.law.harvard.edu/infolaw/2012/01/25/more-crap-from-the-e-u/

  SvaraRadera
 6. Det är bara egna bilder m.m. Kommissionen ville först kunna plocka bort info hos tredje man. Men det gick i papperskorgen innan man lade fram förslaget.

  SvaraRadera
 7. Största misstänksamhet anbefalles dock...

  SvaraRadera
 8. Hjälp oss gärna att plöja dokumenten...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.