2012-01-21

Exit Juholt?

Då verkar det som om Håkan Juholt kommer att tillkännage sin avgång – på en pressträff kl 15 i dag, i Oskarshamn. Men man kan aldrig veta...

Om detta kan innebära att landet får en fungerande opposition, då är det bra.

(Tyvärr ökar detta även risken för att (s) kommer att säga ja till EU:s finanspakt inom en snar framtid.)

Sedan återstår att se vem som kommer istället. Nu kommer partisekreterare Jämtin att gå in som ställföreträdare. Och det är ett tillstånd som mycket väl kan komma att bli bli permanent.

Nästa gång sossarna väljer ledare måste det ske i en öppen process. Det måste bli ett slut på Partiets närmast stalinistiska slutenhet och bunkermentalitet. För den väcker också frågan om huruvida sossarna är lämpliga att styra vårt land.

26 kommentarer:

 1. En vän påpekade att s i Danmark gjorde sitt sämsta val någonsin senast. Ändå kunde Helle Thorning-Schmidt bli statsminister i Danmark.
  Ponera att s får 25% i nästa val och mp 13% och v 9% samtidigt som kd inte kommer in. Då skulle de kunna bilda en regering.
  Skillnaden är dock att tiden då s kunde dominera svensk politik är förbi.

  SvaraRadera
 2. Vad är det för naturlag som säger att en "fungerande opposition" av socialististiskt snitt är önskvärd?
  Det Sverige behöver är en liberal opposition.
  8 socialdemokratiska partier i riksdagen, varav fyra i regeringsställning känns faktiskt mer än tillräckligt.

  SvaraRadera
 3. Joholt i partiledardebatten
  Läs nästa partiledares blogg

  SvaraRadera
 4. Nä, men va' tråkigt. Jag som började gilla karl'n.

  SvaraRadera
 5. För övrigt kan det inte uttryckas bättre än det Monodemon säger.

  Det får liksom vara nog nu. Kan folk inget annat än driva politik som skall krama så mycket grädde som möjligt ur staten.

  Vakna upp för böfvelen.

  SvaraRadera
 6. Man undrar om det inte var motståndet mot Europakten som fällde Juholt. Det kan inte ha varit roligt för dem omkring honom att höra hur han sedan nej till något som skulle kunna ge dem välbetalda och prestigefyllda poster i EU (förvisso i utbyte mot mindre svensk självständighet och mer skattepengar till att lösa ut PIIGS-länderna). Min gissning är att en ny sossepartiledare gör helt om i denna fråga och säger ja till pakten.

  SvaraRadera
 7. Frågan är när ni kommer att börja ifrågasätta den korporativism som era ledare gett landet?

  SvaraRadera
 8. Vad är det för naturlag som säger att en "fungerande opposition" av socialististiskt snitt är önskvärd?


  Ingen men med tanke på att ni skrek som stuckna grisar om hegemoni och att sossarna inte tog hänsyn till minoriteten så skulle det vara klädsamt om ni åtminstone låtsades bry er om minoriteten medan ni bygger den korporativa skitstaten genom att skedmata företagen med medborgarnas tillgångar.

  Kombinerat med den övervakning som kejsaren administerar så kommer den ekonomiska koprporativism ni tillsammans gett oss som ersättning för socialdemokratin att inom 10 år ha genererat total fascism.

  När det sker vet vi vilka vi ska tacka.

  SvaraRadera
 9. "ni skrek som stuckna grisar om hegemoni och att sossarna inte tog hänsyn till minoriteten så skulle det vara klädsamt om ni åtminstone låtsades bry er om minoriteten "
  Minoriteten sa Bill
  Klädsamt sa Bull
  Men när Monica Green nu tar över rodret så löser sig allt, eller hur Micke

  SvaraRadera
 10. Det var ett idiotinlägg värdigt en höger som inte bryr sig om utan glädjer sig åt att dom fått korporativism istället för marknadsekonomi och som koketterar med att reducera all kritik mot makten till "kritik" mot övervakning.I övrigt är den skitregering vi har fri att göra vad fan som helst så länge det handlar om att ge bort våra pengar till företag.

  SvaraRadera
 11. "den skitregering vi har fri att göra vad fan som helst så länge det handlar om att ge bort våra pengar till företag.

  Vad säger nya LEDAREN, Monica Green, Inte ge bort pengar, inte ge bort pengar till SAAB. Kanske starta upp Stålverk 80. Eller varför inte bygga upp Uddevallavarvet

  SvaraRadera
 12. Värt att titta på idagar som dessa
  http://www.youtube.com/watch?v=Cvcdsj3ZWkg

  SvaraRadera
 13. Sverige behöver en fungerande opposition. Socialdemokratin är en del av oppositionen, men är inte det enda partiet.

  Framför allt bör parlamentarismen avskaffas i Sverige. Det ska inte vara interna partikotterier som bestämmer vem som ska bli statsministerkandidat. Svenska folket bör få utse sin partiledare i ett direkt val och alla röstberättigade medborgare ska få ställa upp.

  SvaraRadera
 14. Det absolut läskigaste vore om Bodström skulle göra comeback och bli partiledare. Visst, han är avskydd som få bland liberaler, pirater, frihetliga socialister och andra som ogillar övervakning, men det är kanske 4% av befolkningen som ändå aldrig skulle rösta på S. För alla andra så är han förmodligen betydligt mer populär än någon av de övriga kandidaterna. Han är ju deckarförfattare! Det är bara en liten bit under Gud i det svenska folkhemmet.

  SvaraRadera
 15. Framför allt bör parlamentarismen avskaffas i Sverige. Det ska inte vara interna partikotterier som bestämmer vem som ska bli statsministerkandidat

  Därför är det extra viktigt i sammanhanget att peka på hur det gick till när Reinfeld blev partiledare för Korporaterna så att ingen får för sig att detta är unikt för sossarna.

  SvaraRadera
 16. Det känns som om krämar- och karriärsossarna slängde Juholt till vargarna.

  SvaraRadera
 17. CB Hamilton verkar tro att det våras för honom och hans gelikar:

  Juholts avgång banar väg för S-ja till EU:s finanspakt?

  Naturligtvis fäller han krokodiltårar för Juholts - som han ser det - personliga tragedi, men att 90% av väljarkåren riskerar att bli överkörd är inte något han oroar sig för utan något han glädjer sig över. Men det bör ju inte förvåna någon. Våra politiker inte bara liknar, de är precis som grisarna i Djurfarmen

  SvaraRadera
 18. Och - här är version tre på min blogg


  Thomas [Bodström] kom hem. Version tre.


  Brevet från parti´t.  version tre

  text: Tommy Rådberg
  musik: Evert Taube (Brevet från lillan)


  Thomas kom hem
  För jag längtar efter dej
  Kom nu när sossen är slut Thomas Bodström
  Håkan har gått
  Partitopparna de slåss
  S-stjärnan slocknat, syns ej, ramlat ner

  Allt jag vill ha är en färgstark advokat
  Ingenting annat det dej som jag saknar
  På våran scen är det nu så mycket fel
  Och fullt med tyckan
  Om ditten och datt

  Detta har jag skrivit nästan bara själv
  Men för att pricken på i-et skall fastna
  Thomas kom hem
  Parti'ts ledare du blir
  Nu slutar brevet
  Från din
  August Palm

  SvaraRadera
 19. "Frågan är när ni kommer att börja ifrågasätta den korporativism som era ledare gett landet?"

  Det måste vara en spökskrivare eller så har du drabbats av seriös afasi. Följer du den här bloggen eller trollar du hela tiden?

  Är du bekant med Saltsjöbadsandan? [facepalm] Har du tagit upp det med "dina" ledare???

  Knäppgök!

  SvaraRadera
 20. E/LD som ju tydligt och klart uttryckt sin entusiasm för 30tals fascismen i Italien har förstås svårt att se problemet med att högerregeringen väljer att frigöra Sverige från socialism genom att dela ut skattepengar till företag enligt traditionell fascistisk modell för att sköta statens kommunernas och landstingens uppgifter.

  Det förstår jag att han gillar.

  SvaraRadera
 21. Professor Pelotard,

  Han heter bara C Hamilton. B står för Bastiat och det är han inte värdig att kallas.

  SvaraRadera
 22. Nästa S-ledare? Bena bara ut vilka det är som stått bakom draperiet (så att de inte behöver klä skott) vid alla "drev" så har ni svaret.

  -steelneck

  SvaraRadera
 23. Nästa S ledare är en person som klarar att be folk att dra åt helvete när det finns anledning att göra det.

  SvaraRadera
 24. Nästa S ledaren är en person som kan be vänsterfalangen att hålla käft och sitta ner i båten!

  SvaraRadera
 25. @Micke

  S styrelse är rätt trött på både Persson och Palme. Nästa S-leadare kommer att bli den person som av alla faktioner i styrelsen anses vara mest menlös och lättledd.

  Litet grann som Sahlin eller Juholt, m.a.o. Men förmodligen än mer tystlåten. Alternativet är en partiledare som likt Juholt får mer hugg i ryggen av egna led än skott i magen från lede fi.

  Det kan inte bli annorlunda innan S återinför sin borgfred. Under senaste åren har partiet lidit av lågintensitetsinbördeskrig vilket förhindrat dem att ta någon som helst ställning gemensamt i frågor av vikt.

  Det här vet du mycket väl, så att hävda att de skulle hosta upp en Persson eller Reinfeldt är lika realistiskt i dagsläget som att hävda att nästa statsminister kommer från KD.

  Den bakgrunden är anledningen att sossarnas valprogram under senaste tid har sett ut som en blek och oinspirerad kopia av M's.

  Att ett stort parti slits inbördes mellan åsikter är i grunden positivt för folkmakten. Men inte när oppositionen står som en monolitisk enhet och slår emot.

  S faktionalism är en större fiende för det partiets chanser än hela Alliansen.

  SvaraRadera
 26. Påstår du att Reinfelds position var stark när han manövrerade sig på plats hos Korporaterna ?

  Är hans position stark idag om han ställs mot en trojka bestående av Sjöström Fridolin och nån som klarar att be folk dra åt helvete?

  Högern har INTE en stark position idag och det är därför dom så hysteriskt ägnar sig åt besvärjelser om nödvändigheten för sossarna att själva ha 50 procent för att vinna val.

  Det enda som behövs är en opposition som utnyttjar dom vidöppna dörrarna och det är gott om dom.


  Den bakgrunden är anledningen att sossarnas valprogram under senaste tid har sett ut som en blek och oinspirerad kopia av M's.
  ----------------------

  Dom har inte ljugit och hävdat att deras politik utgör ett steg mot fri marknadsekonomi.

  Vad det är som är inspirerande med förstadiet till fascism (korporativism) är svårt för mig att se.

  S faktionalism är en större fiende för det partiets chanser än hela Alliansen.
  --------------------
  Vilket hot var splittringen hos korporaterna innan "den tyste filosofen som ansåg folket vara mentalt efterblivet" manöverade sig fram genom att splittra partiet och sen lappa ihop det?

  Se det som det är.Det går i vågor och den korporativa högern kommer inte att sitta i 60 år.Den har inte den kraften av den enkla anledningen att dess förmånstagare primärt är 10 procent av befolkningen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.