2012-01-20

Om motstånd och våld


Jag blir upprörd över politiska initiativ som inskränker våra medborgerliga fri- och rättigheter. Jag är bekymrad över att den svenska (och europeiska) rättsstaten tycks vara på dekis. Jag är frustrerad över att våra ledare inte tycks förstå varför alla människors lika rättigheter måste vara en oomkullrunkelig princip. Jag förfäras över att demokratin urholkas på sina djupare värden. Jag är upprörd över att människors rätt till privatliv inte respekteras. Jag oroas över att våra ledare inte förstår principen om maktdelning – utan istället ger sig ut på korporativismens sluttande plan.

Här finns dessutom något relativt nytt: Att staten använder sitt våldsmonopol mot människor som helst bara vill bli lämnade i fred. Att staten jävlas med folk som inte hotar någon annans frihet, säkerhet eller egendom. Att man skapar morallagar och att man stiftar lagar mot brott utan offer.

Vad händer med ett samhälle där människor som inte gjort någon annan förnär tillrättavisas, motas bort eller i värsta fall straffas?

Det är nästan som om makten försöker provocera fram en konfrontation.

En reflexmässig reaktion som man ibland möter är: Våld som motreaktion.

Vilket vore en katastrof.

För det första vore våldsamt motstånd exakt den ursäkt som systemet behöver för att vrida åt tumskruvarna på folket ytterligare. Det ligger liksom i sakens inneboende dramaturgi. Oavsett om våra ledare heter Reinfeldt eller Sjöstedt, Merkozy eller Åkesson – så har de ett överordnat intresse: Att till varje pris upprätthålla ordningen.

För det andra är det inte alls säkert att de som uppbådar våldsamt motstånd skulle avgå med segern vid en eventuell konfrontation.

För det tredje är det inte alls säkert att det är de kloka och begåvade människorna som kommer att stiga fram som ledare ur kaos. Det kan lika gärna bli Bert Karlsson, Kent Ekeroth, Blondinbella eller Siewert Öholm. Eller värre.

För det fjärde implicerar allt våld – utom direkt självförsvar – att man i någon mening utövar tvång över andra människor. Vilket är precis vad vi skall undvika.

Listan kan göras längre.

Våld må vara en ryggradsmässig reaktion mot maktmissbruk, maktens arrogans och rättighetskränkningar. Men det är inte en framkomlig, realistisk eller lämplig väg. Det är själva receptet för att få kampen för något gott att utmynna i något ont.

Motståndet mot allt djävulskap måste helt enkelt bygga på icke-våld och anti-aggression. Det är den enda rimliga vägen. Och som bonus är detta fan så mycket svårare för våra makthavare att hantera än stenkastande huliganer, "terrorism" och "revolutionärer" i olika skepnader.

Om vi överger tanken på att frihet och demokrati skall försvaras med demokratiska medel – då är vi lika illa ute som de som i namn av war on terror hävdar att våra medborgerliga fri- och rättigheter kan försvaras genom att inskränka desamma.

Det är här någonstans som "plan B"måste börja ta sin form. Vilka fredliga, demokratiska verktyg har vi till vårt förfogande för att ge frihets- och rättighetsfrågorna genomslag?


20 kommentarer:

 1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14241823.ab

  Då va det dax igen!

  SvaraRadera
 2. Karin Boye, Kallocain, läs och lär

  SvaraRadera
 3. Ifall någon inte läser /.:
  http://politics.slashdot.org/story/12/01/20/0259218/eu-to-sign-acta-later-this-month

  SvaraRadera
 4. Naturligtvis har du rätt i sak.

  Men om fredliga protester blir mötta med batonger och massarresteringar (OWS), om seriösa försök till opinionsbildning och kritik tigs ihjäl och tystas av MSM och etablissemanget, om allt fler människor som försöker spela efter spelreglerna får sina liv krossade (livslånga bostadsskulder, oskyldigt dömda som aldrig kan ta sig tillbaks till samhället, yrkesgrupper som slås ut av tekinkutveklingen, ett starkt splittrat samhäll där den professionella akademiskt utbildade medelklassen delas upp i 10% vinnare och 90% förlorare), så .....

  SvaraRadera
 5. Allt det där är en fråga om var gränsen går. Spela bandet lite längre och fundera över din gräns. Låt säga att du hade varit medelålders när Hitler tog sig allt mer makt och missbrukade den, hade du resonerat likadant då? En fråga i denna stil ställde jag mig själv igår natt när Anonymous härjade med amerikanska myndigheters webbplatser, framförallt när horder av folk twittrade glada tillrop. Detta var nog faktiskt första gången som jag helt enkelt inte längre kunde fördöma det, jag fylldes istället av någon sorts förståelse. Detta eftersom USA passerat någon sorts gräns hos mig och blivit vad jag anser vara ett ondskefullt imperium bortom all räddning som mycket väl kan liknas vid när tyskland passerade en liknande gräns på sin tid.

  Normalt sett så anser jag annars att icke-våld i Ghandi stil, där man helt enkelt vägrar att böja sig och gå med på stolleproven, är en mycket effektivare metod. Detta eftersom makten drar ned byxorna på sig själv varje gång den nyttjar repression i de fallen. Men detta funkar bara när det utförs av en person som kan skapa rubriker och idag vete tusan om massmedia ens skulle våga ta upp det. Makten är inte rädd för personen, den är rädd för opinionen.

  -steelneck

  SvaraRadera
 6. @Anonym 01:08
  Du har rätt om att USAs förfall är källan till denna utveckling.


  Det jag ser i min kristallkula just nu är otäckt. Jag är väldigt bra på att ta pulsen på Zeitgeist i samhället och känna vilka memer och "vibbar" som är på väg att få ett bredare genombrott. Så nu tänker jag beskriva vad jag ser utan att lägga några värderingar på det:

  Desperation, hat, blint raseri, hopplöshet. Våld!

  Om människor förlorar allt, inklusive hoppet om att kunna ta sig tillbaks till ett ordnat liv drivs de ut i desperation. Om de känner att ingen lyssnar och att media-makthavar-etablissemanget håller varandra om ryggen och aktivt förtiger, ignorerar, förnekar och struntar i de problem och hot de har i sin livsvärld drivs de till desperata handlingar.

  Vreden finns överallt. Farange hetsar britter, finnar och tyskar att vägra betala för medelhavsbältets skulder, Han (och andra) hetsar samtidigt greker och spanjorer att vägra ta order från Bryssel. Piratsfären och många andra hetsar/hatar mot det militärtotalitära spionsamhället. Etniska europeer som ser sina communities förslummas av kriminella invandrare från MENA regionen hetsar mot vad de uppfattar som ett tondöv överhet som vägrar att lyssna (gå till Avpixlats kommentarfält för exempel). Unga arga män från slummen i US/EU som tror att det enda sättet att få respekt är massor av pengar och statusprylar inser att deras infantila drömmar aldrig kan upffyllas. Oroliga föräldrar som inser att kraven på 40 tvångsvaccineringar, och tvångsmedicinering för påstådd ADHD drivs på av mutor från Big Pharma, och om de försöker sätta sig mot stängs deras barn ut från skolan och de riskerar att förlora vårdnaden av sina barn (exempel från USA och Australien). Organiska lantbrukare utsätts för räder med beväpnade SWAT-team där FDA är mutade av agro-jättarna för att stoppa dessa alternativ. Fredliga OWS-studenter blir brutalt misshandlade av polisen - och poliserna får inte ens en varning. En polis i Kailfornien som filmats när han helt oprovocerat skjuter ihjäl en gripen oskyldig ung man får bara två års fängelse. USAs militärer sitter tryggt hemma på basen och styr en drönare som spränger ihjäl bröllpsgäster på andra sidan jorden. Osv.

  ***

  Jag har märkt en starkt upptrappad vrede i chattret i sociala media. Allt fler börjar prata om väpnad revolution och inbördeskrig.

  Om de fredliga protesterna slås ned med brutalitet och tondövhet kommer de flesta att fegt dra sig tillbaka men de som förlorat allt har inget ytterligare att förlora på att trappa upp.

  Folk fantiserar om krypskytte och bombattacker mot poliser, bankers, EU-byråkrater och politiker. Man fantiserar om militära attacker mot drönarsoldaternas baser hemma i USA. Osv.

  Det kan till och med bli så att tidsandan från åren före första världskriget får en revival: kriget som ett sätt att skapa en högre mening med sitt liv i en tid som domineras av ytlighet, existentiell meningslöshet och tomhet.

  Jag hoppas verkligen att jag har fel om detta scenario.

  /En annan anonym

  SvaraRadera
 7. "Vad händer med ett samhälle där människor som inte gjort någon annan förnär tillrättavisas, motas bort eller i värsta fall straffas?"

  A true Mormon society får vi då.

  SvaraRadera
 8. OWS är inga fredliga protester. Det är samhällsfientliga och samhällsomstörtande marxistiska misantroper som inte har sökt tillstånd för sina idiotiska protester. reaktionen på ohörsamhet mot ordningsmakten heter batong i alla länder även i ordförande Maos idealstat.

  De och deras "lösningar" är en del av de ekonomiska problem vi ser i västvärlden idag. OWS är inget legitimt argument för nånting, möjligen på ett personligt plan kan deras utseende och uttryck vara androm till varnagel för hur illa det kan gå om man skiter i allt och gapar med munnen åt Staten som en övergiven fågelunge.

  SvaraRadera
 9. Varför gör de inte på det här viset från början? Det verkar ju finnas lagar som det går att komma åt upphovsinkräktarna med.

  http://blog.heritage.org/2012/01/20/the-right-way-to-fight-piracy-and-the-wrong-way-to-defend-network-freedom/

  DOJ:
  http://www.justice.gov/opa/pr/2012/January/12-crm-074.html

  SvaraRadera
 10. Ett argument för intellectual property theft: http://ricochet.com/main-feed/The-best-argument-ever-for-intellectual-property-theft

  SvaraRadera
 11. Vad är fel på Blondinbella?

  SvaraRadera
 12. Vad är fel på Blondinbella?

  SvaraRadera
 13. Du anonyme dirrboll, sluta lyssna på alex jones, det verkar inte vara bra för dig. Dessutom, eget beröm luktar illa.

  SvaraRadera
 14. Jag håller med om att det är oroliga tider och att centrumet för detta är USA, vilket är helt naturligt då USA har varit det kulturella och ekonomiska centrumet i över 60 år. T.o.m. det mesta av USA kritiken och de flesta av de knäppa konspirationsteorierna kommer från USA.

  Som jag ser det har inte USA några starka fiender ute i världen som skulle kunna besegra dem utan det som håller på att fälla supermakten och göra den till en stormakt är interna problem med kortsiktighet, girighet och politiska låsningar. De har på egen hand vandrat in i en kulturell återvändsgränd. Förhoppningsvis kan de vända den utvecklingen, de har mycket djäklar anamma i sig.

  Det som oroar mig är hur folk kommer att reagera på alla brutna löften när ekonomins fysiska begränsningar i oljetillgång osv gör att vi inte längre kan ha en rejäl allmän tillväxt i alla länder. Folk kommer inte att få sina pensioner, besparingar och fonder kommer inte att behålla sina värden, det blir ingen löneutveckling uppåt, barn blir fattigar än sina föräldrar. Samtidigt måste det ovillkårligen sparas in ännu mera för att kunna investera för att ha en ekonomi för nästa generation och det kommer som vid alla omvandlingar att skapas nya förmögenheter och maktcentrum som kan bete sig mer eller mindre städat.

  Så jag antar att de närmaste decennierna kommer att ge mycket stora spänningar i samhällena och börja påminna om hur det var för ca hundra år sedan. Ett sätt att reagera på ett sådant tryck är att lägga locket på och göra det till en tryckkokare och det är en rimlig tolkning av polisstatstendenser.

  Ett exempel på hur en mäktig grupp kan reagera på att fundamenten för deras förmögenhet och makt rämnar är upphovsrättsindustrin. Fler grupper kan försöka göra motsvarande när samhället förändras så deras maktbas försvinner. Det här är farligt om det konserverar samhällen så nödvändiga förändringar skjuts upp medan oljan sinar, klimatet förändras och andra länder bygger upp konkurrenskraft. Det är extremt farligt om det bryter ner samhällsinstitutioner som demokratins institutioner.

  När det gäller själva polisarbetet vill jag ha mer poliser, helst kommunal polis, snabbare fungerande rättsväsende, fungerande militärt försvar och FRA då det behövs för att hålla nere brottsligheten och skydda mot andra stater om de brakar ihop och försöker utpressa oss eller värre. Det skulle fungera ännu bättre om brott utan offer avkriminaliserades vilket är politiskt känsligt och en del av det skulle inte jag vilja se men är verkligheten sådan blir den inte bättre av att det förnekas.

  Det gäller att hålla ihop samhället så statens våldsanvändande institutioner som ska se till att staten har våldsmonopol och leverera lugn och ro för alla inte blir en värld för sig som är skild från vardagen och folk i allmänhet.

  Samhällen som inte kan hålla ihop borde riskera enorma problem under en epok med krympande ekonomi. Där finns problemet med ett EU som går för långt i federalistisk riktning och åtar sig fler funktioner än det kan sköta, hur skall det överleva misslyckandet?

  SvaraRadera
 15. "...vilket är helt naturligt då USA har varit det kulturella och ekonomiska centrumet..."

  Varit? Jisses ...

  SvaraRadera
 16. e/LD, nu håller den ekonomiska makten på att förflyttas från USA till Kina. USA fortfarande större mätt i BNP men under nedgång, Kina är under uppgång och deras reala ekonomi som producerar saker som man kan ta på är större än USA:s. De flesta som dyrkar makt uppvaktar Kina vilket ger Kina makt och det blir vartefter en självuppfyllande profetia.

  Amerikanarna är bättre än Kineserna på att åka bil fram-och-tillbaka, konsumera och kreativt intellektuellt arbete. Det senare kan dock vara en självgodshetsillusion, samma saker har sagts om den kopierande japanska industrin innan den vart världsledande och det tog en tid av rikedom innan många började uppmärksamma japansk kultur.

  Jag hoppas innerligt att vi inte börjar följa efter kinesisk ledarskapsstil när de blir ett dominerande land.

  SvaraRadera
 17. Ja, det enda jag kan säga dig är att Kinas ekonomi är en komplett ekonomisk luftballong av historiska och gigantiska mått och av aldrig skådat slag.

  Är du medveten om de tiotals miljonstäder de bygger årligen runt om i Kina ... där ingen bor, de står tomma ... >>> http://www.youtube.com/watch?v=OvxiRpnuKvE

  Här är en åsikt >>> http://www.marketoracle.co.uk/Article12899.html

  Här en annan åsikt om Kinas ekonomi >>> http://www.marketoracle.co.uk/Article12899.html

  Har man detta i åtankarna skall man inte oroa sig så mycket för nån slags framtida kinesisk ekonomisk hegemoni och kulturellt övertagande i global skala.

  SvaraRadera
 18. "... i åtanke", ska det vara. Det man möjligen kan oroa sig över vad som händer när allt så att säga faller ihop.

  Att hålla på och bygga städer som ingen bor i och sen demontera dem i en evig cykel, för att visa fram snygga tillväxttal ett snyggt BNP för omvärlden, är inte sunt och kommer att avslöja sig ... tids nog.

  SvaraRadera
 19. Det här stärker inte heller dina teorier om Kinas framtid >>> http://www.moneymorning.com.au/20111006/why-chinese-monetary-planning-means-more-volatility-for-you.html

  SvaraRadera
 20. När den kinesiska ballongen smäller har de bara gott om hus, något hundratal miljoner högutbildade eller mycket skickliga människor och världens största produktionsapparat för fysiska prylar. Det de kommer att ha brist på är mat, olja och div råvaror. Kineserna kan klara sig bra beroende på hur de hanterar en sådan krasch.

  Det amerikanarna har när deras ballong spricker är tekniskt kunnande, hyfsad industri, populärkultur, mat att exportera, djävlar anamma och den frihet som de har kvar efter att deras säkerhetsnoja och advokatstyrda politik har löpt amok. Amerikanarna kan klara sig bra beroende på hur de hantera en sådan krasch.

  Jag är mera orolig för USA eftersom jag och vi är mera beroende av USA och jag känner till mer om hur skadliga amerikanska intressen påverkar oss negativt.

  Hur vi i Sverige klarar en ekonomisk krasch tror jag hör ihop med hur vi vårdar vår frihet och demokrati och hur mycket vi vågar investera för framtiden. Jag vet mer om de troligtvis rimliga fysiska investeringarna, politiker som Hax vet mer om frihetsfrågor, så jag sitter och längtar efter Betong & Bohman...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.