2012-01-23

Megaupload: Vad händer egentligen i molnet?


Jätterazzian mot fildelningssiten Megaupload reser viktiga frågor.

Om jag förstår rätt har Megaupload faktiskt varit angelägna om att plocka bort upphovsrättsskyddat material – när de har fått påstötningar om detta. Frågan blir då om det är så smart att ge sig på dem som ändå försöker sköta sig.

Men, över till de mer principiella frågorna...

För många mindre artister, band, filmare och författare är tjänster som Megaupload en viktig kanal för marknadsföring. Denna kanal stryps nu – på order av nöjesindustrins Big Business. Det känns... osnyggt.

Megaupload innehåller – som den molntjänst det är/var – oerhört mycket material som inte är upphovsrättsskyddat. Och mycket annat som lagts upp med upphovsmannens godkännande eller goda minne. Dessa filer är nu oåtkomliga och befinner sig, juridiskt sett, i limbo. Detta kan bli väldigt besvärligt för många privatpersoner, organisationer och företag.

På det hela taget känns det som om hela idén med molntjänster punkteras. Hur kan man veta att den amerikanska nöjesindustrin inte en dag kräver att Telias molntjänster eller Dropbox skall stängas ner? Vem vågar lita på molnet? Och vem har rätten till de filer vi lägger där?

Uppdatering: Hela moln-branschen ställs nu plötsligt på huvudet.

23 kommentarer:

  1. Ja, det är viktiga frågor. Framtiden tillhör onekligen molnet - har man väl tagit steget vill man inte tillbaka.

    Men en nödvändighet är mindre, privata moln som man har på sin egen server.

    Dropbox et al - aldrig.

    SvaraRadera
  2. Jag har mina foton på en extern hårddisk. Skulle inte ens aktivera Ubuntu One. (ligger hos Amazon)

    SvaraRadera
  3. Verkar som om det privata molnet snart kommer vara enda alternativet:

    http://torrentfreak.com/cyberlocker-ecosystem-shocked-as-big-players-take-drastic-action-120123/

    SvaraRadera
  4. "Om jag förstår rätt har Megaupload faktiskt varit angelägna om att plocka bort upphovsrättsskyddat material – när de har fått påstötningar om detta."

    Nej det har de då verkligen inte, har du läst åtalet?

    http://nejtillpirater.wordpress.com/2012/01/21/pirate-bays-overman-megaupload-har-slackts-ner/

    SvaraRadera
  5. Nu får alla gå tillbaka till torrents. Bra. Då går det snabbare att tanka.

    SvaraRadera
  6. De klantade sig som fan, och gjorde medvetet saker för att underlätta uppladdning av piratmaterial. Därtill så tog de inte bort data, utan bara LÄNKAR, när de fick DMCA-notices. När de däremot tog bort annat (barnporr t ex) tog de bort data också - så det var inte direkt att de inte KUNDE ta bort piratgrejer, bara att de inte ville.

    Mera: http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/oouwm/can_someone_explain_why_the_megaupload_takedown/

    Jag är väl lika mycket pirat som de flesta på den här bloggen, men... nej, de klantade som fan, belönade de som laddade upp piratmaterial (på ett extremt uppenbart sätt), använde själva sidan till piratkopior m.m... Inte undra på att de åkte fast.

    Sedan är väl själva åtalet helt åt helvete eftersom de inte var baserade i USA, men det är en annan fråga som inte att göra med om de är oskyldiga eller inte.

    SvaraRadera
  7. OK - lite motstridiga uppgifter där.

    Men det ändrar inte faktum att detta är ett juridiskt träsk, där enskilda och laglydiga medborgare drabbas.

    Plus att vi just nu ser molnbranschen dö framför våra ögon.

    SvaraRadera
  8. Molnbranschen kommer knappast att dö, den kommer bara att behöva saneras och regleras lite, det är ofrånkomligt.

    Jag använder själv Dropbox pro som är en alldeles utmärkt tjänst, dock tar jag ansvaret för mina egna filer och delar inte ut dem vitt och brett.

    Molntjänster kommer att kräva hårdare reglering, typ att alla användare måste registrera sig och identifiera sig via VISA-kortnr eller motsvarande så att personen kan hållas ansvarig om det skulle uppdagas att man sysslar med något brottsligt. Detta kommer nog f.ö. även gälla många andra nätbaserade tjänster. Ju mer ansvar man lägger på tjänsteleverantören, desto mer kommer de att kräva av användarna. Detta är i grunden bra och påverkar inte laglig användning.

    SvaraRadera
  9. Där dog anonymiteten på nätet. Nejtillpirater kan öppna skumpan.

    SvaraRadera
  10. Skummade igenom artikeln på torrentfreak, den tanke som slog mig var att någon sas. namnkunnig person måste fråga de legitima företagen varför de inte gjort något för att dämpa nöjesindustrins framfart. Det håller inte längre att en liten klick nördiga privatpersoner vädrar åsikter på bloggar, det måste börja bli rejält obekvämt att hacka på hederligt folks göranden och låtanden.

    -steelneck

    SvaraRadera
  11. Att Megaupload försvinner är väl ingen enrom förlust i sig egentligen. Sättet det försvinner på är självklart tragiskt.

    Varför är det så farligt att människor lyssnar på deras musik? Är den så dålig att man måste framtvinga brist genom överpriser för att några få människor ska köpa den alltså?

    Men hur ska artister livnära sig?

    Man är ingen artist om man inte uppträder. Det är uppträdanden som artister ska tjäna pengar på. Vare sig det är livekonserter eller konserter via internet. När konserten är över är det slut på intäkter och det är dags att börja planera för nästa konsert.

    SvaraRadera
  12. @Nejtillpirater

    Jag håller med om att åtalet visar att de som är inblandade i The Mega Conspiracy aktivt har begått upphovsrättsintrång. Om det verkligen är så får sedan rätten avgöra, kanske lyckas någon eller några av de åtalade att rentvå sig. Dock, när talar om att ta bort material... det låter liksom lite fel. Det borde rimligen heta immaterial. Nu vet jag inte hur molntjänster och databaser funkar, men att de består av stora datamängder begriper jag. En cd- eller dvd-skivas lagringskapacitet är en droppe i havet jämfört med ett datacenter. Det kanske inte är helt trivialt att i n t e begå upphovsrättsintrång.

    SvaraRadera
  13. "Där dog anonymiteten på nätet. Nejtillpirater kan öppna skumpan."

    Anonymiteten vad gäller åsiktsfrihet har ju knappast dött. Men möjligheterna att missbruka och gömma sig under mänskliga rättigheter för att begå brott har minskat och kommer att minska fortsättningsvis. Så visst, jag kan öppna skumpan vad gäller det senare.

    SvaraRadera
  14. @Nejtillpirater: Jag tolkar dina argument som att du skulle sluta köpa film, musik, tidningar och böcker, sluta gå på bio och inte betala för TV om upphovsrätten mjukades upp och fildelning P2P blev lagligt, att du och alla dina medmänniskor skulle bli fullfjädrade pirater. Jag bedömmer däremot att de flesta andra på något sätt är dummare än du, för vi skulle fortsätta som lydiga lättledda får att betala precis som vi gör idag när global fildelning redan är ett faktum.

    -steelneck

    SvaraRadera
  15. Bara tilfälligheter?

    Snart i en server nära dig.

    Samtidigt som razzian mot megaupload och Kim Schmitz gjordes 20 jan fick åtminstone en större amerikansk ISP dreamhost.com skälvan och sände ut varningsmejl till alla sina kunder (och de är många) om att genast byta sina lösenord.

    ... Last night we detected some unauthorized activity within one of our databases. While we don’t have evidence that customer passwords were taken at this time, we’re forcing a change out of caution. Please login to our web panel and change any passwords you may have with us. We’ll keep this post updated as we get more information.

    Dreamhost's CEO Simon Anderson förklarar närmare.

    Att FBI och andra intressenter under en längre tid dessförinnan har trålat igenom deras servrar är tämligen uppenbart.

    SvaraRadera
  16. Till skillnad från torrents så har ju Megauploads egna servrar enligt åtalet varit lagringsplats för skyddade filer. Det är ju kategori 1A. Medhjälpsansvaret är solklart.

    Och att man betalar folk för att ladda upp är ju ren anstiftan. Jag har svårt att se att det där någonsin kan vara annat än olagligt.

    Jag tror inte det här fallet lämpar sig för en principdiskussion om vare sig ansvarsfrihet för molntjänster, eller proportionerligt ingripande.


    Däremot kan detta vara en påminnelse om att molnet inte är som din hårddisk hemma. Det man lagrar i molnet kan någon annan bereda sig tillgång till. Det kan ju vara värt att tänka på.

    SvaraRadera
  17. några mindre ställen har börjat blockera ip-adresser från usa

    SvaraRadera
  18. Megauploads grundare gripen av FBI i Nya Zealand. FBI beslagtog lyxbilar, bla bla bla.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14252266.ab

    Hur i h-e kan FBI tillåts genomföra SWAT-attacker i andra länder?

    Varför agerar NZ som en lydstat?

    SvaraRadera
  19. @Putte

    Det där är en fråga om mediebild. Troligtvis var det den lokala polisen som gjorde jobbet med en observatör från FBI ett par hundra meter bort.

    På så vis kan FBI säga att man varit med om gripandet...

    SvaraRadera
  20. Om det är någon tröst så tror jag nejtillpirater är en ganska ensam person :) Då är det ju bra att hon/han får prata av sig lite här.

    SvaraRadera
  21. Detta är en ganska intressant länk om fallet..
    Speciellt för de som tänker på att de inte tog bort filer utan bara länkar.
    http://www.techdirt.com/articles/20120120/00373617487/article_main.php?sid=20120120/00373617487

    SvaraRadera
  22. Naturligtvis plockade man ut en fildelare med skitigt CV som tjänat massor med pengar för detta symboliska tillslag. Om de ensamstående mammor i förorten som råkar illa ut när fildelningspolisen rycker ut talar man inte alls om.

    SvaraRadera
  23. Det här är varför det går på detta viset:

    Dropbox Accused Of Misleading Customers On Security (informationweek.com)

    Encryption Problems with Cloud Services

    - bra hjälp att förstå molnsäkerhet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.