2012-04-19

En "Patriot Act" för EU?


Det surras så mycket om så mycket i Europaparlamentet. Ibland vet man inte riktigt vad man skall tro.

Det senaste är att allt fler – i mycket allmänna ordalag – talar om att EU planerar att införa något slags sammanhållen "säkerhetslagstiftning". Vissa talar om detta som en europeisk motsvarighet till USA:s Patriot Act.

Om det är så, då är det knappast överraskande. Och om man ser till omfattningen av det lappverk av övervakning, kontroll och terror-motiverade regler som finns i EU – då skulle man kanske kunna säga att vi snart är där ändå.

Och vissa EU-länder, som Storbritannien, är möjligen redan där.

Jag skall rota vidare i saken. Men vi kan väl ha lite grupparbete? Är det någon som hört något konkret? Något icke-konkret? Några ledtrådar?

Man skulle i och för sig kunna diskutera vad som är bäst – ett ogreppbart lappverk av regler och system eller ett sammanhållet regelverk som i vart fall går att överblicka, så att man vet var man skall sätta in kritiken.

Hur som helst. Om det ligger något i detta, då kan man nog utgå från att det drar ihop sig till Den Stora Striden om övervakningsstaten och kriget mot terrorn.

6 kommentarer:

 1. Kriget mot terrorn = Kriget mot medborgarna

  SvaraRadera
 2. Mmmm, jag tror det blir svårt att baxa igenom en sammanhållen lagstiftning, för det blir så uppenbart hur mycket övervakning som pågår.

  Som när man försökte få medborgarna att svälja en konstitution för Europa. Det gick ju sådär.

  SvaraRadera
 3. Men det är inga problem! Kom igen nu, det finns ju flera olika strategier att använda sig av om man vill (vilket politiker uppenbart vill).

  Antingen så låter man överhuvudtaget bli att fråga folket vad det tycker. Ungefär som Sverige gjorde om den nya EU-konstitutionen. Eller om nu landets grundlag kräver en folkomröstning (hemska tanke) - så frågar man om och om igen, hotar och lovar, ljuger och far med osanning tills man får det svar man önskar.

  Det finns inga problem för politiker - bara möjligheter! :)=

  SvaraRadera
 4. @Johan Tjäder

  Men det fick man ju, den kallas för Lissabonföredraget.

  SvaraRadera
 5. "Och vissa EU-länder, som Storbritannien, är möjligen redan där."

  Japp. Även om det finns många fördelar med att bo i Storbritannien (som jag gör) så är det bara att inse att det mesta blir acceptabelt om det syftar till (eller påstås syfta till) att bekämpa pedofiler eller terrorister i UK. London-OS i sommar kommer nog att bli en orgie i paranoida polisinsatser. Jag känner folk som har blivit försenade till jobbet både en och två gånger redan p.g.a. att polisen har stoppat kollektivtrafik p.g.a. terror alert.

  SvaraRadera
 6. Det är bara låta förslaget ligga på is tills det sker ett större terrordåd någonstans i Europa och driva igenom det direkt efteråt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.