2012-04-19

Europaparlamentet sa ja till PNR-avtalet

Ledamöter i Europaparlamentet markerar mot PNR-avtalet

Europaparlamentet har just röstat om avtalet mellan EU och USA om flygets passagerardata – PNR. Avtalet går ut på att EU kommer att lämna ut rätt omfattande och detaljerade data om flygpassagerare till amerikanska Department of Homeland Security.

Som väntat biföll man avtalet, med rätt tydlig majoritet. Tyvärr.

Röstsiffror: 409 för, 226 mot och 33 avstod.

PNR-avtalet lever inte upp till EU:s regler om dataskydd. Det går inte att påvisa att det är nödvändigt, effektivt eller rimligt. Och i förhandlingarna med USA har EU-kommissionen i princip inte lyckats få med några av de förändringar som parlamentet tidigare har krävt. Rättsfall så väl i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna som i den tyska författningsdomstolen pekar på att detta avtal är ett för stort intrång i medborgarnas rätt till privatliv. Men det spelade alltså ingen roll...

Det fanns också ett förslag om att sända PNR-avtalet till EU-domstolen för ett utlåtande om dess laglighet. Även det föll.

Se även: Medborgarrättsorganisationen AEDH:s pressmeddelande och min bloggpost från tidigare i veckan.

En röst från andra sidan: EU-kommissionär Cecilia Malmström bloggar om dagens beslut

Se även: Europaportalen

Pirate MEP:s Engström & Andersdotter

7 kommentarer:

 1. Jag förmodar att det då är okej även för Kina och Indien eller andra stater med lite muskler gentemot EU att begära detsamma. Vad är den kvalitativa skillnaden egentligen?

  SvaraRadera
 2. Hela världen är trasig. =(

  SvaraRadera
 3. Den här artikeln är lite gammal, tavla har nya ansikten men själva akten är fortfarande lika aktuell.

  http://www.expressen.se/nyheter/sextavla-med-persson-skakar-konstbesokare/

  SvaraRadera
 4. Enligt ZDF skulle man ha koll på vilken man passagerare äter på flyget. Kan någon förklara varför? Jag äter inte rött kött. Är jag misstänkt för terrorism då?

  SvaraRadera
 5. Det finns fler och fler skäl att göra som den amerikanske f.d. proffsbrottaren och guvernören Jesse Ventura och vägra flyga. Själv har jag inte flugit sedan december 2009. Det går bra att resa tåg inom Europa, och till Latinamerika går det ganska billiga färjor vid vissa tider på året när kryssningsfartygen byter hamn mellan Medelhavet och Västindien enligt en säsongsschema.

  SvaraRadera
 6. Eller snarare "ett säsongsschema" om man ska vara grammatiskt korrekt.

  SvaraRadera
 7. @Jonas

  Vilken typ av måltid är en av de uppgifter som finns i PNR och genom att spara de uppgifterna kan USA se om du kanske är militant vegan eller otäck muslim.

  Det är helt jäkla sanslöst att EU går med och accepterar detta.

  Här kan du läsa och se mera om PNR.

  Bloggen: http://hasbrouck.org/blog/archives/001855.html
  Presentationen i PDF: http://hasbrouck.org/IDP/IDP-PNR-BRU-8APR2010.pdf

  Video att ladda ner: http://www.greenmediabox.eu/ondemand/popd/embed.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.