2012-05-26

Sverige förbereder Grexit

Enligt vanligtvis välunderrättade källor håller den svenska regeringen som bäst på att förbereda sig för ett grekiskt (mer eller mindre ordnat) utträde ur eurozonen. Det är nog klokt.

Uppgifterna gör bland annat gällande att UD har en plan för att flyga hem svenskar från Grekland om det blir stökigt och kaotiskt vid epicentrum.

Det börjar bli allt mer naturkatastrof över det här.

Missa för övrigt inte Lundbäcks & Westerholms bredsida i SvD: Bryssels elit tycks ha tappat kontrollen.

Det här kan bli åka av...

16 kommentarer:

  1. Nyvalet söndagen 17 juni. På måndagen efter så...

    SvaraRadera
  2. Europa skall väl få någon nytta av alla sina nya, fina övervakningssystem...

    SvaraRadera
  3. Även britterna planerar nu för en eventuell evakuering, enligt PM.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte en evakuering handlar om att sas. skydda sina egna om det hettar till, näe om det sker så handlar det nog snarare om att tydligt signalera och markera en utfrysning från gemenskapen.

    -steelneck

    SvaraRadera
  5. Dags att börja plocka fram popcornen alltså. Det här kan bli en minnesvärd sommar. :-)

    SvaraRadera
  6. steelneck,

    är det inte märkligt då att stater som inte är med i EMU deltar i utfrysningen av Grekland.

    Sverige och Storbritannien m.fl. borde väl vara de som har störst förståelse för grekerna.

    Tristan

    SvaraRadera
  7. Men en del anser tydligen fortfarande att Sverige skall gå med i EMU. OK, jag är för en folkomröstning detta år, en avgörande folkomröstning som gäller 20 år, minst.

    Förövrigt har utfrysning av Grekland redan börjat. De borde kommit bättre i ESC.

    SvaraRadera
  8. Man vill undvika att släppa Grekland ur euron. Det kommer nämligen att bli strömhopp ut efter Grekland. Varför? Jo, för att det kommer att uppenbaras hur relativt lätt det är att greja sina problem med egen valuta och riksbank. Vi har sett det på Island, UK, Sverige osv., men med Grekland kommer det att bli en mer slående före efter jämförelse.

    Kari Lantto

    SvaraRadera
  9. Mer om Greklands dödsspiral.

    http://www.forbes.com/sites/terokuittinen/2012/05/26/the-death-spiral-of-greece/

    Läste på ett annat ställe att EU gärna vill att en exit ska bli så j-vlig för Grekland som möjligt för att avskräcka andra länder från en exit.

    SvaraRadera
  10. @Robsten

    Det var en svensk låt...

    SvaraRadera
  11. Slumpen gynnar den förberedde, som det heter i filmen.

    Kanske är det som med Lehmans att ett land måste falla innan de politiska förutsättningarna att rädda de andra uppstår.

    SvaraRadera
  12. Om Grekland bara hade behållit upphovsrätten till "Olympiska Spel" hade de nu kunnat pressa regimen i London genom att hota att dra in tillståndet dagen innan årets sådant börjar... ;-)

    SvaraRadera
  13. Vill man ta på sig foliehatten är det nästan som om man undrar om det här inte spelar rakt i bryssels händer - en europeisk kollaps, tätt följd av strikta krav på än mer överstatlighet och en total centralisering av kontrollen över nationalekonomierna i de olika EU-länderna för att "förhindra" att det händer igen skulle kunna göra "Europas förenta stater" till verklighet i ett slag.

    Nu tror jag inte på konspirationer. Men jag är rätt säker på att för vissa rätt stora delar av EU's statsapparatchiks kommer den grekiska farsen som en skänk från ovan.

    SvaraRadera
  14. SDM,

    jo, som EU-fanatikerna brukar säga, en kris ger EU chansen att flytta fram positionerna.

    SvaraRadera
  15. SDM & Anonym 10:27

    Ni har rätt och EU-eliten har ofta talat om "beneficial crises", dvs kriser som gör det lättare att föra fram den överstatliga agendan.

    Men den här krisen är nog för stor och ffa kan den röra sig för snabbt. Förmodligen är det enda sättet att rädda euron att genomföra en total fiskal union vilket kommer att innebära att EU tar över all makt. Men det går liksom inte att dölja för folken....

    SvaraRadera
  16. @ProfessorPelotard

    Jo, det talar för att krisen uppstått ur ren inkompetens utan specifik agenda bakom. Även om det inte rör makthavarna i Bryssel i ryggen om hela europa får ett stålbad så är med säkerhet alla medlemsstaternas regeringar med bekymrade.

    Den här krisen har uppstått ur blandningen skrupelfri realpolitik och otyglad handel med derivat.

    Min tanke är att man för att få med eurostaterna tvingades kohandla med åtskilligt man borde gett fan i. Och därmed menar jag inte petitesser som Frankrikes garanterade jordbrukssubventioner eller Spaniens garanterade olivförsäljning - utan om faktum att medlemsstaterna samtliga nyttjat euron som en möjlighet att skapa pengar ur intet.

    Med förutsägbar påföljd. Kollapsen av USA's finanser 2009 kom inte som en överraskning. Inte eurokrisen heller.

    Att skaka fram en fiskal union med den allt tydligare brist på kompetens som uppvisas kommer att bli svårsålt. Man ser det redan idag, hur extremistpartier blomstrar så länge de vågar säga "Ut ur EU" med samma frenesi som de brukar för resten av sin agenda. Som man tydligast av allt ser i Grekland men jag tror vi kommer att se mer av i spanien, Portugal och Irland.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.