2012-05-25

EU: Lär av historien!


EU-kommissionens ordförande har sagt att han ser EU-projektet som ett imperiebygge. Så man behöver väl knappast tveka om den megalomaniska ambitionen bland unionens ledare.

Och visst, det finns rätt uppenbara likheter med en del andra "imperier". Inte minst med den gamla öststatskommunismen. Den byggde i och för sig på en pervers överideologi, som vi inte har någon motsvarighet till i EU. Och därmed inte heller något direkt politiskt förtryck. (I vart fall inte ännu, bör kanske tilläggas.) Men i övrigt är det mycket som känns igen.

Till exempel det storhetsvansinne som yttrar sig i form av likriktning och centralstyrning. Oavsett förutsättningar, önskemål och behov skall allt fungera likadant för hundratals miljoner människor, i princip över en hel kontinent. I EU kallas detta harmonisering. Enkelt uttryckt är det åsikten att "one size fits all". Vilket ju är fel – och i långa loppet ett recept för att inget kommer att fungera någonstans.

Den gemensamma valutan, euron, är kanske det tydligaste exemplet på detta. I dag visar det sig att även Cypern förmodligen kommer att behöva akut krisstöd. I Spanien har banksektorn och regionerna stora problem och än värre problem framför sig. Portugal, Italien och Irland vinglar. Och det grekiska dramat bara fortsätter, utan att någon ens har någon idé om hur det hela kan komma att sluta. Allt på grund av en politisk ambition, som går ut på att kommandoekonomi är något bra.

Och då är euron, som sagt, bara ett av många exempel på EU:s överstatliga, politiska klåfingrighet.

För att sammanfatta problemet: EU:s politiska ledare slår sönder mångfald, alternativ och institutionell konkurrens. De ersätter dynamik med centralstyrning, där en modell skall gälla överallt. En modell som dessutom är skapad av nämnda politiker och deras funktionärer. Och eftersom politikerna och eurokraterna inte är de allvetande övermänniskor som de själva tror sig vara – så är risken uppenbar att saker och ting skiter sig. Överallt. Samtidigt.

Det går inte att undvika att dra paralleller med det gamla Sovjetiska systemet. Men vi är tydligen dömda att upprepa historiens misstag. I vart fall med dagens härskande politiska klass vid rodret.

13 kommentarer:

  1. Harmonisering för att röja gränshinder, är väl inget fel i sig? Frågan är bara, om det skall ske genom samreglering eller avreglering.
    /Anders Larsson

    SvaraRadera
  2. Visst, att till exempel containers är lika stora och standardisering som syftar till att göra varor tillgängliga på den inre marknaden har jag inget att invända mot.

    Men när man ger sig på förvaltning, skatter, regler för företagande och systemstrukturer blir det bums mycket knepigare. Speciellt som det nya ofta inte är bättre än det gamla, snarare tvärt om.

    Vad är det för vits med fri rörlighet om allt skall vara likadant överallt?

    SvaraRadera
  3. Plus att praktisk harmonisering för en inre marknad kan lösas genom mellanstatligt samarbete (EG) istället för överstatliga dekret (EU), som sagt.

    SvaraRadera
  4. ...om inte marknaden fixar det själv, vill säga.

    SvaraRadera
  5. Welcome to the Depression 2.0, bigger and meaner than ever before...

    SvaraRadera
  6. Har man inte utställningar i foajen i dödsstjärnan? Jag har skissat lite på en utställning om franska revolutionen. Någon som vet var man vänder sig för att erbjuda Eu-komplexet en sådan? Jag kommer bla. visa en fullt fungerande giljotin, vilket kan vara praktiskt att ha på plats :)

    /Smen

    SvaraRadera
  7. NWO_GMO_WHO_IMF25 maj, 2012 21:39

    Det är tyvärr skapat för att bli en likriktad superstat, sen att naiva liberaler och vänsterfolk slagits på
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Colosseum, i strasbourg:
    http://www.smev.de/flags/images/20-007b.jpg
    Det är en annan sak, som inte hör hemma med det egentliga syftet för arenan och det nya rommariket.

    SvaraRadera
  8. NWO_GMO_WHO_IMF25 maj, 2012 21:51

    Autoreply to myself, in before:

    Höhöhö, han sa ba.. att det var.. liksom.. skapat för att vara odemokratiskt.. han e.. höhö.. foliehatt!

    SvaraRadera
  9. Det byggs ett nytt EUSSR där den politiska eliten inte kan ställas till ansvar. Vår president Rumpnissen är inte folkvald exempelvis.

    Sen är det nog ingen tillfällighet att Barosso i sin ungdom var maoist.

    Det bådar inte gott för framtiden.

    BJ

    SvaraRadera
  10. Dessutom är output från dödsstjärnans korvfabrik den värsta tänkbara kombinationen av fransk och tysk rätts- och förvaltningskultur

    Den tyska kulturen bygger på rötter från Allgemeines Landrecht für die Preußischen Staaten. Denna lagbok försöker skapa ett oerhört detaljerat regelverk där man förutsett alla tänkbara situationer och eliminerat möjligheten för domare och advokater att göra tolkningar. Man vill skapa oerhört detaljerade regelverk och skapa ett välordnat, genomreglerat och perfekt samhälle.

    Från Frankrike kommer traditionen från Code Napoleon, vars grundprincip är att allt som inte är explicit tillåtet av makthavararna är förbjudet och att centralmakten har ett självklart primat att styra samhället.

    Usch!!!

    SvaraRadera
  11. @ Rebecca
    Tyskland genomgick under Konrad Adenauer som lidelsefullt hatade Preussen och ofta beskyllts för att vara Rheinlandsseparatist ett systemskifte. Byråkratin av preussisk typ levde bara vidare i DDR-staten. 1946 höll Adenauer ett historiskt tal i Köln där han skisserade inte bara Tysklands men hela Västeuropas framtid. Den nya tyska staten skulle vara federal och upprättas med det framtida skapandet av ett Europas förenta stater i åtanke. Staten fick inte dominera över individen och var och en måste få ta initiativet i tillvarons alla situationer. Den tyska ordoliberalismen och subsidiaritetsprincipen har haft stor betydelse för utformningen av EU. Att dessa idéer sedan ofta kolliderar med Frankrike och dess säregna traditioner gällande demokrati och mänskliga rättigheter, är en annan sak.

    SvaraRadera
  12. Kan du inte skriva något om Horisont 2020 och Erasmus för alla, Henrik? Du sitter ju i Bryssel och måste ha koll på dessa projekt.

    SvaraRadera
  13. Redan Gorbachev sade under tidigare år att det mest märkliga han sett under det senaste årtiondet var västeuropeiska ledares envisa framhärdande i at återupprätta sovjetunionen i västeuropa.

    Den gamle statsmannen hade rätt. Ovh folk borde ha lyssnat mer på kritiken.

    Rebecca har också rätt i sitt uttalande - EU är en ohelig hybrid där de sämsta tänkbara delarna av varje regions tankesätt och kultur fått ta överhanden som ett dominant drag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.