2012-06-09

Frankrike - Det här skall bli väldigt intressant...


Jösses!

Frankrikes nye president är ju socialist. Eller något.

Den här lönesänkningen för fat cats i statliga bolag är ju det närmaste man kan komma att giljotinera en betydande del av den franska bourgeoisien – i politisk fredstid.

N24: Frankrike chockar cheferna med drastiska lönesänkningar
Sydsvenskan: Chocksänkta löner gör direktörer mållösa

Jag är lite imponerad. Och jag funderar på vad jag egentligen tycker om tilltaget. Jag menar vi snackar ju om arroganta, välpomaderade, chaufförskörda, lyxskräddade franska chefer i statliga bolag. En beaktansvärd del av den statliga eliten. Som plötsligt finner sig stirrande in i en gevärsmynning. Det finns något tilltalande i den bilden.

När man tänker efter är detta nog ett genialt drag av Hollande. Precis innan parlamentsvalet, dessutom.

Detta kan komma att lyfta socialdemokraterna i hela Europa. Nya Socialdemokraterna. (Som för övrigt kommer att bli minst lika otäcka som alla andra, när dammet väl har lagt sig igen.)

Sossar kan vara djävulskt skickliga, när de sätter den sidan till.

5 kommentarer:

  1. klippet med Bildt och Persson är ju bara sååå bra. Jag kan titta på det hur många gånger som helst

    SvaraRadera
  2. Nersidan med den franska tilltaget är naturligtvis att det ser ut som om man bryter ingångna avtal. Och att man aldrig vet vart det leder om man får ett allmänt lynchartat drev mot chefslöner.

    SvaraRadera
  3. Intressant att se hur det slår.
    Antingen blir det som sirap i maskineriet eftersom inga chefer vill göra något jobb whatsoever med lägre lön, eller så blir det mer effektivt.
    Jag tror dock att allt som rör statligt maskineri bara kan bli bättre av att minska maskineriet.

    SvaraRadera
  4. Principen att ha ett största tillåtna spann mellan den mest och den minst betalda i en organisation är riktigt tilltalande. Trodde aldrig att man skulle få uppleva att någon satte en sådan regel i verket, det kan bli riktigt spännande att se hur det här utvecklas.
    Det trista är dock att det inte kommer att höja lönen för de sämst betalda, dessa kommer att sparkas och sedan plockar man in dem via bemanningsföretag istället, allt för att kunna höja chefernas löner igen...

    SvaraRadera
  5. Fan det skall vara HAX till att kläcka det uppenbara "nya socialdemokraterna".

    usch hur ska nu detta sluta?
    obs, ej pomaderad toppchef här

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.