EU-kommissionär De Gucht har just talat om Acta inför Europaparlamentets utskott för internationell handel, INTA.
De Guchts budskap är att även om Europaparlamentet säger nej till Acta, så kommer man att att invänta EU-domstolens utlåtande. Om detta utlåtande inte uttryckligen underkänner Acta - då kommer kommissionen att lägga fram avtalet för Europaparlamentet en gång till.
Enklare uttryckt: Kommissionen kommer inte att betrakta ett nej till Acta i Europaparlamentet som ett slutligt nej.
Det är lite som när Irland folkomröstade om Lissabonfördraget - röstar man "fel" då får man rösta om och om igen, tills man röstar "rätt". Med skillnaden att det denna gång inte är en medlemsstats medborgare, utan de folkvalda i Europaparlamentet som förväntas lära sig veta hut.
Arrogansen.
Pirate MEP Christian Engström kommer med en snabb kommentar... "De kan återkomma hur många gånger de vill. Det blir ändå ett nej. Vi är här efter valet 2014 också. Och då kommer vi att vara ännu fler pirater här i Europaparlamentet."
Nu siktar vi på voteringen i INTA kl 10 i morgon bitti.
För det första kan man mycket väl säga nej till Acta på politiska grunder - eftersom man tycker att avtalet är dåligt - oavsett om domstolen så småningom kommer fram till att det är förenligt med EU:s fördrag eller ej.
För det andra är frågan om att invänta EU-domstolens åsikt bara ett sätt att förhala frågan, i förhoppning om att motståndet skall svalna. När de gröna och piratpartiet i flera års tid ville att Europaparlamentet skulle sända Acta till EU-domstolen, då blev svaret hela tiden ett tvärt nej. Inte en chans. Sedan svängde frågan till att se ut som om Acta kommer att falla. Då sände kommissionen plötsligt Acta till domstolen. Och nu tycker EPP, ECR och kommissionen alltså plötsligt att den rättsliga prövning som de tidigare absolut inte ville gå med på är det viktigaste i hela världen... Trovärdighet, någon?
Vilka svenskar får rösta imorgon?
SvaraRaderaJag har sagt det förr och jag säger det ingen, EU är gjort för att vara odemokratiskt och riggat från början.
SvaraRaderaSäger det _igen_ skulle det vara.
SvaraRaderaPS:
Hoppas svenska PP kommer in efter 2014 för att hålla rent hus från den värsta skiten.
Är det på det viset att EU-kommissionen är köpt?
SvaraRaderaHar ministrarna blivit lovade att få topp-jobb, som i andra sammanhang inom den industri som finansierar ACTA-lobbyin?
För oavsett vilken politisk bakgrund man än har, så kan man inte tycka att ACTA är bra.
Ja, mutkolvar är de enda som kan tycka ACTA är bra.
Lakritsbiten:
SvaraRaderaFjellner är tvungen att vara i Sverige (av giltiga skäl) i morgon. (Men som EPP:s skugga skulle han ändå rösta med kommissionen.) Amelia är suppleant och kommer garanterat att rösta nej, om hon blir tjänstgörande. Och det var svenskarna.
Man kan med till visshet gränsande sannolikhet anta att EFD/UKIP kommer att rösta med oss, för ett nej.
En twist...
SvaraRaderaSossarna tänker rösta mot ACTA. Men en av deras ledamöter har blivit minister i Frankrike.
Nu driver EPP linjen att man inte skall få ta in en suppleant för honom - på grund av att någon ordinarie efterträdare ännu inte har utsetts...
Hur svårt kan det vara att flyga in en fransk minister för en förmiddag? Det vore ju dessutom ett sätt för Hollandes regering att knäppa Sarkozy på näsan (jag antar att Sarkozy var en av de som ville ha ACTA, han känns som den typen).
SvaraRaderaFy tusan vilken soppa det verkar vara.
SvaraRaderaBra att ni försöker hålla koll där borta!
mvh
ANNM
SvaraRaderaDen franska ministern har naturligtvis avgått som ledamot av Europaparlamentet.
Vad är det för mutkolvar som sitter i EU-kommisionen? Finns det någon demokratisk process som väljer kommisionärer? Har svårt att tro att deras engagemang i ACTA och annat som gynnar särintressen, enbart beror på deras egna privata övertygelse.
SvaraRadera