2012-08-14

Storebror blir större...


Wired kommer med oroväckande nyheter från USA...

"A federal appeals court on Wednesday said the authorities do not need a probable-cause warrant to track a suspect’s every move via the GPS signals emitted from a suspect’s mobile phone."

Och Slate har denna nyhet "How Governments and Telecom Companies Work Together on Surveillance Laws."

i09 kan man läsa följande "Wikileaks reveals “TrapWire,” a government spy network that uses ordinary surveillance cameras."

Även Wired följer upp om TrapWire "It’s Not the Surveillance, It’s the Sleaze."

Samtidigt meddelar The Guardian att den brittiska polisen skall börja outsourca polisutredningar till säkerhetsföretaget G4S (gamla ABAB).

Man kan få nattsömnen förstörd för mindre.

14 kommentarer:

  1. Internet har ju varit fantastiskt till att krympa världen. Det är först nu vi börjar se biverkningarna. Det går inte längre att hålla staten på betryggande avstånd.

    /Smen

    SvaraRadera
  2. "GPS signals emitted from a suspect’s mobile phone."

    ...errr, what? En mobiltelefon skickar inga GPS-signaler...

    SvaraRadera
  3. Mr Unknown: Jag tänkte också det. Så kan det inte gärna gå till. Däremot kommunicerar väl telefonen regelbundet med basstationer, vilket bör ge en grov uppskattning av var den befinner sig. Kanske är det det man menar. Eller tänker man att telefonen själv ska ta reda på sin GPS-position och tala om den på något sätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta en titt på tillåtelsen i dina appar. Om du har tillåtit fine positioning i exempelvis google maps så är det i sak enbart för myndigheterna att begära ut den infon.

      Det sagt är den vanliga positioneringen långt mer vanlig. De flesta personer har inte sin GPS påslagen annat än när de använder navigator...

      Radera
    2. Jon Severinsson17 augusti, 2012 22:06

      Sedan några år tillbaka kräver FCC att alla nya mobiltelefonmodeller ska ha en inbyggd GPS-mottagare och förmågan att skicka positionsinformation vid förfrågan från basstationen, annars blir de inte godkända för användning i de amerikanska mobilnäten. Detta krav gäller även för dumbphones utan något navigator eller liknande app.

      Funktionaliteten är primärt till för att automatiskt ge 911-operatörer positionsinformation vid nödsamtal, men kan även användas av polis som vill spåra en mobiltelefon.

      Radera
  4. Den här skitet finns i nästan 150 MILJONER mobila enheter, Carrier IQ

    Möjligheterna är obegränsade vad man kan göra med den info som samlas in, Carrier IQ Technology (pdf)

    SvaraRadera
  5. Basstationen vet avståndet (pingtiden) och inom vilken båge (oftast 120 grader) som mobilen befinner sig, detta med en mast.

    SvaraRadera
  6. Varför får jag känslan att samhället kräver exhibitionistiska anlag av mig?

    Är det alla övervakningskameror och FRA?

    Äsch, skit i det! Jag glor nog istället på lite folk som frivilligt blir utskällda i något matlagningsprogram, visar upp sig för en skitviktig trehövdad domarpanel eller knullar lite i Big Brother.

    SvaraRadera
  7. Rubriken om telefonfallet i USA håller inte tycker jag.

    Den person som bar på telefonen var redan misstänkt för brott och polisen hade redan tillstånd att begära ut information från operatören.

    Frågan här är om det därmed är automatiskt tillåtet för polisen att ta reda på var telefonen befinner sig, eller om det krävs ytterligare ett tillstånd för detta. Jag tycker det är onödigt.

    SvaraRadera
  8. Det här med G4S känns ju extremt betänksamt. Inte bara för att det är ett privat bolag, utan för att det inte är helt ofarligt att gå runt och knacka dörr - särskilt inte om syftet är att utreda brott.

    En polisman är tränad att skydda sig och åtnjuter åtminstone någon respekt hos allmänheten. G4S-personal som frågar efter vittnen kan nog lätt få på käften.

    Högst olämpligt.

    SvaraRadera
  9. Däremot kan man ju med fog fråga sig om det inte går att stöjda polisens arbete bättre genom att man har gott om civil personal inne på polishusen. Om man nu ändå tänker anlita folk så kan man väl börja där.

    SvaraRadera
  10. apa tycka, apa skriva15 augusti, 2012 21:13

    G4S-personal som frågar efter vittnen kan nog lätt få på käften.

    "...och därför måste de förbjudas att göra detta, för sin egen säkerhets skull."?

    Så länge ingen tvingas att ta jobb hos G4S tycker jag det bör vara upp till enskild individ att avgöra om riskerna är värda det. Det där är inte problemet med det här.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och i Storbritannien ska staten bygga upp en egen trafikdatabas över all inhemsk trafik (telefoni, e-post och hemsidebesök). http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/joint-select/draft-communications-bill/news/call-for-evidence/

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.