2012-09-11

EU reglerar vidare...


EU har planer på att följa Australiens exempel, vad gäller att lagstifta om "neutrala" cigarettpaket. Och man kan tycka att det är märkligt att förbjuda företag att exponera sina egna varumärken på sina egna, lagliga produkter.

Men det stannar inte där. Jag har just fått ett tips om att EU även funderar på att tvinga fram "plain packaging" vad gäller alkohol och fet mat. (Eventuellt även för kosmetika, upptäcker jag när jag börjar luska i saken.)

Man upphör aldrig att förvånas.

Tydligen är det DG SANCO som jobbar med detta inom kommissionen. Och även Europaparlamentet tycks vara på väg att plocka upp frågan. Detta får vi gräva vidare i.

15 kommentarer:

  1. Politiker utan gränser.

    Trodde det var ett skämt, men.....

    SvaraRadera
  2. Möjligtvis alkohol, men fet mat..det är ju enbart fel för det är betydligt mer komplicerat än så.

    SvaraRadera
  3. Ser inte direkt problemet. Visst går jag hellre omkring med ett paket cigg utan äckliga bilder men tycker inte direkt att det kränker mina eller företagets rättigheter någonstans. Så länge jag har rätten att köpa och företaget rätten att sälja så är jag nöjd.

    Men givetvis är det beklagligt om det enbart sker av moraliska skäl, förhoppningsvis finns det riktig folkhälso-forskning bakom som visar att det minskar försäljningen och 'nyrekryteringen'.

    SvaraRadera
  4. Vad har har hört har kommissionen väldigt svagt stöd för just plain packaging för tobaksprodukter. Men du kanske vet mer om det?

    Hur skulle det vara möjligt att få igenom plain packaging på alkohol då? Jag tänker på frankrike och dess vin och sprit t.ex.

    SvaraRadera
  5. Så typiskt, det där med fet mat.

    I femtio år har matvaruindustrin propagerat för att vi skall äta deras utspädda produkter, med tillsatt stärkelse och artificiella smakämnen. Allt med livsmedelsverkens i allsköns länder goda minne.

    Om vi i stället fick stora varningsskyltar på allt som innehåller tillsatt socker -- enbart där för att vi skall bli tillvanda -- så hade det varit en välgärning.

    SvaraRadera
  6. När kommer plain packaging för politiker? Det är ju långt mer skadligt än rökning och fet mat. Dessutom saknar de värdefulla varumärken i stil med Camel.

    SvaraRadera
  7. Jag tyckte vad de beslutade i Australien var jättekul.

    För jag tänkte tanken, vad är nästa steg efter cancertumör-bilder på paketen när man upptäcker att de inte funkar? Jo, istället för en liten papperskartong omkring cigaretterna så får man dem i en plastburk som ser ut exakt som en tumör!

    När inte plastburken heller funkar, vad är nästa steg för att öka realismen? Glasampull som rymmer fem cigg inkörda i en grislunga kanske?

    När inte det heller funkar... ;)

    SvaraRadera
  8. Skulle vilja påstå att det är snudd på olagligt att manipulera ett företags förpackningar. Med vilken rätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med all rätt skulle jag vilja säga. Företag har inga naturliga rättigheter. De får göra det samhället låter dem göra, inget mer och inget mindre.

      Radera
  9. Traditionellt har frågor just kring t.ex. alkohol, rökning eller sex varit en ständig källa till konflikt mellan det frikyrkopuritanska Sverige och den lutherskt högkyrkliga eller katolska kontinenten, där den svenska staten bl.a. bedriver lobbyverksamhet för att exportera sexköpslagen och Systembolaget till resten av EU.
    Har du någon koll på var dessa initiativ kommer från, HAX?
    Det hade varit trevligt med en lite mer balanserad bild av dessa processer, än att EU är ont och Sverige är gott.

    SvaraRadera
  10. Usch, vilken obehaglig bild på paketet. Jag tror jag behöver en cigg för att lugna mig. ;)

    SvaraRadera
  11. Tillverkarna av eleganta cigarettetuier lär ju iaf få sina bästa dagar sedan 50-talet. :-)

    SvaraRadera
  12. Det kanske är nästa steg i EUSSR-projektet. Precis som i Sovjet ska det framöver i alla fall se ut som att det bara finns en sort av varje slags produkt. När folk vant sig vid det på rök, mat och dryckes-varor så kommer det till kläder, telefoner, pennor och allt annat.

    Sen vänjer sig folk vid det. "Man får ju ändå köpa vilken telefon man vill". När alla vant sig, så kan man lättare börja plocka bort och förstatliga företag, ingen märker nån skillnad ändå. Sen finns det bara EU-ägda fabriker med produktionsmål bestämda av en kommitté utsedd av kommissionen.

    Hu.

    SvaraRadera
  13. För en svensk folkhemsinvånare med en betydligt öppnare och friare arbetsmarknad, alkohol i närbutiken och bordeller runt gatuhörnet i Öresundsregionen, är det svårt att inte tänka på skämtteckningar som denna, betr HAX svart-vita bild av det antidemokratiska EU contra Sverige:
    http://halsingen.files.wordpress.com/2011/09/ethnocentrism.jpg

    SvaraRadera
  14. Helt otoligt. Man kan ju tänka sig att försäljningen av tjusiga cigraettfordral och karaffer går upp när staten bestämmer hur förpackningarna ska se ut. Dags att starta firma!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.