2012-11-23

Piratpartiets frihetliga humanism


Det är intressant att se hur ett nytt politiskt parti finner sin själ.

Jag skall erkänna att jag har haft mina funderingar om vart Piratpartiet kommer att gå, i takt med att man utvecklas och höjer blicken. Speciellt som (pp) är ett parti som lockar väljare från både höger och vänster.

Svaret är att det verkar gå alldeles utmärkt: Det vi ser växa fram är en frihetlig humanism som känns både spännande, smakfull och rimlig.

Piratpartiets breddningsarbete i sakfrågor bedrivs på två sätt.

Dels brainstorm på breddningsbloggen där i princip vem som helst får föreslå vad som helst. Och visst, där har det funnits en del idéer och förslag som på ett onödigt sätt expanderar den politiska makten. Men det är som sagt bara enskilda medlemmars idéer som bollas mot det planket.

Besluten om vad (pp) skall tycka – de fattas på medlemsmötet på nätet. Och där tycker jag att man i allt väsentligt har lyckas växa på ett naturligt sätt, utifrån de grundläggande piratfrågorna istället för att springa iväg och tycka en massa saker om ditt och datt bara för att man kan.

Piratfrågor som internets frihet, upphovsrättsreform, rätten till privatliv, transparens, medborgerliga fri- och rättigheter och rättsstat är naturligtvis fortfarande kärnan.

Men med varsam hand har man byggt på med saker som växer fram naturligt ur Piratpartiets grundläggande förhållningssätt. En drogpolitik som vill hjälpa missbrukare istället för att straffa dem – och som lyfter rättssäkerhetsaspekten, till exempel. Plus en rimlig EU-kritik som jag tror ligger rätt så mycket i linje med vad svenska folket tycker.

Sedan finns det saker som är så naturliga i (pp) att de inte ens behöver diskuteras. Som lika rättigheter och en human flyktingpolitik.

Piratpartiet är i dag det enda svenska politiska parti med folkvalda representanter som mer spelar på den lodräta axeln i det politiska spektrat – den mellan frihet och det auktoritära – än på den som går mellan höger och vänster. Det är en oerhört viktig sak att föra in detta perspektiv i svensk politik. Och det känns uppfriskande.

Frihetlig humanism kommer att visa sig vara en utmärkt grund att bygga ett parti på.

7 kommentarer:

 1. Låter bra det där!

  Ett koncept som jag lätt kan skriva under på.

  SvaraRadera
 2. Frihetlig humanism? Det låter i alla fall bättre än frihetlig socialism, eller är det Newspeak, månntro? ;-)

  /noone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, enligt newspeak så betyder frihetlig humanism "fler batonger och massövervakning" - enligt Johan Pehrson (FP).

   På vanlig hederlig svenska defnieras frihetlig humanism som något helt annat.

   Radera
 3. Jag röstade på PP i EU-valet av en endaste anledning, att du Hax jobbar åt dom. Att det ger dig & oss andra en unik inblick i en värld som annars är stängd för oss vanliga dödliga.

  SvaraRadera
 4. Det är bra att du är positiv. Om detta sprider sig kanske vi skipper sådana fånigheter som psykundersökning i skolan och helt skattefinansierad kollektivtrafik har i Stockholm.

  SvaraRadera
 5. Drogutspel av det liberalare slaget i SvD idag.

  SvaraRadera
 6. Det gäller att nischa sig i politiken och komma på klatschiga paroller och slagord. Det sorgliga är att begreppet "Frihetlig" skall behöva förtydligas, förstärkas med begreppet humanism. Det räckker inte i vårt socialistinfluerade tidevarv med begreppet Frihet, då dess innebörd förvridits så till den milda grad av antitesens anhängare. Det måste liksom förtydligas och poängteras att Frihet också kan innebära humanism, det är sorgligt och skrämmande.

  Det är lite som Bushadministrationens användande av Doug Meads begrepp Compassionate Conservatism. Att det ens skall behöva förtydligas tyder ju enbart på att den tidigare praktiska politiken och kommunikationen till folket misslyckats.

  Att (pp) anser att det inte räcker med Frihet är inte deras fel. Felet är den politiskt analyserande vänsterns företrädare som varit bättre än alla andra på att leda och styra verklighetsberättelsen och därmed tagit sig rätten att omdefiniera alla politiska begrepp.

  Vad är det man kallar det? Tautologi, va? Men visst, kör på (pp) det kan väl knappast bli sämre än det vi serveras nu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.