2012-12-13

Euro-krisen: Men det verkliga problemet, då..?

Inför dagens EU-toppmöte har finansministrarna kommit fram till att något slags bankunion skall sättas upp, någon gång.

Jojo, att kunna slå banker som missköter sig på fingrarna är en sak. Men det var väl inte det som var det egentliga problemet?

Här sitter EU med en gökunge till valutaunion i boet. Den är nästan omöjlig att bryta upp. I vart fall i fredstid. Så istället ägnar man sig åt symbolfrågor, så att det ändå ser ut som om man gör något.

Fotnot: Helt harmlös är bankunionen dock inte. Den är ett steg mot en gemensam finanspolitik, mer överstatlighet och kommandoekonomi. Ifall någon undrade.

9 kommentarer:

 1. Det verkliga problemet är att vi både i Sverige och i västvärlden som helhet är på dekis, vilket visar sig klart nu, när land efter land mer eller mindre går i konkurs utan tyska statspapper i ryggen.

  Orsaken att vi är på dekis är ytterst opolitisk; vi står dels på den förlorande sidan i det globala resurs- och handelskriget och dels så har vi i västeuropa inte riktigt fattat att vår "tid" som stormakt i världen med all anledning är slut och att vi får anpassa mun efter matsäck. Då har man inte råd eller tid med euro, bankunioner och tocket.
  -Ni tror mig inte? Se omkring er: hela generationer som är unkonkurrerade innen de ens hunnit ta studenten, de vitala delarna av staten (utbildning, omsorg och rättsväsende) i upplösningstillstånd, massarbetslöshet (med fler varsel i fjärran), brutal avindustrialisering, fler och fler i behov av socialbidrag för att kunna klara av i alla fall tre mål om dagen, upplopp triggade av socialt förfall och så vidare och så vidare.

  Välfärdsstaten, som började hosta blod redan i slutet av åttiotalet, tar nu sina sista rosslande andetag, och det är egentligen inget man kan göra åt, förutom de vanliga råden man tar till i sådana här lägen.

  SvaraRadera
 2. ... och allt är den globala, pengamissbrukande, socialliberala välfärdsstatspolitikens fel ... jag tror jag skrattar på mig ... hahahahahaha ... Är det marknadsföring av elände att ha ett nick som heter "socialliberal"? Jag bara undrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... eller så är det ren o skär intellektuell blindhet om vilka orsakerna är till allt som händer. Byt nick för tusan, eller är du ironisk?

   Radera
  2. ... social liberal democratic cronie capitalism and The Global trident of money printing, rent seeking voltures: Big Banks, Big Gov and Big Corp.

   Radera
  3. Jag tackar och bugar ödmjukast för denna högst konstruktiva kritik som verkligen för samtalet framåt.

   -Och nej, min nick är inte ironisk. Jag kvarstår vid min uppfattning att vi måste samarbeta runt vissa ting för att skapa omständigheter som gynnar så många som möjligt. Att trycka ner europas ekonomier i en "one size fits all"-form kommer inte att gynna någon förutom topp politikerna, megaföretagen och ev. advokater. Att göra det senare under en galopperande resurs- klimat och ekonomisk kris är katastrofalt.
   Våra politiker är, som HAX påpekar, i full färd med att iscensätta alternativ II.

   Att man anklagar en för intelektuell blindhet samtidigt som man inte kan se skillnad på dagens groteska form av korporatism/plutokrati och socialliberalism får i alla fall mig att under vem som egentligen är blind i det här fallet...

   Radera
 3. ... men snälla nån ge dig nu, din tonåring. Vad är det du inte förstår med detta? "... social liberal democratic cronie capitalism and The Global trident of money printing, rent seeking voltures: Big Banks, Big Gov and Big Corp. " Kan du inte läsa och förstå engelska?
  Jag kritiserar västvärldens socialliberala (socialdemokratiska) kompiskapitalismländer. Med kompiskapitalim menas att det inte är kapitalism (alltså, öppna fria marknader). Det är ett riggat system av de tre aktörerna Big Gov, Big Corp och Big Banks som de har fått naiva personer som dig att tro att det är kapitalism. Det ärt inte kapitalism.

  Jag har sagt det förut här hos Henrik att när korrumperande kompisSocialism (socialliberala välfärdsstater) och dess ekonomiskt utestängande regleringar är för de rikas intressen (Gov, Banks, Stat) och kapitalism med fria marknader är för de fattiga och deras drömmar, så är det inte svårt att förstå varför vi har mer i världen av det första och betydligt mindre i världen av det senare".

  Det är denna bristande insikt hos såna som dig jag anser tyder på intellektuell blindhet. Fattar du nu då? Jisses!! Sluta varaen sån Occupy-fåne och lär dig se de politisk-ekonomiska sambanden i världen innan du börjar agitera.

  SvaraRadera
 4. Du måste ju inse att din älskade socialliberalism är en del av problemet men samtidigt även ger en ledtråd till lösningen ... den lösning som går ut på att den lagstiftande trädgårdsmästaren går fram med sekatören på ett synnerligen progressivt sätt, till den välståndsskapande kapitalismens och sunda ekonomins fördel, och kapar av dessa kompiskapitalismens navelsträngar och separerar politikens förbindelser med näringslivet. Som socialliberal måste du ju kröka ryggen i vinkel i ditt försvar av alla bail-outs av banker t.ex. Är det sunt? Ytterligare: läs George Reismans - A Primer On Resources och processa den infon mot den manipulation du fått dig till livs av dina verklighetsförnekande, socialliberala kompisar. De har säkert allihopa läst naturvetenskap och ekonomi.

  SvaraRadera
 5. Det enda socialliberaler är liberala med är andras pengar.

  /noone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej. Socialliberaler i form av folkpartister är mycket generösa med batongslag också.

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.