2013-02-20

Centern - Kan de verkligen inte bättre?


Egentligen vet jag inte varför jag bryr mig. Centern är N.A.P. (Jag röstade på Federley till riksdagen 2006, fick FRA – och bestämde mig för att, tack och hej, de där människorna kan få leka med sig själva istället.)

Det var ändå med visst intresse som jag följde den lågintensiva kamp som föregick valet av ny centerledare. Av de tillgängliga kandidaterna var Annie Lööf min favorit – även om konkurrensen inte var så stor och även om jag fortfarande har ett horn i sidan till henne efter FRA-sveket.

Sedan dess har hennes frireligiösa aura, påklistrade leende, dagliga plattityder och jagade intryck stört mig något oerhört.

Man kan undra vad som hände. Den Annie Johansson som jag hade en del kontakt med innan FRA-debaklet var väl inte sådan? Det känns som om något brast i samband med FRA-historien. Redan hennes första tv-kommentarer efter den fatala genomklappningen var hispiga och skräniga. Det vilar något post-traumatiskt över det hela.

Som nyvald partiledare missade Annie Lööf att använda det förändringsmandat hon hade, just då. Istället ställdes allt hopp till programkommittén och partiets nya idéprogram. Och det gick ju... sådär.

Det är lätt att sitta på läktaren och häckla men det finns något väldigt amatörmässigt över denna scen. Ingenting hos centern känns just nu speciellt genomtänkt och det verkar som om organisationen mest hålls samman av något slags partidisciplin.

Opinionssiffrorna är usla, trovärdigheten är körd i botten, förnyelsearbetet är stukat och känslan är att det inte finns någon plan.

Vilket är rätt anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att centern är världens rikaste politiska parti – med bortåt en miljard spänn i krigskassan. Kan de verkligen inte bättre?

26 kommentarer:

 1. Hela iden med att genomgå ritualen var fjärde år, då man röstar på en ny "ledare" (slavägare) som man frågar om större frihet är helt meningslös.
  Själva institutionen "regering" är helt sjuk.
  Om människor inte kan styra sig själva, så är det märkligt att man väljer
  samma människor från samma mylla, som ju inte kan styra sig själva, till att styra alla andra var fjärde år.
  Personer med egna godtycken, egenintressen, mutor och vänner.
  Det är därför man behöver pompa och ståt och fina regeringsbyggnader för att tillskriva en övermänsklighet eller religiös ton till politiker.
  Det är tyvärr så att ritualen bottnar i vidskepelse.


  SvaraRadera
 2. Vad gäller Lööf undrar jag om inte grundproblemet är att hon slängdes in på en post med enorma förväntningar alldeles för ung och oerfaren, dessutom med FRA-debaclet som färskt trauma. Inte så att unga förmågor inte kan lyckas, men när det gäller att leda ett regeringsparti ska viss erfarenhet nog inte underskattas. I det avseendet undrar jag om Lööf egentligen någonsin hade en sportslig chans.

  De enda som i motsvarande ålder valts till ledare för ett riksdagsparti är, så vitt jag kan komma på på rak arm, Maria Wetterstrand och Gustav Fridolin. Wetterstrand blev en av MPs mest lyckade ledare, men hon fick lång tid på sig. Det krävdes inte av henne att vända en sjunkande hundraårig skuta över en natt, och hon hade inget regeringsansvar under tiden. Vad Fridolin beträffar får framtiden utvisa hur det går. Inte heller han har krav på att leverera mirakel omedelbart.

  SvaraRadera
 3. Som föredetta Centerpartist kan jag berätta att under den tiden jag var medlem(innan 2006) så var det toppstyrning och partipiska som gällde även på kommunnivå.

  Centern må ha mycket pengar men det är ett parti med en småpåve-mentalitet.

  SvaraRadera
 4. kanske försvann en stor del av den interna debatten när Centern valde att fimpa sina tidningar under Måud?

  SvaraRadera
 5. Ända sedan vikingatiden har vi sedelärande fornnordiska sagor om hur makt korrumperar. Men inte ens svenska liberaler verkar tagit den lärdomen med sig när det gäller folkhemspolitruker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du på någon särskild? Länka!

   /Lässugen

   Radera
  2. På rak arm vet jag Tolkien delvis baserade sagan om ringen på Völsungasagan, men sens moralen att även om man kan göra gott med makt är det destruktivt i slutändan är ett vanligt tema i fornnordiska sagor.

   Radera
  3. Makt korrumperar inte. Maktens premisser och själva infrastruktur drar till sig korrumperbara individer.

   Radera
 6. Inser du inte att FRA Annie var totalt körd från början. Hon fick sin post p.g.a att hon vek ner sig och inte trots det. Det vi ser nu är bara resultatet av att man tillsatte en person vars främsta drag är förräderi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Varje gång jag ser henne i rutan så tänker jag Judas...
   C får aldrig min röst mer!

   /A

   Radera
 7. Den där miljarden, kanske är det den som är problemet. Den gör att mycket står på spel för Annie och alla andra runt henne. Centern behöver delas i en högerdel och en vänsterdel, men ingen vill vara den delen som lämnar miljarden. Därför ligger alla lågt och slätar över alla svåra frågor.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att centern behöver en mandatperiod utanför riksdagen, för att kontemplera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte varför C inte försökt sig på astroturfing och rullat igång en svensk Tentherrörelse på nätet?

   Radera
  2. OM centern åker ur undrar jag om de kommer tillbaka. Vem skulle sakna dem? Vad har de som avviker från andra partier som gör att jag inte lika gärna kan rösta på m i stället?
   Vad gäller Lööf är hennes modus operandi att vika ned sig. Sedan spelar det ingen roll hur bra hon råkar vara om hon inte får igenom någonting.

   Radera
  3. Det är nog så att varken centern eller någon annan vet vad man skall ha centern till, vad partiet skall vara bra för.

   Radera
  4. Det som gjort C unika tidigare har varit deras decentralistiska ideologi, men det är väl för mycket begärt att en nationalist som HAX skall förstå det...

   Radera
  5. HAX nationalist?

   Radera
  6. Att HAX hatar EU men inte har problem med centralstyrning i nationalstaten torde vara uppenbart för de flesta som läser denna blogg.

   Radera
  7. Att din fixering vi upprättandet av en global kapitalistsk dikatur som en konsekvebns av att det i din skitstat blir möjligt att ackumulera all makt via ekonomiska transaktioner gått dig på hjärnan står klart för alla här.

   Radera
  8. Att din fixering vi upprättandet av en global kapitalistsk dikatur som en konsekvebns av att det i din skitstat blir möjligt att ackumulera all makt via ekonomiska transaktioner gått dig på hjärnan står klart för alla här.

   Radera
  9. Den elektriker som kopplade in Mickes hjärna, skulle jag inte rekommendera...

   Radera
 9. Centern verkar ju mest vara ett gäng "centerpartister" som nu försöker lura ut vad centern tycker och vad det betyder att vara centerpartist.

  Det brukade vara tvärtom. Man bestämde sig för vad man tyckte, och bildade ett parti med likasinnade.

  Den nya demokratin. Partierna är som företag och valresultaten är marknadsandelar. Med mål att åstadkomma marknadsandelar snarare än förändringar i samhället.

  SvaraRadera
 10. Din berättelse är lik min, undrar hur många väljare de förlorade pga FRA. Undrar om de känner till de själva.

  SvaraRadera
 11. Inget är viktigare i Sverige än blind lydnad och underkastelse under rikspsykopaten Reinfeldt. Lööf passerade lojalitetstestet under FRA-striden och tilläts därför bli partiledare.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.