2013-02-21

EU - ett korporativistiskt träsk


Just nu jobbar Europaparlamentet med EU:s nya dataskyddsförordning. Medborgarnas rätt till privatliv är - som vanligt - hotad.

En meta-fråga som jag hänger upp mig på är hur förslag skrivna av stora företag och andra särintressen regelmässigt copy-pastas in i ledamöternas ändringsförslag. (Visst, goda idéer får gärna kopieras. Men det är inte vad det handlar om här. Vi snackar lobbyism i närmast industriell skala.)

Och detta är inget specifikt borgerligt problem. Det finns gott om copy-pastade förslag från Big Business även bland sossarnas ändringsförslag. Ofta kommer de omvägen via facket.

I det korporativistiska träsket gäller inga traditionella konfliktlinjer. Här går företag, fack, allehanda särintressen och politiker av alla färger obekymrat i säng med varandra. Ryggdunkar, handtryckningar och diskret samförstånd är vad som gäller - bortom offentlighetens ljus och utan demokratisk insyn.

Detta är ett allvarligt demokratiskt problem. Men det får inte alls den uppmärksamhet det förtjänar. Förmodligen eftersom nästan alla är insyltade.

Se även:
Amelia Andersdotter - Svenska EU-politiker vill avskaffa personuppgiftsskyddet
Piratpartiets pressmeddelande om dataskyddsförordningen

51 kommentarer:

 1. Detta skulle minst lika bra kunna beskriva folkhemsideologin och saltsjöbadsandan under efterkrigstiden. Ibland är HAX nationalistiska skygglappar i synen på EU lite väl stora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAX är en god människa som ser till människors väl och ve. Hans främsta målpunkt i livet är inte att vara religiöst blind i sin tro på liberalismen.

   Precis alla är överens om att jobb är bästa vägen till integration. Vi har en inflytt av lite för många lågutbildade, det är varseltider och bostadsbrist hjälper inte situationen heller Det tycker jag är fullständigt logiskt.

   Radera
  2. Ja stäng gränserna istället för att liberalisera Sverige. Det är fullständigt logiskt.

   Annars kan t ex "Nordens Adam Smith" riksdagsmannen Anders Chudenius skriverier om hur en stor befolkning kan leva i Lappland redan på 1700-talet rekommenderas:
   http://www.frihetsfronten.se/liberalismen/chydenius.shtml

   Radera
  3. Jag vill liberalisera Sverige, men innan det är gjort så stänger vi det vidöppna kylskåpet tycker jag. Lukten lockar till sig hyenor.

   Radera
  4. Ja istället för att fixa välfärdsstatsproblemet måste vi strypa människors rörlighet. Strålande sickan!

   Radera
  5. Det är synnerligen en gåta att en s.k. liberal gärna fortsätter att betala bidragspengar till okända för att denna vill avskaffa välfärdsstaten.

   Det är ingen halmgubbe, det är precis det du sitter och säger.

   Men vi kommer inte längre märker jag, andra får bilda sig en egen uppfattning. Henrik börjar nog bli rätt trött på oss ;)

   Radera
  6. Jo det är i högsta grad en halmgubbe. Vad är det i orden fixa välfärdsstatsproblemet du inte förstår...

   Radera
  7. Vad i orden: "Hur gör vi det" du inte förstår?

   Radera
  8. *är det du inte förstår...

   Radera
  9. Vad är det i ordet avskaffa du inte fattar Nebari...

   Radera
  10. HUR AVSKAFFA?


   (stora bokstäver, går inte att missa)

   Radera
  11. Förklara det, sen är jag ombord med dig.

   Radera
  12. Jag har redan förklarar att man t ex kan göra välfärdssystemen frivilliga, men att du är ointresserad av lösningar vet vi Nebari...

   Radera
  13. "man kan". Ja, man kan, men hur? år den frågan alla ställer sig.

   Under tiden tickar bidragsutbetalningarna på, tiden rinner iväg..

   Radera
 2. Nebari är en förvirrad människa som inte kan skilja mellan liberalism och fascism och därför hotar ned att rösta fascistiskt om inte PP annammar SD´s linje

  SvaraRadera
 3. Nebari är en förvirrad människa som inte kan skilja mellan liberalism och fascism och därför hotar ned att rösta fascistiskt om inte PP annammar SD´s linje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nebari går nog snarare bara under PP-flagga i hopp om att sälja in statsnationalistiska idéer.

   Radera
  2. Förstår att det känns bättre för dig att tro det. Allt blir så mycket enklare i tillvaron på pojkrummet då...

   Radera
  3. Micke: Alla partier borde begripa att ett vidöppet kylskåp lockar till sig hyenor och schakaler. Antingen stänger vi kylskåpet eller så stänger vi gränsen. Finns bara de alternativen.

   /Praktiskt lagd liberal utan rödrosa moln i skallen

   Radera
  4. Ja och stänga gränsen är jätteliberalt...

   Radera
  5. Så, kära vän, hur stänger vi kylskåpet då. Jag, du och typ 900 andra röstar på KLP?

   Vad i praktiken tror du händer? Sjuklövern regerar så klart vidare med kylskåpet på vid gavel och vi fortsätter träta i kommentarsfält huruvida det är liberalt eller inte. Samtidigt står skattmasen utanför dörren och vill ha dina slanthästar och pengaoxar.

   Radera
  6. 1) identifiera problemet
   2) fixa problemet

   Inte tvärtom...

   Radera
  7. Fortfarande högt i det blå märker jag...

   1. Vem identifierar problemet?
   2. Vem fixar problemet?

   Du missar ju helt uppenbart det jag försöker få fram, med flit. Man kan nästan tro att du är en vänsternissse som seglar under liberal flagg vars främsta mål är att upprätthålla välfärdssystemet genom logiska kullerbyttor i HAX kommentarsfält.

   Radera
  8. Vem menar du skall fixa problemet genom att stänga gränsen Nebari... Du är bara en sverigedemokrat som låtsas vara liberal..

   Radera
  9. Stängningen av gränsen är temporär. Tills välfärdsstaten avskaffats. Mycket enkelt.

   /Trött på att betala skatt som går till bidrag till folk som aldrig lyft ett finger i denna del av världen...

   Radera
  10. Nebari 20:19.

   Ditt inlägg andas problem-reaction-solution. En traditionell härskarmetod som består i att verkligt eller arrangerat problem får en tolkning som makten önskar och som vinklas önsvärt i media. Eftersom alternativen i media är tillrättalagda kommer folket att skrika på en lösning, och som genom ett trollslag har samma människor som ordnat problemet i första rummet en lösning på lager. Denna lösning verkar på ytan adressera problemet, men syftar ALLTID till centralicering av makt, och inskränkande av frihet för medborgare.

   Radera
  11. Det är ingen skillnad på det och att som sektliberal förespråka att all makt blir en vara som lösning på allt från diarre till invandringspolitik.

   Radera
 4. Snälla Anonym @ 15:47...

  Det var ett evigt tjat. For you information: Jag är emot koroprativism varhelst den visar sitt fula tryne. Jag tycker att nationalstaten är en utdaterad idé. Jag skulle helst se stadsstater med olika system, där folk kan rösta med fötterna.

  Ökat regionalt självstyre är också bra. Men då får man se till att skapa regionala institutioner så att de kan stå upp mot centralmakten - oavsett om den finns i Stockholm eller Bryssel.

  I valet mellan makt i Bryssel och makt i medlemsstaterna är jag för makt i medlemsstaterna - eftersom de är mindre enheter och kan erbjuda mer mångfald. Men det innebär inte att jag är för nationalstaten som sådan.

  Jag tror jag har förklarat detta ett antal gånger tidigare och har inga större förhoppningar om att budskapet går fram till den envise anonyme kommenttorn den här gången heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han pratade tidigare om envisa röda åsnor. Som man känner sig själv känner man andra.

   Politisk slughet och taktik är inte denne mans starka sida...

   Radera
  2. Regionernas Europa och den klassiskt liberala idén om federalism (dubbel suveränitet) går just ut på att skapa starka regionala institutioner - på många håll i Europa existerar de redan. En återgång till en monopolistisk centralstat och riksbank i Mälardalen är knappast liberalt.

   Radera


  3. Är centralstyrning från Bryssel liberalt menar du?

   Radera
  4. Läs på om dubbel suveränitet Nebari och återkom sedan...

   Radera
  5. Svara på frågan istället.

   Radera
  6. Frågan är besvarad, men att nationalister hatar federalism och dubbel suveränitet vet vi redan...

   Radera
  7. Eftersom du inte vill förklara hur välfärdsstaten ska avskaffas så utgår jag ifrån att migrationen är slagträet som ska slå sönder den.

   För att politikerna ska kunna skapa en rejäl arbetsklass för att serva dem och överklassen så måste den svenska medelklassen krossas!

   Detta sker just nu i liberalismens namn!

   Radera
  8. Du är ju helt puckad i huvudet. Antingen är medborgarna suveräna eller inte, och en check på centralmakten är traditionellt federalism och möjlighet till secession.

   Radera
  9. Resultatet av influxen av ointegrerbara, bidragstörstande analfabeter kommer att skapa en armé av lågbetalda slavar som (av allt att döma) ska serva politiker och överklassen.

   Dessutom tror du dessa nya folkgrupper kommer att välja det liberala alternativet när de får rösträtt? De kommer rösta på sossarna och sen får vi vänta hundra år till på ett liberalt samhälle...

   Jag ställer inte upp på att medelklassen i Sverige ska få sänkta löner och inget annat av det liberala godiset. Bara för att du till varje pris måste ha fri rörlighet INNAN välfärdssystemet avskaffats.


   Att det ska vara så svårt att begripa?

   Radera  10. Det är svårt att begripa varför fascister aldrig öppet kan stå för sin fascism.   Radera
  11. Det är svårt att begripa varför idioter aldrig öppet kan stå för sin idioti.

   / ;-)

   Radera
  12. Tja du står för din då du hitills aldrig skrivit ett enda inlägg utan flinsmiley.

   Radera
  13. Pennan är mäktigare än svärdet sa en vis man. Han hade aldrig träffat Micke...

   Radera
 5. För att politikerna ska kunna skapa en rejäl arbetsklass för att serva dem och överklassen så måste den svenska medelklassen krossas!

  Detta sker just nu i liberalismens namn!
  -----------------------------

  På vilket sätt då?

  Genom att deras inkomster ökar ?


  Kan du inte bara säga som du tidigare sa att du gärna knullar tjejer från Afrika med turistvisum men att dom inte ska ha permanent uppehållstillstånd och att det är det enda du bryr dig om samt att du är Sverigedemokrat som trollar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, idiot.

   Vilkas inkomster ökar menar du? Lärarnas, sjuksyrrornas, småföretagarnas?

   Får nog be om en källa på det...

   Radera


  2. Över och medelklassens inkomster har ökat relativt sett i förhållande till dom låginkomstagare som röstar på det fascistparti som du företräder på den här bloggen där du låtsas vara liberal.

   Radera
  3. Inte enligt SVTs "Lönesänkarna".

   Väntar fortfarande på källan som styrker ditt påstående...

   Radera

 6. Jag har en källa (du själv) på att du gärna knullar afrikanskor om dom har turistvisum men inte om dom har permanent uppehållstillstånd.
  Räcker det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har skrivit att jag gillar mörkhyade tjejer. Inget om turistvisum eller afrika din jävla beppmupp!

   Radera
  2. Ja du har skrivit att du gärna knullar mörkhyade kvinnor och att du samtidigt anser att all invandring skall stoppas.

   Radera
  3. Micke och hans bäste vän halmgubben tröskar vidare...

   Radera
 7. Pss, lär dig läsa lill-gubben.

  Jag har skrivit att jag utan problem skulle kunna skaffa barn med en mörkhyad tjej. Vidare vill jag stoppa invandringen av personer som GÅR DIREKT TILL BIDRAG. Viss skillnad, men jag hyser inget hopp att den intellektuella kapacitet du besitter kan processa dylika tankebanor. Är man mentalt fastkedjad i 40-50talens höger/vänster-tänk så är man...

  Micke, du är fortfarande största bjeppmuppen internet någonsin har skådat. Men det är ju alltid nåt att hänga på väggen... bredvid alla dina halmgubbar.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.