2013-02-28

Den där Beppe...


I ett kommentarsfält har en anonym läsare tagit sig tid att ge en välskriven bakgrund till det italienska politiska fenomenet Beppe Grillo. Han är så mycket mer än en "komiker" eller "clown", vilket han ofta beskrivs som i svensk mainstreammedia. Rätt intressant. Jag tar mig friheten att återpublicera kommentaren här, som en egen bloggpost. Tack, vem det nu är som skrev kommentaren.
Att Grillos protestparti får 25 procent av rösterna är en sensation. Etablerade media har länge avfärdat Grillo som en komiker och clown. Men det är fel. Grillo och hans fem rörelse ”Fem Stjärnor” är ett politiskt fenomen vars framgång kan inspirera väljarna i resten av Europa. 
Grillo är utbildad företagsekonom och började sin karriär som komiker och tuff satirisk programledare i TV. När han började utnyttja sin kompetens i att gräva fram korruption och storföretags manipulerade räkenskaper gjorde han sig omöjlig för etablissemanget. 
Till slut började han öppet håna och angripa ledande italienska politiker och företagsledare för korruption och blev då bannlyst från etablerade media. 
Grillo startade istället en blogg som snabbt blev Italiens viktigaste alternativa media. Bloggen fick hundratusentals anhängare och därifrån startade han sin proteströrelse, ”Movimento 5 Stelle”, M5S (fem stjärnor).

Italiensk politik är genomkorrumperad och alla de etablerade partierna sitter i samma båt. Italienska politiker har extremt höga löner och förmåner. Grillos rörelse M5S är ett stort finger åt etablissemanget. De har till och med arrangerat ett "V-Dags” firande i Italien, där "V" står för Vaffanculo ("dra åt helvete"). 
Som en protest mot etablerade medias partiskhet vägrar Grillo och hans anhängare att prata med italienska media och att ställa upp i TV. De litar på internet och torgmöten för att nå ut till väljarna. Däremot ger Grillo intervjuer med utländska media. 
Frågor på programmet för M5S är att stoppa korruptionen samt kraftigt sänkta löner för politiker (deras egna kandidater har lovat att skänka bort stora delar av sin lön). Inga kandidater med ett brottsregister ska få bli valda politiker. M5S vill även ha fritt internet för hela befolkningen, stoppa privatiseringen av kommunalt vatten, hålla en folkomröstning om att lämna Euron. Andra frågor för M5S miljön och förbättra de sociala skyddsnäten för arbetslösa.

Bland Grillos väljare finns det en övervikt av yngre män som är vana att använda internet och som helt tappat tron på eliten. Grillo tar fler väljare från vänstern än från högern. Grillos rörelse har valt ett mycket hårt tonläge och man har inte alls försökt anpassa sig efter etablissemangets spelregler.

Framgången för denna proteströrelse visar att det folkliga missnöjet i Europa har potentialen att väcka stora delar av väljarkåren ur sin dvala och kasta ut den tondöva och arroganta eliten från makten.
Uppdatering: En betydligt mer kritisk titt på Beppe Grillo »

20 kommentarer:

 1. Lyckligtvis, eller tyvärr, beroende på vilka aspekter man ser det hela ur, så är det över tvåtusen år sedan nånting världsomvälvande kom från den Appeninska halvön. I princip kan man ju hålla med honom att de ska ha fingret men det finns nog andra som har annan syn på vad som behövs göras mer än att börja dela ut allmänn service åt folk. Det är väl inte i den änden korruptionen åtgärdas.

  Tycker han ser ut lite som jultomten och pratar lite som honom också. Sånt brukar socialister gilla.

  /moonpool

  SvaraRadera
 2. Tyvärr måste jag nog påpeka att troligen blir han inte långlivad (om han inte har synnerligen duktiga livvakter), den organiserade brottsligheten i Italien går långt upp i politiken och det finns folk "som känner folk"...

  Men jag kanske är för mycket av en pessimist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att han som individ inte blir långlivad, men vad tror du händer med en bland allmänheten populär idé om en av frontfigurerna blir omhändertagen?

   Idén kommer explodera.

   Radera
 3. Komiker kan komma långt i politiken, se på Al Franken.

  SvaraRadera
 4. Så vad tänker sig Grillo nu när han inte fått egen majoritet och han vägrar ingå i någon koalition? Protestera mot vad som är fel är betydligt lättare än att göra något konstruktivt.

  SvaraRadera
 5. Om någon svensk proteströrelse attackerade etablissemanget med så hårda ord som "far åt h-e" skulle de omedelbart bli avfärdade som näthatare och ingen skulle bry sig om vad de egentligen var arga på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Svenskarna har tappat bort känsloregistret, och endast sakliga, grå tjänstemän anses trovärdiga. Vi skulle må bra av att spela ut känslospråket och framför allt skulle inte maktens män kunna hantera detta. Min teori är att den psykologiska profilen på högre politiker och tjänstemän är åt det psykopatiska hållet. Följaktligen känner de inte känslor och måste observera människor i olika situationer för att kunna emulera olika känslor på ytan. Just därför tror jag att politiken har blivit så slätstruken och blodlös utan några som helst känsloyttringar.

   Radera
  2. Det har snarare att göra med att folkgemenskapsideologin som är fundamentet för folkhemmet blivit så cementerad i det svenska samhället att dem som förespråkar maktdelning och decentralisering får finna sig i att bli kallade antidemokratiska eftersom man implicerar att de folkvalda kan ha fel.

   http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Folkgemenskap&mobileaction=toggle_view_desktop

   Radera
  3. Det förklarar inte de uppenbara lögnerna för att vinna val, och att ingen ideologi finns, utom den egna makten. Borgerlighetens desperata förslag till sammanslagning visar på en djupt liggande oförmåga att hantera vardagen.

   Oförmåga att känna skam eller erkänna fel ligger inom det psykologiska spannet. När erkände en politiker ett fel senast?

   Radera
  4. Auktoritetstro och konformitet som kännetecknar folkgemenskap/folkhemstanken är väl snarare psykopatpolitikerns våta dröm?

   Radera
 6. Svensk politik skulle behöva en Jacob Haugaard, som tog sig in i danska folketinget med vallöften som medvind på alla cykelstigar, och större julklappar till alla.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sammanslutningen_av_medvetet_arbetsskygga_element

  SvaraRadera
 7. Låter som att Haugaards linje redan är väl företrädd i sverige av (s)? Den kallas Bidragslinjen.

  Ack vad sverige behöver en Beppe. Lite drag under galoscherna! "Ett bättre, roligare och billigare liv."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är att Bidragslinjen är på blodigt allvar, och svensk politik skulle behövt en Haugaard eller Vermin Supreme:

   " Free Pony’s for all Americans. One of the overlooked issues in American today. My free-pony platform is of course is a jobs creation program it will create lots and lots of jobs once we ah switch over to pony based economy, it will also lower our dependence on foreign oil, we will also be able to turn all that pony poop into methane gas, and wonderful compost and be able to re-up our soil that is being depleted by aero-chemicals etcetera. etcetera. etcetera. And of course the important thing to realize is, it is a Federal pony identification program where you will need your pony at all times."

   http://www.verminsupreme.com/

   Radera
 8. Det behöver inte vara särskilt populistiskt att ge alla invånare fritt internet. Det skulle till och med kunna räknas som rent framsynt.

  Faktum är att vi skulle kunna tjäna på att återuppliva det ärevördiga Televerket här och skattefinansiera hela skiten så att det blev en fri nyttighet att vara uppkopplad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle snart råda allmän brist på internet i Sverige då ;-)

   Radera
  2. Anonym 19:12: hahaha, javisst, skönt att nån lärt sig nåt. Tjäder för en avmätt men långsiktig sossemarknadsföring verkar det mer o mer som.

   När jag lyssnar på sossar tänker jag allt oftare på den där stenrullaren i backen, Sisyfos.

   - Anon Y. Mast

   Radera
 9. Man kan ju också säga att det ju inte vore fel med missnöjespartier som var för någonting till skillnad från vissa fascistiska dito som är mot någonting.

  Om Grillo anammar det piratpartistiska konceptet att stödja den sida som ger tillbaks mest så kan det ju bli riktigt intressant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glidtrups fremskridtsparti firade faktiskt sina initiala framgångar i Danmarks folketing som ett anarkistiskt eller radikalliberalt parti innan invandringsmotstånd och rasism blev en del av deras politik.

   Radera
 10. Och här är motbilden:
  http://www.spectator.co.uk/features/8854261/italys-new-duce/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg sansat ut...not!?

   Vad karln verkligen står för kommer vi nog bli varse sinom tid...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.