2013-03-01

Lokal piratpolitik - en glad överraskning

Vad gäller Pirtpartiet är jag så gott som helt fokuserad på arbetet i EU och Europaparlamentet. Men låt oss för en stund snegla på vad som sker politiskt i (pp) på andra fronter.

De flesta är ju på det klara med att en smal plattform är bra för (pp) i EU-valet, men ett problem i nationella val. Därför pågår ett breddningsarbete – inriktat på de svenska frågorna.

Jag har tidigare skrivit om detta – och konstaterat att mina farhågor om plottrighet, social ingenjörskonst och klåfingrighet i stort sett har kommit på skam. Istället växer en sansad och eftertänksam linje fram, som också är framåtblickande. De kärnvärden som (pp) vilar på – något slags frihetlig humanism – är starka och partiet går att känna igen.

Och i dag var det dags för mig att dra en lättnadens suck igen. I en bloggpost på breddningsbloggen presenterar Henrik Brändén Piratpartiets kommunal-  [PDF] och landstingspolitiska [PDF] plattformar. Sådant kan ju göra vem som helst nervös, eftersom lokalpolitik som regel är mörkrets hjärta i politiken.

OK, det är inte mitt nyliberala lyckorike som beskrivs. Men på punkt efter punkt kan jag konstatera att dessa nya plattformar i stora delar är mer frihetliga, mer humanistiska och mer framåtblickande än det mesta annat som erbjuds på kommunal- och landstingsnivå i dag.

För att vara dokument från ett politiskt parti är dessa plattformar ovanligt sansade. (Även om jag inte håller med om allt.) Och det går att känna igen Piratpartiets själ.

Och i praktiken? För att ta ett aktuellt exempel, så hade Wywallet-haveriet i allt från betalning för kollektivtrafiken till öppning av kommunala toaletter knappast behövt drabba svenska folket – om (pp) hade fått råda.

Jag kan fortfarande tycka att lokal politik är ett träsk, som riskerar att dra ner folk. Men med de nya plattformarna för kommunal- och landstingspolitik ser det faktiskt ut som om Piratpartiet kan bidra med en hel del sunt förnuft, som vilar på något slags rimliga principer.

11 kommentarer:

 1. Ni i pp har ju faktiskt fått en gratis paradfråga nu som borde ligga inom ert intresseområde. Den om att stats-tv vill tvinga alla datainnehavare att betala för deras sk-t. Där har ni förmodligen majoriteten av folket på er sida och frågan har tillräckligt mycket praktisk betydelse för många människor för att de ska orka bry sig om att det faktiskt finns ett parti som står upp mot det. Varför inte driva den frågan lite hårdare från piratpartiets sida nu när den ändå är så aktuell
  /steffo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig, speciellt som det härrör från samma principer som när det var förbjudet att äga en telefon i Sverige och man bara fick lov att hyra en från Televerket.

   Detta borde beröra själva hjärtat av PPs ståndpunkter om integritet, censur och övervakning.

   Radera
  2. ptja hur många svennebanan kommer eg. prioritera/väga att SVT et consortes vill ta ut en extra avgift mot ett nytt jobskatte-avdrag eller nån ny ROT/RUT?

   Säger inte att det inte kan bli en valfråga bara att den förmodligen kommer ha svårt att göra sig hörd i det övriga bruset.

   Radera
 2. När både du och jag tycker det ser riktigt vettigt ut, då är det här med balansen mellan höger och vänster i PP inte alls lika besvärligt som många påstår...

  SvaraRadera
 3. "Alla psykoterapeuter, kuratorer, psykologer, skolsköterskor och liknande yrkesgrupper i grund- och gymnasieskolan, ska få obligatorisk utbildning i HBTQ-frågor".

  Observera att detta ska vara OBLIGATORISKT. Inte en chans att jag lägger min rösta på ett parti som hyser sådana åsikter! Likabehandling - Ja, tvångsutbildning om dolda könsmaktsordningar och annan pseudovetenskap - NEJ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad med att inte politisera vetenskapen och förgifta kunskapens brunnar? Trodde i min enfald det hörde till PPs kärnvärderingar om integritet.

   Radera
  2. Om PP ska bli förespråkare för det kvasi-vetenskapliga genustramset kan ni glömma min röst.

   Radera
  3. Vad pratar ni om? Vem har sagt något om offermentalitet och könsmaktsordning? HBTQ-kompetens handlar om grundläggande saker som att inte ogrundat anta att alla man pratar med är heterosexuella eller att man inte ska gå runt och sprida fördomar om sexuella minoriteter. På vilket sätt är det pseudovetenskap? På vilket sätt gör det ens anspråk på att vara vetenskap överhuvudtaget?

   Radera
  4. Jag läste slarvigt. Det var inte den skrivningen jag hakade upp mig på, utan...

   "Elever ska fortlöpande kallas till psykoterapeut, kurator, psykolog eller liknande under grundskoletiden."

   Vilket jag tror kan vara att odla offermentalitet. (Och få många elever att sparka bakut.)

   Radera
 4. Könsmaktsordningar faller nog under femenism och genuskunskap... Det ingår säkert redan i utbildningarna.

  SvaraRadera
 5. En observation när jag går igenom Piratpartiet och de kommunal- och landstingspolitiska plattformarna är att jag märker hos Piratpartiet en uppseendeväckande negativ inställning till automatisering och bruket av stora datamängder. Det kommer sig ur partiets historiska uppfattning kring integritet, och det ger krockar med de vinster som kan göras för medborgarnas räkning ur automatisering och 'big data'.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.