2013-04-21
Politiken, när idéerna tagit slut...
Mustafa-krisen i socialdemokraterna kan tolkas som tecken på både det ena och det andra. Men en sak är rätt klar – det blev kaos när frågan vilka värderingar (s) har ställdes på sin spets. Det är nämligen mycket oklart om sossarna över huvud taget har några värderingar som kan sägas vara mer än plattityder och snömos.
Dagens socialdemokrater har avlägsnat sig från sina forna ideal. Men man har inte fyllt tomrummet med något nytt. Sossarna har inte haft en ny idé på hundra år – och det är knappast troligt att de skulle börja förnya sig under Löfven.
Hos moderaterna – som ju närmast ägnat sig åt exorcism för att driva ut ideologin ur partiet – börjar det eka tomt. Det är uppenbart att de nya moderaterna inte riktigt vet vart de skall gå nu, när det nya inte är så nytt och spännande längre. När den enda tillgång man har är att man för tillfället är populär, då lever man farligt.
Folkpartiet är också ute på villovägar. När det verkar som om 21:a århundradets politiska konfliktlinje kommer att stå mellan liberala och konservativa – då väljer (fp) att överge liberalismen, för att istället bli neo-konservativa.
Centerpartiets problem är raka motsatsen till moderaternas. Här vill partiledningen vara ideologisk, men de breda medlemslagren gör passivt motstånd. Vänstern har sina kärntrupper, varken mer eller mindre. Och miljöpartiet lever på att vara politiskt korrekta och präktiga.
Det är inte att undra på att sverigedemokraterna har rätt goda tider. Inte för att (sd) är (sd) – utan kanske mer för att många väljare blir uppgivna när de betraktar det politiska träsket ovan. De vill ha ett alternativ. Vilket alternativ som helst. Gärna ett som retar upp etablissemanget så mycket som möjligt.
Piratpartiet? Jodå. Något slags ideologi – frihetlig humanism – håller på att sätta sig i partiet. Och politiskt driver (pp) massor av principiellt laddade frågor som har potential att gå hem i stugorna: Internets frihet, transparens, medborgerliga fri- och rättigheter, EU-kritik med mera. Men så länge de andra partierna och media ignorerar piraterna är det svårt att få genomslag. Möjligen kan detta förändras i samband med EU-valet, där Piratpartiet har en plats reserverad för sig i debatten.
Frågan är vad som händer nu. Om (s) & (m) får bestämma – då är risken att allt bara blir en principlös kamp om mitten...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Värderingar" var ordet för kvällen när (s)-röran diskuterades på SVT Debatt. Det intressanta med debatten var att ingen - INGEN - tog upp den uppenbara kontradiktionen. (s)-representanten sa rakt ut att "det handlar om värderingar" och att Mustafa inte kan sitta i partistyrelsen som ordförande för Islamiska förbundet. Däremot, betonade hon, att om han avsagt sig ordförandeskapet så var det inga problem för honom att sitta kvar.
SvaraRaderaUnderligt, för jag skulle tro att han har samma värderingar oavsett om han för tillfället är ordförande eller ej. Så uppenbarligen var det INTE hans värderingar som var den springande punkten. Utan det var ordförandeskapet.
Alternativt anser såssarna att värderingar är något man får genom formella positioner och som är helt utbytbara. Endast i politiken är detta en rimlig slutsats.
Nja det intressanta är det vanliga hycklandet och att Moderaterna har en muslimsk riksdagsman ( som passande nog är businessminded) som också varit ordförande i Islamiska förbundet som anser att man ska slå sin fru om hon varit otrogen.
SvaraRadera----------
Underligt, för jag skulle tro att han har samma värderingar oavsett om han för tillfället är riksdagsman eller ej.
---------
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/politik/valet2010/abdirisak-waberi-muslimsk-politiker-ifragasatt_3934667.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4628588
http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar/Ottar-arkivet/Ottar-2006/Ottar-nr-2-2006/Med-koranen-i-klassrummet/