2013-04-22

Ekonomiskt undantagstillstånd i EU..?


Som en del i EU:s och euro-zonens hantering av Cyperns ekonomiska kris konfiskerade man folks, företags och organisationers banktillgodohavanden. (De med mer än 100.000 euro på banken fick en haircut på 40 procent, som sedan snarare visade sig vara 60 procent.)

Sedan dess har EU – som en man – gett sig ut på jakt efter så kallade skatteparadis och medborgarnas besparingar i sådana paradis. EU har vidare kritiserat skillnader i skattenivåer inom EU. Luxemburg och Österrike har gått med på att luckra upp sin banksekretess.

Och så har vi EU:s direktiv mot penningtvätt, som ger staten full insyn i folks affärer. I Sverige tillämpas direktivet så hårt att man till och med måste visa ID när man sätter in pengar – och att det är förbjudet att köpa SMS-biljetter i kollektivtrafiken om man har ett anonymt kontantkort i telefonen.

Sedan har vi den nya, fina övervakningsstaten – där FRA kan skanna innehållet i våra telekommunikationer och där data om alla våra mobilsamtal, telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner lagras för att hållas tillgängliga för staten. Allt du gör kan vändas mot dig.

Got it? Tumskruvarna börjar vridas åt.

Då kommer nästa steg helt logiskt och som ett brev på posten: En allmän konfiskation av delar av medborgarnas sparpengar i euro-zonen (möjligen i hela EU).

En konspirationsteori? Inte mer än att stora aktörer inom ekonomi och finans diskuterar idén på allvar... Boston Consulting: Euro-Krise muss mit radikaler Enteignung gelöst werden »

Vi kanske inte är där riktigt ännu – men det ekonomiska undantagstillståndet närmar sig i en rasande fart.

Euron, vilken jävla dum idé!

Uppdatering: Reuters – Merkel says euro members must be prepared to cede sovereignty »

18 kommentarer:

 1. "De med mer än 100.000 euro på banken fick en haircut på 40 procent"

  Njäe.
  Snarare: De med mer än 100.000 euro på banken, och som inte hade känningar i den politiska toppen eller kontor utmolands, fick en haircut på 40 procent....

  SvaraRadera
 2. Man kan även tillägga att EU har planer på ett "bank-FRA" - som kommer att övervaka och analysera alla banktransaktioner i EU. I jakt på terrorister, är förklaringen.

  SvaraRadera
 3. Förstår inte hur du kan fortsätta att insinnuera att EU-skulle vara odemokratiskt. Alla EU-länder är demokratier.

  SvaraRadera
 4. @Connyt

  Alldeles riktigt. Och vilka har bättre politiska känningar än franska och tyska banker?

  The Real Cyprus Template (The One You're Not Supposed To Notice)

  Diagram 2 i artikeln förklarar varför det gick som det gick på Cypern....

  HAX! Något OT men har du sett det här: Sweden: who needs Nato, when you have the Lisbon Treaty?

  Men Lissabonavtalet var ju det samma som alla de föregående avtalen - ingen ändring, inget att se här, inget att oro sig för. Ha, ha, ha.....

  Du får gärna skriva mer om "bank-FRA". Alltid bra att veta vilka eländen som kommer.

  SvaraRadera
 5. @Johan H
  Antar att du är ironisk?!

  Eller menar du att allt som EU gör, alla organisationer de startar, etc med automatik blir demokratiska eftersom länderna i EU är demokratier?

  EU kan aldrig - per definition - starta en organisation som kan anses vara odemokratisk. Är det så du menar? (eller skämtar du...?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget som är för dumt för JohanH att tycka vad gäller eu.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Talade för Jonas V att inte argumentera i sak utan bara ägna sig åt trollande.

   Svara på frågan istället. Vilket EU-land är inte en demokrati?

   Radera
  4. Alla EU-länder är formellt sätt demokratier.

   Då kan väl du svara.
   Kan demokratier - per definition - inte skapa en odemokratisk organisation?

   Radera
  5. Jonas är ett troll.

   Radera
 6. Tycker att du nog blandar äpplen och päron nu - jakten på s.k skatteparadis är ju en jakt på "transparency", vilket PP normalt är för, det senaste scoopet på den fronten kallas av David Brin (respekterad författare som i sin tur stödjer sig på Lawrence Lessig" för tio gånger viktare än Wikileaks och oerhört mer betydelsefullt för framtida demokrati. Det göms tydligen så mycket pengar offshore att hela EU-krisen skulle vara över på ett par timmar om de återställdes till sina rättmätiga hemländer. Läs gärna:

  http://www.davidbrin.blogspot.se/2013/04/hidden-money-hoards-revealedand-other.html

  SvaraRadera
 7. Med återställdes till sina rättmätiga hemländer menar jag förstås återställdes för helt normal beskattning i sina rättmätiga hemländer.

  SvaraRadera
 8. Skatteparadis är bra.

  Två anledningar.

  Majoriteten av världens länder är inte demokratier på det sätt som vi tar för givet utan skulle snarare betraktas som skurkstater av oss. Jag anser att de som har lyckats bygga upp kaptial i de länderna ska få gömma undan dem, rika människor utanför regimens ledband är mycket tacksamma offer att konfiskera från.

  Dessutom innebär närvaron av skatteparadis en press för återhållsam fiskal policy. Om ev. vinst av mindre skatt är större än krånglet+risken med att flytta så flyttar man sitt kaptial.

  Saknar man tillflyktsort för kaptial så är det bara för härskarna att skruva åt tumskruvarna på skattebetalarna och låta skattepengarna flöda dithän de önskar.


  Till sist ... Att staten skall få veta allt om vad jag lägger pengar på verkar inte heller som en särskilt genomtänkt ide, arkiveras under: vad-skulle-kunna-gå-fel ...

  SvaraRadera
 9. Bank-FRA ja. Jag säger noll (0) misstänkta, avvärjda eller genomförda religiöst inspirerade terroristbrott under 2011 enligt Europols statistik.

  Det är mest vänster-separatister som ställer till med terrorism i Europa.

  SvaraRadera
 10. Det är en intressant kommentar från Merkel att euroländerna måste underkasta sig någon annans makt. Jag undrar om hon menar att Tyskland också ska lämna i från sig makt också

  SvaraRadera
 11. Hax du har varit rätt så frånvarande i debatten. Ingent om Cispa som håller på att gå igenom nu, inget om Aaron Swartz död eller andra hackers som blivit dömda till fängelse. Börjar du bli gammal och trött?

  SvaraRadera
 12. Micke, inte den Micke24 april, 2013 15:14

  En konspirationsteori? Skriver du, tja, man kan väl säga att de med inte så fullt nördiga konspirationsteorier kanske har något att säga om tillståndet i vårt "kära" EU. Den som inte ser var skutan är på väg är nog blind eller vägrar inse att politiker som vi är vana med att se har spelat ut sin roll. Idag är det andra spelregler som gäller. HAX har varit inne på det korporativistiska sättet att föra politik är det som gäller idag. Priset? Dina och mina rättighett försvinner i ett rasande tempo. Sakta ska grodan kokas. Men, det är bättre att flippra med sin Iphone än att inse att utvecklingen inte kommer att ge något positivt tillbaka till oss medborgare. Godfrey Bloom har sammanfattat vad EU:s Community Method handlar om, egentligen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.