2013-05-16

EU: Förbjudet med mutor. Men den som inte betalar får skylla sig själv...

I oktober förra året avgick EU:s hälsokommissionär John Dalli plötsligt. Det skedde när EU-kommissionens ordförande konfronterade honom med uppgifter om att han (via ombud) hade fiskat efter mutor – för att rädda snuset i EU:s nya tobaksdirektiv.

Sedan dess är det hela havet stormar. Vissa tar Dallis parti för att de ogillar EU-kommissionens ordförande JM Barroso. Andra väljer Dallis sida för att de inte tycker om EU:s anti-bedrägerienhet OLAF, som har utrett frågan. Och alla politiskt korrekta typer använder affären som slagträ mot den tobaksindustri de så hett ogillar.

Mönstret är typiskt för EU. Det handlar inte om vad som föreligger i sak. Det finns bandinspelningar och telefonloggar som pekar på att det som Dalli beskylls för verkligen stämmer. Dessutom har han brutit mot EU:s egna regler för hur eventuella legitima kontakter med tobaksföretagen skall skötas. [ Läs mer här » ]

Istället blir det politik av det hela. Väldigt många människor intar väldigt krystade positioner för att kunna använda den här affären för egna syften.

Och de stackars tobaksföretagen – vars verksamhet kommer att styras av det nya tobaksdirektivet – är persona non grata i EU:s olika institutioner. De är i princip inte välkomna längre. Och släpps de ändå in skall alla kontakter omedelbart rapporteras uppåt i systemet på ett sätt som inte gäller för några andra branschföreträdare.

Man väljer helt enkelt att hugga huvudet av budbäraren. Det var nämligen Swedish Match som avslöjade att kommissionär Dalli ville ha en halv miljard spänn i mutor för att rädda snuset.

I EU anses det vara väldigt ofint att tala högt om sådant. EU är nämligen ett korporativistiskt träsk, där politiker och särintressen lever i symbios.

5 kommentarer:

 1. Väldigt tråkigt av dig att försöka göra detta till en EU-fråga. Korruption är ett stort problem i många länder men vi skulle inte skylla korruptionen i USA, Nigeria, Kina, Indien etc på att de inte är med i EU.

  Skärp dig. Jag vet att du, när du inte är förblindad av ditt EU-hat, fattar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men snälla nån. Menar du på allvar att bara för att korruption finns på andra håll ... också, så ska man inte bry sig om att tala om den som finns i EU. Man undrar ju vilket hat du är förblindad av. Jag anar vilket. [facepalm]

   Radera
  2. Det är en politisk fråga. Precis som Henrik sagt tidigare här så korrumperar kanske inte den politiska makten i så hög grad som många reflexmässigt tror, enligt den välkända aforismen. Politiken drar snarare till sig lättkorrumperade människor på grund av den allt för lätta tillgången till andras pengar.

   Skatterna i alla samhällen bör därför skäras ner till ett minimum och det bör öppnas upp för ett klimat där småföretagarnas väl och ve värnas om i större grad än vad som görs nu. Storkapitalets intressen har flörtat med Regeringarna allt för länge nu.

   Det är det Alexanderhugg som vår moderna merkantilistiska, korporativistiska, korrumperade värld behöver.

   Radera
  3. Läs om Partiet De Fria. Både Alexander och hugg.

   Radera
 2. Där makt finns, finns korruption. Ju mer makt, desto större mutor.
  EU: Halv miljard kronor.
  Göteborg: En terass till sommarhuset.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.