2013-06-03

Nu vill staten ha tillgång till innehållet i våra elektroniska kommunikationer och aktiviteter


Med teledatalagringen spar man data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner.

Nu går man vidare. Nu skall även själva innehållet kunna sparas av staten. I vart fall när det gäller sådant som sker på internet.

Det är utredningen om dataintrång som föreslår nya tvångsmedel. Utredaren, Nils Rekke, anser att det inte bara räcker med att spara IP-nummer, namn och tidpunkt. Han vill även kunna spara innehållet i människors elektroniska kommunikationer och aktiviteter.

Visst, att övervaka och avlyssna misstänkta är en sak. Men stannar det där?

Vi vet sedan tidigare att när polisen får rätt att övervaka – då övervakar den även människor som egentligen inte har med pågående utredningar att göra. Människor som över huvud taget inte är misstänkta för brott.

Och kom ihåg att det inte är du som bestämmer hur rent mjöl du har i påsen. Snart sagt var enda människa gör varje dag saker på internet som kan missuppfattas, vantolkas eller vridas till.

För att citera den hemliga polisens anfader, Kardinal Richelieu... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns – och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

SR Ekot rapporterar vidare "Man ska också kunna tvinga till exempel systemadministratörer att samarbeta att leta fram uppgifter för att hjälpa polisen i sin brottsutredning. Det gäller även de som levererar krypteringstjänster och som har det som affärsidé, enligt Nils Rekke."

Läs mer: Skärpt straff för dataintrång föreslås »

21 kommentarer:

 1. "Du sköna nya värld..."

  SvaraRadera
 2. Knepigt att dra en gräns där, eftersom man inte vet vilka som är de misstänkta, och ska man förhindra att planerade brott och terroristattacker genomförs måste de kunna ha koll på alla eftersom det kan vara vem som helst... Läskigt att man inte kan få vara privat, men när världen ser ut som den gär... Svårt ta ställning för eller emot avlyssning tycker jag...

  SvaraRadera
 3. Är inte lagstiftning att telefonbolag ska sparas en tid på månader och inte centrala register hos polisen? Sker ett brott, t ex att någon flyger in ett plan i riksdagen, ska gärningsmäns och misstänktas kommunikation kunna kollas i efterhand.
  .
  Telebolag sparar väl ofta sånt, ibland längre än lagstiftning nu kräver, för egna intressen. Något lagstiftningen även bör göra är att kräva starkt skydd för det av telebolag (temporärt) sparade.

  SvaraRadera
 4. Dags att damma av den klassiskt liberala idén om secession, och diskutera det på allvar i Sverige.

  http://bastiat.mises.org/2012/06/the-hoppean-strategy-for-libertarian-secession/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet04 juni, 2013 10:32

   Om alla libertarianer flyttar till samma plats kan de få majoritet för detta. Åland, Gotland, Någon av kanalöarna utanför England?

   En annan metod är att hitta något liten medelfattigt land och göra en deal med de styrande med samma innehåll. De får massor av kapitalstarka invandrare som kan skapa jobb och utveckling i utbyte mot att landet slutar underkasta sig WIPO, WTO, FN, EU, USA, WHO, osv.

   Radera
  2. Det finns Freedom Project Europe som går ut på att få så många libertarianskt sinnade som möjligt att flytta till en plats:

   http://m.facebook.com/pages/Freedom-Project-Europe/168613706546189?id=168613706546189&refsrc=http%3A%2F%2Fwww.google.se%2Fsearch&_rdr

   Det är modellerat efter amerikanska Free State projektet som uppnått spännande resultat.

   http://freestateproject.org/

   Radera
  3. Rationalitetspartiet04 juni, 2013 11:55

   Om man även kan attrahera vanlig välutbildad medelklass som inte gör det som politiska aktivism tror jag att projektet kan lyfta. (Laid-back livsstil, bra livskvalitet, låga skatter, ingen nanny state, stabilitet och låg kriminalitet.)

   Problemet för Free State project i USA är att de försöker genomföra detta under maximal konfrontation samt att de dragit till sig en massa psykfall och politiska fanatiker.

   Project Free Europe borde även fundera på områden utanför Europa.

   Radera
  4. För- och nackdelen med hierarkilösa och platta nätverk är väl att de drar till sig alla möjliga och omöjliga personer, och det är väl knappast något speciellt för just Free State projektet? Men jag tycker det är spännande att de redan verkar ha fått avgörande betydelse för vardagspolitiken i New Hampshire.

   Radera
 5. Tillägg. Lagen innebär väl även att informaiton måste raderas. Minns någon klagade på att info i svensk lag ska raderas tidigare än hittills så att polisarbete försvåras. Anser såklart att det var partsinlaga, men tvingar man företag radera inom dagar/veckor, istället för månad/månader, försvåras nog i tid utdragna brottsutredningar.
  .
  (Misstänker vissa anser jag är totalitär, lite som man är kommunist när man kritserar rasism på Avpixlat och är rasist för antirasister när man önskar stramare invandring.)

  SvaraRadera
 6. Snacka om att skjuta sig själv i huvudet. Först föreslår statens utredare att dataintrång ska bestraffas med upp till 6 års fängelse. Sen föreslår samma utredare att staten ska ägna sig åt dataintrång i stor skala. HUR TÄNKTE DE DÄR???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte nästan alltid så: poliser, tullare m.m. är en annan klass som har extra rättigheter jämfört med oss andra.

   Radera
  2. En stat kan inte göra fel. Per definition.

   (Ordet suverän i sammanhanget stat betyder, just att staten inte kan göra något fel i laglig mening)

   Radera
  3. När man har federalt styrelseskick - dubbel suveränitet - kan ingendera göra fel?

   Märken på tröjor och skjortor som visar man tillhör stats-gänget ger inte extra rättigheter.

   Radera
 7. Om innehållet i i all internetkommunikation ska sparas, undrar vem som kommer att ha råd med ett internetabbonemang då? Jag flyttade fyra terabyte data mellan klockan 0800 och 1030 idag, det är diskutrymme för 2000 kronor lågt räknat och idag var en lugn dag.. Undrar var man fysiskt skall bygga alla de serverhallar som kommer att krävas?

  SvaraRadera
 8. Hmmm... dags kanske att knacka programvara som använder all ledig bandbredd för att slumpvis surfa runt på varenda hemsida som existerar. Och sedan ordna så att nämnda programvara sprids som Windows-virus. Får se hur länge det dröjer innan deras lagringssystem säger go'natt och tack för kaffet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade man sen kunnat komma på ett sätt att spoofa Imei-nummert så att en app kunde få ens telefon att se ut som om den hoppade runt hela sverige, då hade vi slagit hårt mot Asks utopi. Civil olydnad och obstruktion är tyvärr receptet för de som vill ha ett samhälle som passar alla.

   /Smen

   Radera
  2. Libertarianen Ben Stone hade förra veckan en riktigt bra podcast i just det ämnet:

   http://www.badquaker.com/archives/2551

   Radera
 9. Helt otroligt. Den där Nils Rekke verkar inte ha alla hästar hemma och har inte direkt figurerat i smickrande sammanhang tidigare. Oerhört liten vinst i utbyte mot hög kostnad för en allomfattande backup-tjänst där du inte kan radera någonting.

  Går ju också stick i stäv mot förslagen som ger "rätten att bli bortglömd" som varit i pressen innan. Fast det ska väl ändras till "rätten att bli bortglömd - förutom av oss".

  Snacka om att karln saknar känsla för vad integritet är. Jag hade skämts om jag jobbat på samma arbetsplats som karln.

  SvaraRadera
 10. Rationalitetspartiet04 juni, 2013 10:37

  Som vanligt kommer svenska överhetsmedia inte att skriva ett ord om detta? Inga upprörda debatter i TV, inte ett pip i TVs morgonsoffor.
  DDR-demokraturen kokar grodan ännu lite mer.

  Och de naivt godtrogna dumsnälla svenskarna fattar inte vad som pågår, "vi har ju fått jobbskatteavdrag, det blir nog bra".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen bryr sig om sitt mjöl är rent eller inte...

   Radera
 11. Och så klagar de på Telia/Telenor/Foo när de tillhandahåller telekomutrustning till länder som avlyssnar sin befolkning...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.