2013-09-05

Svenska media bländade av Obama


Det är bara att gratulera Vita Huset och Rosenbad. Deras spin doctors plan fungerade så gott som felfritt. President Obamas besök i Sverige blev ett "lyckat" PR-jippo.

Syrien-frågan överskuggade övervakningsfrågan. Och handelsavtalet mellan USA och EU rapporterades bara i förbigående, helt okritiskt. Bilen, planet, maten och hotellet var i vissa media lika stora "nyheter" som det politiska innehållet.

Visserligen fick president Obama en fråga om övervakningsskandalen på sin presskonferens. Och han gav ett långt svar. Tyvärr var det också ett tämligen tomt och innehållslöst svar – fyllt med undanglidningar och halvsanningar. Visst, det fanns inte utrymme för följdfrågor på presskonferensen. Men man kan tycka att svenska media skulle kunna peka på luckorna i presidentens argumentation, antingen i sina nyhetsartiklar eller på ledarplats. Än så länge har i vart fall jag inte sett något sådant.

Handelsavtalet mellan USA och EU – TTIP – nämndes mest i förbigående av de två statsmännen och av media. För den som inte följer frågan fanns det inte en antydan om att detta avtal kan vara problematiskt. Men så är det. För att ge ett exempel omfattar förhandlingarna om avtalet inskränkningar i internets frihet, i namn av jakten på fildelare. (Precis som Acta-avtalet, som Europaparlamentet kastade i papperskorgen förra sommaren.) Om detta svävar svenska folket fortfarande i ovisshet.

Ser man till Piratpartiets dag med Obama, så blev väl resultatet i media sådär. Den stora demonstrationen kom helt att fokuseras på Syrien, i vart fall i media. Piratpartiet nämndes inte med ett ord i SVT Rapports stora kvällssändning och bara i förbigående i nyheterna på TV4. Och när jag gör ett nyhetssök, så ser det rätt skralt ut med pressklipp. Tyvärr. Vilket är ungefär vad man kunde förvänta sig av medieupplägget och Syrien-spinnet.

Den enda artikel som verkligen fokuserat på (pp) är Per Gudmundsons ledarartikel i SvD – där han skadeglatt kommenterar att (pp) råkat sluta upp i en demonstration med avgrundsvänstern.

Däremot gav dagen ett rätt bra genomslag vad gäller debattartiklar från (pp)-folk. Och utländska media var (som vanligt) mer intresserade av Piratpartiet och piratfrågorna än de svenska.

Svenska medias rapportering om Obamas dag i Stockholm handlade alltså i allt väsentligt om det ytliga, det uppenbara och det triviala. Och om Syrien. För gemene man var nyhetsrapporteringen om ett antal rätt viktiga och problematiska frågor så ofullständig att man kan kalla den för direkt felaktig.

6 kommentarer:

 1. Presidentens lyckönskningar till sessans graviditet är fasiken så mycket viktigare än demokrati.

  Fattar ni inte det!?

  SvaraRadera
 2. http://jonrappoport.wordpress.com/2013/09/03/top-9-real-reasons-to-go-to-war-in-syria/

  SvaraRadera
 3. Som grädde på moset rapporteras ikväll att luften i innerstan blev avsevärt bättre! Allt tack vare Obama.

  SvaraRadera
 4. Gudmundson är en strumpdocka som älskar att ha en hand uppkörd där bak.

  SvaraRadera
 5. Varför frågar ingen varför USA blivit ett krigsmånglande verktyg åt New World Order-eliten och Global Money Power?

  SvaraRadera
 6. http://jonrappoport.wordpress.com/2013/09/09/the-war-on-syria-is-just-a-television-series/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.