2013-11-19

Hur tänker de nu då..?


Google och Microsoft (Bing) skall blockera 100.000 sökbegrepp som antas ha anknytning till sexuellt utnyttjande av barn. Det får mig att undra...

Tror man verkligen att pedofiler googlar sig fram till barnporr? Om syftet är att skydda barn – är då inte detta ett kraftfullt slag i luften?

Sedan har vi det där med oförutsedda konsekvenser. 100.000 sökbegrepp, det är rätt mycket. Vilket med all säkerhet kommer att leda till att web-sidor som inte har ett dugg med saken att göra kommer att filtreras bort ur sökresultaten.

Och när sökmotorerna nu har övertalats att censurera bort sökresultat vad gäller en problematisk och kontroversiell företeelse – är det någon som tror att det kommer att stanna vid det? När denna dörr väl öppnats kommer politiker och upprörda medborgare att kräva sökcensur av allt möjligt.

Sett i ett vidare perspektiv verkar det också lite märkligt när man friserar verkligheten. Det känns som om man tror att man löser problemet med verkliga övergrepp på verkliga barn genom att göra detta problem mindre synligt. Kan inte det få motsatt effekt?

Well... Som bekant är bilden av verkligheten ofta viktigare än verkligheten, i vår samhällsdebatt.

10 kommentarer:

 1. Har svårt att tänka mig att det skulle finnas 100 000 sökbegrepp som har något med BP att göra. Man känner till begrepp som "peaches", "frog" och dylika krystade nyckelord, men de är inte fler än fåtal tiotal.
  Kommer ord som "thai", "youth" och dylikt bli blockerat i denna tjänst tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det blir 100000 just för att det är kombinationer av ord.

   Radera
  2. Sant. Finns tillräckligt med fantasi för att hitta på så pass många kombinationer trots allt.
   Nu är ju sökföretagen tilläckligt bra på detta så de lyckas säkert blockera de flesta sökningarna och på så vis hindra en handfull sporadiska sök.

   Om det har någon effekt i jakten på BP. Nej, knappast från vare sig det ena (de som vill ha) eller det andra (de som vill förhindra) hållet.

   Toalettpapper till brandväggar.

   Radera
 2. Vilken ironi att denna blog just börjat ha Google-annonser mellan varje inlägg som är mer irriterande än någonsin förut....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova Firefox tillsammans med addblock.
   Aldrig sett några "Google-annonser mellan varje inlägg"
   Mvh Bo Benvgtsson/Johannesho

   Radera
 3. Det öppnar en marknads-nisch för en sökmotor som struntar i myndigheternas censurkrav. Den kan sprida sina servar så att dessa alltid är utanför ländernas jurisdiktion. Typ, nazimemorabilia för tyska användare på servrar utanför Tyskland/EU, smutskastning av Thailands kung utanför Thailand, hånande av islam utanför Saudiarabien, osv.

  SvaraRadera
 4. "Säpo kan få direkttillgång till tele- och mejltrafik"

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5707919&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  SvaraRadera
 5. 1) Det är runt 10 sökord som används för att hitta barnporr.
  2) Google mm borde vara glada om det läggs ut på öppna internet = då kan man gripa dem direkt.

  Så 99990 sökord är annat de vill censurera. Vi kan bara spekulera vad de inte vill att vi skall veta. Hoppas dock på alternativ till Google/Bing.

  SvaraRadera
 6. Som en jämförelse:
  engelska språket består av ca 1 miljon ord,
  en normalperson använder färre än 14.000,
  en språkbegåvad person ca 70.000.

  SvaraRadera
 7. Antar att en ornitolog som observerat en "juvenile great tit" kommer att få problem :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.