2013-11-20

Piratpartiet: Rädda offentlighetsprincipen!

Pressmeddelande från (pp)...
Piratpartiet: Låt inte EU:s hemlighetsmakeri ödelägga den svenska offentlighetsprincipen 
-Regeringens förslag om att inskränka den svenska offentlighetsprincipen när det gäller EU-dokument är ett slag i ansiktet på oss som varje dag kämpar för att skapa ett öppnare och mer demokratiskt EU. Detta säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
Bakgrunden är att riksdagen i dag röstar om regeringens proposition om sekretess i det internationella samarbetet. I den föreslås bland annat att fler EU-dokument skall hemligstämplas. 
-Som representant för svenska folket ser jag det som min uppgift att verka för mer öppenhet, mer transparens och därmed också för en mer levande demokrati. Därför blir jag förfärad när riksdagens majoritet i dag tycks vara beredd att gå åt rakt motsatt håll, säger Christian Engström. 
-Våra medborgerliga fri- och rättigheter monteras ner samtidigt som övervakningsstaten rullas ut och den politiska makten blir allt mer arrogant. Det visar att regeringen och socialdemokraterna ser folket som undersåtar istället för som individer och medborgare. De litar inte på det folk som valt dem. Då bör folket välja andra politiker, säger Christian Engström. 
-Det är inte bara när det gäller EU som riksdagen nu är på väg att montera ner öppenheten. Det gäller till exempel även handelsavtal, som redan i dag är så omgärdade av hemlighetsmakeri att varken vi i Europaparlamentet eller riksdagens ledamöter får tillräcklig information i förväg. Istället ställs vi inför fullbordat faktum och förvänts snällt säga ja och amen. Detta är ett allvarligt problem, som riksdagen nu är på väg att göra till norm. Det är inte acceptabelt, säger Christian Engström. 
-Den svenska offentlighetsprincipen är till för att medborgare och media skall kunna granska makten. Det är i sin tur en förutsättning för en levande demokrati. Därför vill vi i Piratpartiet öka öppenheten och insynen istället för att avveckla den. Vi pirater vill exportera den svenska offentlighetsprincipen till EU – till skillnad från regeringen som vill importera EU:s slutna politiska kultur till Sverige, avslutar Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
Länk»

Uppdatering: Ny input – Offentlighetsprincipen debatteras i riksdagen just nu. Voteringen sker i morgon, torsdag »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.