2013-12-05

Vilken är egentligen dagens riktiga övervakningsnyhet?

Det råder stort rabalder om att FRA spanar på ryssen. Var det någon som inte förstått det? Och det är väl i princip FRA:s enda legitima uppgift..?

Nu finns det i och för sig nya dokument som visar att det sker på direkt uppdrag av amerikanska NSA. Vilket bekräftar vad alla misstänkt hela tiden. Och den uppgiften har faktiskt redan cirkulerat, även om det var först i dag den blev en nyhet.

Då är det alltså bekräftat: FRA sitter i knät på NSA och Reinfeldt sitter i knät på Obama, ifall någon inte hade förstått det.

Dagens stora övervakningsnyhet har dock kommit helt i skymundan bakom FRA, NSA och ryssen: Nämligen att amerikanska NSA övervakar hundratals miljoner mobiltelefoner världen över och plockar in data från dessa ungefär fem miljarder gånger per dygn. »

Med dessa volymer bör varje politiker, varje företagare och varje politisk aktivist utgå från att deras mobildata kommer med i NSA:s trålning.

Det är både nytt, uppseendeväckande och allvarligt.

11 kommentarer:

 1. En liten liten detalj som glöms är att vi inte kan betraktas som alliansfria längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. We never where. Och under Kalla Kriget var det faktiskt en rätt bra sak. Men detta bekräftar lögnen om alliansfriheten.

   Radera
 2. Hej Hax. Förut kunde man söka bland artiklar och kommentarer på denna sajt (i rutan i högerkanten). Det verkar inte funka längre. Går det att fixa?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är någon Blogger-plugg som jag inte har något inflytande över. Skall kolla. Får jag det inte att funka kan jag ta bort den.

   Radera
 3. Och Google har givetvis koll på ALL Androidmobiler som har sagt ja till att dela sin Location Data med dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla med har en mobiltelefon går frivilligt runt med en statlig spårsändare som håller koll på en.

   Här finns inget val.

   Att välja att aktivera Location data är ett val man kan göra - men man behöver inte. Alla får ett val.

   Radera
 4. Jag vet inte ifall du bloggat om det redan, Henrik, men EU har sjösatt ett projekt som döpts till RESPECT så att man skall få en bild av hur man på bästa sätt säljer in massövervakningen över medborgarna, eller om manegen redan är tilräckligt krattad att man törs rulla ut hela systemet på en gång. Undersökningen sker medelst en öppen enkät på webben: https://respect.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_7UKP4B8N6mXfZfn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, den borde spridas!!!

   /A

   Radera
 5. Jag hörde på radion en politiker som hävdar att det här inte är en nyhet, vi har alltid spionerat på ryssland i allians med USA. Ryssland vet det här påstår man och Carl B insisterar att de inte ens tagit notis om den här "nyheten". Så ryssland vet. USA vet. Regeringen vet. De enda som inte vet är medborgarna som satt de folkvalda till makten.

  SvaraRadera
 6. hundratals miljoner mobiltelefoner som övervakas varje dag. Räknar man på matten lite så framkommer rejält intressanta siffror. Vi kan konstatera att med en världsbefolkning på 7.129 Miljarder människor, och alla har varsitt abonnemang, så betyder det att allt ifrån 3% (200 miljoner) till 10% (700 miljoner) av hela jordens befolkning övervakas således just nu av USA varje dag.

  Som jämförelse kan nämnas att STASI, den värsta övervakningsstaten hittills, hade kapacitet att följa 15% av alla sina medborgare (tack vare att 10% av deras befolkning var informatörer) - men aldrig ens i närheten av samma koll som mobiltelefonerna ger staten.

  SvaraRadera
 7. Tja, alliansfriheten kan bevaras om vi samtidigt spionerar på USA och delar med oss av informationen till Ryssland.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.