2013-12-04

Den härskande klassen och folkets pengar


På torsdag nästa vecka diskuterar Europaparlamentet – åter igen – hårdare tag för att komma åt skattesmitare.

Det kan vara intressant att veta att en normal ledamot av Europaparlamentet har en (total) ekonomisk ersättning som är 740% högre än genomsnittslönen i deras respektive hemländer.

Sverige är ett av ett litet fåtal länder vars ledamöter betalar nationell skatt på parlamentslönen. Det normala är att ledamöter och eurokrater betalar sisådär 10-15% i "EU-skatt", vilket i stort sett täcker sjuk/sjukvårdsförsäkringar och pensionsavsättningar för dem själva.

Ledamöterna har utöver lönen ungefär 4.000 skattefria euro per månad för icke redovisningspliktiga kontorsutgifter. Många stoppar dessa pengar i egen ficka.

Ledamöterna får även drygt 300 euro per dag i skattefritt traktamente, bara för att visa sig på jobbet. Till det kommer resekostnader.

Allt detta betalas snällt av skattebetalarna.

Det kanske bara är jag som är grinig. Men jag tycker att det klingar en smula falskt när dessa människor sätter sig på höga hästar, vad gäller medborgarnas vilja att betala skatt.

Här har vi en (ovanligt grumpy, men underhållande) ledamot som hämtar hem ungefär samma poäng, på sitt sätt...

9 kommentarer:

 1. Seså, cirkulera! Här finns inget att se. Cirkulera!

  SvaraRadera
 2. Hear, hear. Lånar nog delar av detta. Källa till grafiken?

  SvaraRadera
 3. Bilden verkar komma härifrån:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2329554/EU-expenses-MEPs-Brussels-earn-740-average-citizen-enjoy-free-haircuts-gallons-petrol.html

  SvaraRadera
 4. Torsdag morgon 10:05 - Henriks nästa inlägg kommer handla om FRA och USA och uppdrag gransknings ... hehehe, "avslöjande". ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varning, Dividendum är ett Corporate PR-troll vars syfte är att skriva ointressant nonsens för att få läsarna att tappa intresset för kommentarfälten.

   Radera
 5. @Anonym05 december, 2013 10:27 - Du är en riktigt smart en du, ...

  SvaraRadera
 6. "Det normala är att ledamöter och eurokrater betalar sisådär 10-15% i "EU-skatt", vilket i stort sett täcker sjuk/sjukvårdsförsäkringar och pensionsavsättningar för dem själva."

  Du vet inte vad du pratar om. EU-tjänstemännen betalar en pensionsavsättning och avsättning till sin sjukkassa utöver skatten de betalar, och den skatten är progressiv och varierar mellan 8%-45%. De högst avlönade EU-tjänstemännen har en marginalskatt på nästan 60%.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.