2014-01-10

Startfältet inför EU-valet


Det drar som bekant ihop sig till EU-val. Även om startfältet inte är helt klart ännu, så börjar det bli tid att ta sig en titt på vad detta kan komma att innebära för frågor som internets frihet, fri information och integritet.

Piratpartiet har ett starkt team med kandidater som Christian Engström, Amelia Andersdotter, Anna Troberg och Gustav Nipe. Men hur ser det ut i övrigt?

Kristdemokraterna verkar direkt fientliga till informationssamhället och nätet. Centern gör verkligen inte mycket väsen av sig. Folkpartiet hamnar rätt ibland, och ibland inte. Och moderaterna verkar allt fastare förankrat i den korporativistiska EPP-gruppen – med sitt stöd för ACTA, TTIP och övervakningsstaten.

Hos socialdemokraterna försvinner den enda svenska sosse som verkar ha haft ett hum om nätfrågorna, Åsa Westlund. I övrigt ser det inte så upphetsande ut. Vänsterpartiet hamnar ofta rätt (både i nätfrågorna och i medborgarrättsfrågor, intressant nog). Men det känns inte som det är något de prioriterar.

Miljöpartiet (som inte har spikat sina listor ännu) förtjänar en närmare titt. Där har Carl Schlyter, som i de flesta andra frågor är en miljötomte på vänsterflygeln, varit en tillgång i piratfrågorna. Men han ställer inte upp igen. (Han faller för partiets regler om att man inte får ha ett uppdrag för länge.) Isabella Lövin är, vad jag kan begripa, en baddare på fiskefrågor – men tyvärr inte alls bra när det gäller till exempel upphovsrätt. Och ryktet säger att Peter Eriksson är på väg till Bryssel. Hans insatser (som inkallad svensk expert) i Europaparlamentets utfrågning om massövervakningen var dock under all kritik.

Här är det värt att notera att allas vår Erik Josefsson – vår store nätguru med ett gigantiskt nätverk i aktivistkretsar – faktiskt kandiderar för (mp). Om de vill behålla sin trovärdighet i nätfrågorna, då borde de lyfta honom. Det vore stort. Ifall någon som har rösträtt i deras provval till äventyrs läser detta...

Men – utifrån vad man kan se i dag – så gäller det att se till att Piratpartiet får förnyat förtroende om man tycker att nätets frihet, en reformerad upphovsrätt och kampen mot övervakningsstaten är viktiga frågor.

5 kommentarer:

  1. Peter Eriksson för Mp är faktiskt helt ok om man tittar vad han gjort i riksdagens KU utskott så han är mycket bättre än Lövin.

    När det gäller centern så är tredjenamnet Federley helt ok om han guidas i rätt riktning. Han tänker rätt men det blir tyvärr ibland fel.

    Men med Piratpartiet i EU parlamentet som kan guida dessa två så kan de vara bra att få in i EU. Nu tror jag dock att både Kd och Centerna kan helt åka ut ur EU parlamentet och komma under 4% spärren där. Helt bör även Fp hamna under den med ....

    Antal mandat
    MP 3
    S 6
    M 6
    Sd 2
    PP 2
    FP 1

    Det kan skilja 1 mandat hit eller dit - men ungefär så blir det nog.

    SvaraRadera
  2. Kommer bli dystra fem år. Tror inte PP kommer ens nära 4%. Och hoppet står till Federley!? Som bekant röstade *för* FRA lagen...?

    SvaraRadera
  3. Haha, Federley säljer gladeligen sin själ och alla andras integritet för en plats vid köttgrytan. Om de nu hade funnits kvar att sälja.

    SvaraRadera
  4. Ganska optimistiskt att gå och rösta, när de som får platserna väljs ut inom samma system som det är satt att bevara. Och där står inte progressiva ideer om frihet och nya tankar högt i kurs.

    SvaraRadera
  5. Tack snälla Hax! :-)

    Här är min presentation av mig själv:

    https://mpeulistan.easyvote.se/userprofile/show/users/313

    //Erik

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.